Återstoden av dagen

Ishiguro, Kazuo

| 1990

Flag from sv

545


Romanen om mönsterbutlern Stevens som ger sig iväg i sin husbondes bil på sitt livs första semester har blivit en modern klassiker. Författaren låter med ojämförlig mästerlighet den korrekte butlern ta läsaren med på en resa genom den engelska landsbygden 1956. Och genom sina egna minnen. Återstoden av dagen är en sorglig och humoristisk betraktelse över den vanliga människans demokratiska ansvar och en skarpsinnig och ironisk berättelse om missriktad idealism.  

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Mikaela Metafor

2020-12-20

Betyg

Välskriven och otroligt bra språk. Det som gör att den inte får högre betyg för mig är att den berättar om något som för mig inte blir så intressant. En butlers liv, hans totala hängivenhet som blir sorgligt. Såg filmen och gillade den mer.

Cindy Kempe

2020-07-07

Betyg

Ännu en skildring av klyftor som gör att vissa människor får offra kärlek och valfrihet i livet. En bok där berättelsen låter läsaren själv avgöra vad som händer och vad budskapet är. Sorgligt, ibland frustrerande att följa den blinda lojalitetens väg men vackert berättat.

S

signe rosenberg

2020-02-10

Betyg

Anna Hedenstedt

2019-02-10

Betyg

Vemodig historia med underbart porträtterad huvudkaraktär. Nu vill jag se filmen!

S

Sara Frimodig

2018-05-25

Betyg

Väldigt fint skriven och sorgligt om skillnaden mellan tjänstefolk och deras herrar. Tyckte om den, men samtidigt så var det emellanåt föööör segt.

L

Lotta Blomkvist

2018-04-07

Betyg

Sorglig och rolig om vartannat. En fantastisk beskrivning av en människa och av en försvunnen värld.

Henrik Johansson

2018-01-15

Betyg

Nja. Oerhört välskriven men lyckas inte fånga meningen.

janne lindh

2018-01-06

Betyg

Ishiguro använder små medel - med stort resultat!

B

Benjamin Elfors

2017-11-03

Betyg

En fin historia som långsamt och gåtfullt rullas ut. Dialogerna är rakt igenom mästerliga.

E

Ewa H

2017-10-22

Betyg

En liten vacker, sorgesam men också lite humoristisk betraktelse över en butlers liv och tankar. Skriven av en nybliven nobelpristagare, visst, men ändå inte den sorts litteratur som jag dras till. Lite jobbig för mig, ska ju inte snabbläsas.

Zack Simone

2017-10-15

Betyg

Onebook Man, Ishiguro. Detta är absolut magiskt författande. Här är historien i sig totalt absorberande, samtidigt som de underliggande lagren lyfter av sig själva, upp till ytan, mot stjärnbaneret. Övriga verk av Ishiguro är mer av den typ där syftet driver berättelsen, tycker jag.

Sara Johansson

2016-04-18

Betyg

Språket så korrekt. Inga känslor ska visas från Mr Stevens sida. Hela tiden är syftet att vara lord Darlington till lags. Här finns inte en tanke på att gå "outside the box" eller lyssna på sitt inre känsloliv.

Jag hoppas att han aldrig får uppleva känslan av att fråga sig själv om han gjort rätt val i livet. För vem tackar honom för att han alltid var lojal mot lord Darlington. När den nye ägaren kom så var ju allt gammalt slit eg till ingen nytta. Min förhoppning är nästan att Mr Stevens aldrig frågar sig vad han egentligen håller på med.

Boken är exakt. Inget överflödigt skrivs. Samtidigt är meningarna jättelånga. Och omständliga. Inser att det nog är just det som är grejen med boken och mr Stevens. att han är så exakt. Och inte alls överflödig, men lite omständlig.

Hard to want. Hard to get.

Ulla Englund

2013-04-10

Betyg

Det är intressant att följa butlern Stevens och hans naiva tilltro till överklassen i allmänhet och till hans nåd, lord Darlington, i synnerhet i tiden mellan de båda världskrigen.

S

Sara Urger

2012-05-30

Betyg

Jag tyckte om den här, Mr Stevens är nog den mest tillknäppta och stela huvudperson jag någonsin stött på i en bok. Jag tyckte att det var fascinerande hur hela hans värld kretsade kring Lord Darlington och hur dennes alla fel kunde rättfärdigas i Stevens ögon, som om Lord Darlington var någon slags fullkomlig kung. En bok som var både rolig och sorglig samtidigt.

Maria Johnson

2011-02-15

Betyg

Jag bara älskar Ishiguros berättande. En smärtsam historia om undertryckt kärlek.

Maria Johnson

2011-02-15

Betyg

Jag bara älskar Ishiguros berättande. En smärtsam historia om undertryckt kärlek.

Thomas Karlsen

2009-12-17

Betyg

Enligt min mening håller detta Nobelprisklass. Vi får följa butlern Stevens på hans första semesterresa och via tillbakablickar på hans liv som butler mejslas på ett mästerligt vis porträttet av en känslomässigt kastrerad man fram. Och språket är lika mästerligt, även i översättning.