
"Han heter Barack Obama. För några år sedan var han en okänd senator, nu är han snart ett världsnamn. Och ännu märkligare. Han är en bra skribent. Om Obama inte var en senator som vill bli president skulle han kunna klara sig utmärkt som författare." Mikael Timm, Kulturnytt "När man läser denna bok är det lätt att förstå varför Obama entusiasmerat så många. /.../ Så länge som människor av hans kaliber kan göra sig gällande finns det anledning att hoppas på USA." Erik Åsard, SvD, om Min far hade en dröm Barack Obama, hyllad av enhälliga kritiker som en minst lika bra författare som talare, är på väg att ställa till med en rejäl skräll i amerikansk politik. Hans första bok, Min far hade en dröm, var en rak och gripande självbiografisk berättelse som resonerade kring frågor om ras, identitet och tillhörighet. I Att våga hoppas, bygger senator Obama vidare på...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Barack Obama, som vi vet, lovordas vanligtvis för att vara en god pragmatiker och retoriker – vilket självfallet är förutsättningar för att kunna arbeta inom politiken.
Men vad som också har framhållits är att han även är en ideologisk pragmatiker – en pragmatist – och det är något annat än att bara vara en pragmatiker.
Hans motståndare och konspirationsteoretikerna har haft fullt upp med att leta fram varje tänkbar koppling till denna ideologiska pragmatism – som de anser utgör en antikristen, oamerikansk och principlös åskådning. Men utan att ge dem rätt i tolkningen av konsekvenserna av denna idé, behöver man faktiskt inte gå vidare långt för att få den bekräftad. Man behöver exempelvis bara gå till boken ”The Audacity of Hope” där kopplingarna blir explicita.
Vad utgör då denna pragmatism? Jo, till att börja med innebär det konsten att inte låta sig bli inlåst av bestämda idéer, diskurser eller berättelser.
Och Obama har utvecklat en synnerlig förmåga att fritt kunna föra sig i vår pluralistiska värld utan att skapa onödiga polariseringar. Samtidigt som han också tydligt visar var han och USA står. Detta utgör ett pragmatiskt förhållningssätt!
Han har också visat förmåga att se och förstå ”den andre” vilket m.e.m. följer ur detta humanistiska perspektiv.
Han inser samtidigt samhällets behov av kraftfull lagstiftning, av religion och traditioner utan att för den skulle vara en absolut förespråkare för någon.
Han vet också att vi lever i en föränderlig värld där vi främst måste inrikta oss på att finna de ”bästa” vägarna framåt. Det är riktningen som är viktig – inte skapandet av en idealistisk världsbild.
Betyg
Obama är en retorisk talang. I denna bok möter man hans intellektuella bakgrund, hans egna tankar kring hur man bäst stakar ut en väg. Att han står stadigt i en amerikansk pragmatisk tradition är inget understatement ? snarare imponerande. Tråkigt bara att det inte verkar gå hem i verkliga livet.
Betyg
Intressant läsning som ger insikter till den Amerikanska politiken. Våran politiska höger i Sverige är ingenting jämfört med USA:s republikaner. Obamas visioner i svenska mått mätt är knappast revolutionerande, endast en beskrivning av en socialliberal välfärdsstat med fortsatt stora inslag av privata inslag.