Att utvärdera psykoterapi och kritiskt granska psykoterapistudier

Hur avgör du som terapeut på ett tillförlitligt sätt att dina patienter blir bättre? Vad menas egentligen med begreppet evidens? Hur kan du bedöma om en studie är välgjord? Denna bok hjälper dig som kliniker att utvärdera den behandling du bedriver på ett systematiskt och evidensbaserat sätt. Paradoxalt nog har forskning visat att psykoterapeuter har svårt att bedöma om deras patienter förbättras eller försämras under behandlingens gång. Därför har Lars-Göran Öst här samlat beprövade utvärderingsskalor som är lämpliga att använda session för session, samt före, efter och vid uppföljning av behandling. I boken finns även en mall för att granska och förstå den metodologiska kvaliteten hos psykoterapistudier i vetenskapliga tidskrifter. Med hjälp av denna kan du på ett säkrare sätt bedöma vilka slutsatser...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Martin Kolasa

2017-04-17

Betyg

Ofrivillig (?) vittnesbörd om psykologi i kris?




Öst's bok om psykoterapi och forskning idag handlar om metoder och systematisk utvärdering av psykoterapeutisk forskning. Det är vällovlig ambition och boken är lättläst.
Det är en del matnyttig info såsom skattningsformulär mm men egentligen inte så mycket nytt om man läst liknande innan gällande självklarheter kring testning. Om man saknar kunskaper kring ofta förekommande forskningsupplägg inom psykologi ger dock boken en god inblick.

Men jag önskar att det fanns mer ifrågasättande av grunderna och förutsättningarna kring att "mäta en människa". Om inte grunden är rätt kan mycket bli fel. Denna risk är adresseras inte i nämnvärd omfattning i boken och det anser jag är en mycket stor brist avseende en bok som vill förmedla ett kritiskt förhållningssätt avseende forskning inom psykologi.
På så vis blir boken en oavsiktlig (?) vittnesbörd om de blinda fläckar som finns inom psykologisk forskning och svårigheterna inom området gällande förnyelse och fördjupning.