Atomer

Nordin, Sofia

| 2015

Alma förstår sig på miljökemi. Hon förstår matematik. Hon förstår meteorologi i all sin brusande nyckfullhet. Men människor tycker hon är obegripliga. De kan bli lämnade, lurade, besvikna. Gång på gång. Själv föredrar hon att aldrig känna tillit till någon, för att slippa bli sviken. Hon har tillfälliga affärer med män hon tar hem från krogen, men tillåter sig aldrig att utveckla några känslor för dem. Så hittar hon Cedrik på krogen. Cedrik som hon vuxit upp med, men som lämnade henne för att resa jorden runt. Det hade kunnat bli ett vackert återseende men utvecklar sig till något helt annat. Sofia Nordin är född 1974 och kanske mest känd som barn- och ungdoms­författare...

Martin Ljungqvist

2022-08-23

Välskriven med fint språk om ett återseende med barndomsbästis som blir konstigt och skruvat. Nutid och dåtid varvas då vännernas relation berättas. Huvudpersonen är forskare i miljökemi med ett lite speciellt privatliv. Språket är fint och liknelser med atomer och kemi varvas in på ett snyggt sätt. Där finns också några reflektioner över forskning. I bokens baksidestext nämns att huvudpersonen kan matematik men det är inget som förekommer i boken.
Jag ville veta lite mer om barndomsvännen mot slutet och hade gärna sett lite mer reflektion i slutet. Sammantaget en intressant välskriven berättelse.

B

Berit WT

2015-05-26

Spännande bok om udda barn och människor. Vad är tanke vad är verklighet? Vad är normalt eller onormalt? Så bra.