August Strindberg / Eftertankar om Strindberg

Lagercrantz, Olof

| 2007

Flag from sv

118


August Strindberg (1849-1912) är den svenska litteraturens kungsörn: så skildrar han sig själv i en av sina dikter och så har han blivit sedd, som större och ensammare och djärvare än alla andra författare. Olof Lagercrantz biografi över författaren till Röda rummet, Hemsöborna och Ett drömspel är den första som är skriven i ögonhöjd, av en diktare om en annan. Här möter vi den kände Strindberg ? kvinnohataren, penismätaren, bildstormaren, den radikale sanningssägaren ? men också en intimare, lågmäldare. Lagercrantz vågade utmana etablerade sanningar om Strindbergs galenskap och enkla ursprung, och lät porträttet av en lekfullare, modernare och mer komplicerad gestalt växa fram. Boken väckte enormt uppseende vid sin publicering 1979 och gav upphov till en debatt som i viss mening inte har bedarrat än: nämligen om vem som har rätt att definiera den offentliga sanningen...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Gunvi Lundqvist

2012-01-03

Betyg

Omfattande studier gjorda av Lagercrantz i mästarens liv. Lånade boken eftersom jag ville läsa mera när Siri var avklarad. Här tar vi till oss Strindberg på ett mera nyanserat sätt, kanske till och med trovärdigt. Skall försöka komma över boken vid tillfälle, känns som något värdefullt skulle finnas innanför pärmarna.

Conny J

2011-12-17

Betyg

Ok, bok om Strindberg. Mycket torr läsning som tog mig lång tid att ta mig igen..

Klinga

2011-07-03

Betyg

Jag kommer Strindberg så nära i den här biografin. Känns det som. Och det är Olof Lagercranz som lyckats undvika att kräla vid monumentets fötter och i stället beskriva honom som en vanlig, ganska komplicerad, man som strök fram längs gatorna och, likt "kulturarbetare" än idag, sökte en balans mellan integritet och försörjning. Enastående snyggt gjort. Och det är ju som jag länge misstänkt -- han var inte mer "kvinnohatare" än de flesta. Han var komplicerad, snarstucken och känslig och var det någon han hatade så var det alla -- kvinnor som män.

Mats Ahlgren

2010-04-30

Betyg

Den bästa biografi jag någonsin läst.

Louise A

2010-02-12

Betyg

Boken som fick mig att börja läsa biografier. Enormt fängslande, och otroligt välskrivet! Full pott.