Att leva

Hua, Yu

| 2006

Flag from sv

31


Det är sommar någonstans på den kinesiska landsbygden. En man vandrar runt bland byarna och samlar in folkvisor. En dag träffar han Fugui, en gammal bonde som arbetar på ett fält med sin oxe. Mannen och Fugui börjar prata, och snart visar det sig att den gamle bonden bär på en historia. Vi förflyttas bakåt i tiden, till 1940-talets Kina. Där möter vi den unge Fugui, en bortskämd och samvetslös godsägarson vars svaghet för bordellbesök och hasardspel drar skam och vanära över familjen och tvingar deras liv i en oväntad riktning. Mot bakgrund av Kinas moderna historia, från inbördeskriget, via 1950-talets svältkatastrof, till Kulturrevolutionen, får vi sedan följa Fugui och hans anhörigas fortsatta öde. Det blir en gripande berättelse om död, vansinne, vanmakt och den obändiga viljan - att leva. Att leva utgavs första gången 1992 och räknas till mästerverken i den moderna kinesiska...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Kristina Carlsson

2015-12-31

Betyg

Jag köpte denna roman på bokmässan i Göteborg för några år sedan. Den blev liggande och oläst. Nu har jag läst den och det är en underbar bok! Läs!

Lotta Berling

2012-09-09

Betyg

Genom den mestadels osympatiske gamle Fuguis berättelse om sitt liv gestaltas Kinas 1900-talshistoria. Lättläst prosa som flyter friktionsfritt. Intressant att möta en kultur som på så många sätt skiljer sig från den jag själv är uppvuxen i och lever i. En nästan nattsvart skildring av livet - det finns glimtar av kärlek och vänskap men mest är det död, svält, fattigdom, kamp för överlevnad och människor som inte alls är snälla mot varandra.

Anna Lindström

2012-03-05

Betyg

Så vacker. Den gamle Fuguis berättelse är oerhört gripande. Jag älskar det här.