August & jag

Furmark, Anneli

| 2009

Flag from sv

39


När en ung litteraturstudent tar en promenad i trakterna av Tegnérlunden i Stockholm en slaskig januaridag tilltalas hon av en djupt förvirrad man i ålderdomliga kläder. Hon känner genast igen mannen och hjälper honom hem till Blå tornet. Frågorna hopar sig i Anneli Furmarks nya bok. Hur kan han dyka upp levande nästan hundra år efter sin död? Hur ska han få sin middag när hushållerskan försvunnit? Behöver han ens äta? Hur förklarar man för honom att snön håller på att smälta bort mitt i vintern? Och framförallt: hur ska man förklara för August Strindberg hur arg man alltid har varit på honom och nå fram till den store författaren över bråddjupet av ett sekel? Anneli Furmark, född 1962 och bosatt i Umeå,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Elin Ekaterina

2012-07-26

Betyg

Varför skall man berätta en berättelse om en litteraturstudent i moderna Stockholm som träffar en stor 1800-talsförfattare, om man ändå bara tänker låta dem dricka kaffe och tala i tomhet om ingenting alls? Kanske är det en "del av charmen" som jag själv bara inte förstår. Det saknas lite rabiat vansinne och storslagen, excentrisk dramatik i Furmarks Strindberg. Han blir liksom en gullig farbror som påminner mer om Allan Edwall. Fast även om jag är besviken och lite sur, så tar den tio minuter att läsa och är smått söt, så den får en tvåa.

Nenne No

2010-05-20

Betyg

Jag vet inte om jag tycker om eller tycker illa om sån här galago-teckning, men det är oftast intressant att läsa. Så även här.