Atlas over fjerne øyer er Schalanskys hyllest til den imaginære reisen, til verdens små og fjerne steder, til de isolerte øyene og små koloniene, de som ikke teller eller synes på verdenskartets etablerte virkelighet. Gjennom 50 fjerne øygrupper bringes vi tett på fantastiske fortellinger om slaver, sunkne skip og merkelige oppdagere. Boken er en hyllest til det eksotiske ved reisen, det som livnærer seg av fantasien og det ukjente, som den helt nødvendige forutsetning for enhver utfarts- og oppdagertrang.
En otroligt vacker bok det här. Vissa av öarna som är beskrivna önskar jag verkligen att jag kunde besöka. Men som Schalansky konstaterar kommer det nog aldrig att bli av. Hennes berättelser om vissa platser är fascinerande. Andra platser, i all sin otillgänglighet, känns det bra att endast läsa om - till dessa öar finns ingen fysisk längta.
Judith Schalansky är född och uppvuxen i det forna DDR och reste som barn vida omkring i världen - i sin atlas. Det har hon i och för sig inte varit ensam om. Jag och många med mig har gjort liknande resor i både barnkammare och studierum. Men Schalansky har nu i efterhand gjort sina till ett närmast intellektuellt äventyr som hon bjudit in oss andra till. I en vacker, spännande och mycket stimulerande bok tar hon oss i handen och för oss med till "femtio öar som jag aldrig besökt och aldrig kommer att besöka". Boken heter "Atlas över avlägsna öar". Den måste läsas av alla som, likt en Jenny Diski, är den motvillige resenär som gärna söker en egen resonansbotten i studium och kontemplation.
Judith Schalanskys bok "Atlas of Remote Islands: Fifty Islands I Have Never Set Foot on and Never Will" är ett riktigt mästerverk! Det är en bok som beskriver några av världens mest ensliga öar, dels genom kartor och dels genom anekdoter. Det är alltså inte en renodlad atlas och inte heller en "vanlig" bok, det är snarare den ultimata boken för soffresenären och dagdrömmaren. En bok som absolut inte fungerar som guidebok att ha med på resan och vars kartor knappast fungerar att navigera efter. Detta är en bok för dig som gillar att utforska kartor och drömma dig bort till avlägsna platser. Här får du dessutom ytterligare en dimension då det till varje ö finns en kort anekdot från öns historia.
Boken är dessutom extremt snyggt designad, en bok som gör sig perfekt på soffbordet. Kartorna i boken är rena mästerverken, de skulle kunna ramas in och hängas på väggen. Detta är en bok som är ett måste för alla som gillar att utforska världen, oavsett om det sker i verkligheten eller hemma i soffan!..