Audrey-flickorna är en nyckelroman om sex vänner som hållit ihop sedan de blev tjejmaffian på Expressen ? när de var unga journalister och kämpade mot gubbdammet i spalterna, på redaktionen och i kärleken. Varje sommar träffas de några dagar på en ö i skärgården och lever paradisliv. I Audrey-flickorna ser de nu mogna kvinnorna tillbaka på sina glada och fräcka år tillsammans. Men plötsligt dyker det upp en orm från fastlandet och skuggor ur det förflutna hotar vänskapen.Berättelsen liknar de färggranna lapptäcken som ligger på sängarna i det gamla sommarhuset på ön. Den består av lappar i alla färger, från rosiga läppstiftsminnen till svart sorg, från månskensbad till muntra måltider i sensommarens ljuvlighet. Eller ska vi likna boken vid korgen som en av vännerna tagit med till ön? Den är full av bleknade bilder, nedkrafsade anteckningar och klipp från tidningstiden...
Återigen en bok om kvinnlig vänskap som lockar. Det är något som jag känner med och som är så enormt viktigt i mitt liv (det ÄR mitt liv) och därmed kan jag oxå känna igen mig och dela boken med den som skriver.
Det som drar direkt här är orden "sex vänner som hållit ihop sedan de blev tjejmaffian på Expressen ? när de var unga journalister och kämpade mot gubbdammet i spalterna" - hur bra låter inte det?
Och det är en ganska skön bok som ser mycket tillbaka. Sex medelålders väninnor som badar, solar, äter och dricker på en ö i skärgården, och minns.
En vecka jag själv med nöje kan tänka mig att uppleva om x antal år.
Jag tycker att Monika skriver roligt och kvinnligt. Om män som är rädda för "luktande torrfittor" och om kampen för att synas och få de bättre jobben.
Lättläst med flyt i språket.
Av det vackra bokomslaget fick jag intrycket av att det var en väldigt typisk ”tjejbok”, men när jag började läsa den insåg jag att den inte alls var som jag hade förväntat mig. Det är inte en kärleksroman utan en berättelse om vänskap, politik och den feministiska kampen som tog oss dit vi är idag. Samtidigt är den underhållande och så somrig att den får mig att vilja springa barfota i gräset. Det som drar ner betyget lite är att handlingen i vissa situationer kan upplevas som utdragen och utan slutpoäng. Ändå känns detta inte så viktigt, då Monika Björk med stor skicklighet lyckas kombinera de tyngre ämnena med en stor portion humor som håller genom hela boken. Hon gör det dessutom med ett underbart bildspråk som förflyttar läsaren direkt in i handlingen.