Ljudbok

Att ha och inte ha

Hemingway, Ernest

| 2017

Flag from sv

316


Att ha och inte ha handlar om fiskaren Harry Morgan, som kämpar för att hålla sig flytande och kunna försörja sin familj under 1930-talets depression. För att överleva tvingas han att ägna sig åt livsfarlig smuggling. Harrys hårda kamp för sin existens och familj ställs mot de rika yachtägarnas lyxliv, som består av ytliga bekymmer och neurotiska utsvävningar. Att ha och inte ha är kanske den mest spännande och samtidigt den mest sociala av Hemingways romaner. Miljön och kampen för existensen skildras realistiskt, rått och brutalt. Handlingen är fängslande, men man kan samtidigt uppfatta en stor inlevelse och känslighet i beskrivningen av Harrys förhållande till vänner och familj på grund av Hemingways lysande antydningskonst i dialogerna. Att ha och inte ha har filmatiserats tre gånger. Mest känd är versionen från 1944 med Humphrey Bogart och Lauren Bacall. ?Den är spännande...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Mattias Sjögren

2019-10-01

Betyg

Sofia S

2016-12-20

Betyg

Förstod först inte vad boken handlade om. Men han skriver så rakt bra och bildmässigt. I andra halvan av romanen blir det intressant när första delen av berättelsen bryts mot de rika personernas öden i den andra halvan.

A

Andreas Alvarsson

2012-03-07

Betyg

Nästan hela handlingen är skriven i dialog. Om Hemingway lyckats så himla bra med att bygga upp berättelsen på det viset vet jag inte riktigt. Det är ganska alldagliga konversationer som inte gör att karaktärerna formas särskilt väl och karaktärerna ger ett platt intryck.