Astronauten som inte fick landa

Uusma, Bea

| 2014

Flag from sv

42


När Neil Armstrong och Buzz Aldrin sätter ner månlandaren vid Stillhetens Hav den 20 juli 1969 sitter en femtedel av jordens befolkning framför sina tv-apparater och håller andan. Samtidigt, på andra sidan månen, glider en liten rymdkapsel genom mörkret. Där inne sitter Michael Collins. Han är längst bort från jorden av alla. Det här är boken om den tredje astronauten på Apollo 11, som reste hela vägen till månen men ändå inte fick hoppa ner. Det är en bok om 701 strömbrytare, spakar, tangenter och alarmknappar, och vad man tänker på när man är ensam på månens baksida. Presidenten ringer till Neil och Buzz på månen. Ingen ringer till Michael Collins, för han är i radioskugga. Bea Uusma är exakt 1 ½ centimeter för kort för att bli astronaut. Hon fick Augustpriset 2013 för Expeditionen. Min kärlekshistoria. Astronauten som inte fick landa är hennes debutbok från 1999, nu omarbetad i en...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Carolina Bellenger

2015-07-19

Betyg

Underbar! Fantastisk! Blir lycklig av Uusmans expeditionsböcker :)

amanda hildur

2015-03-28

Betyg

Jag hade förväntat mig en lika tjock, stor, fin och vacker bok som Expeditionen och blev lite besviken när den här visade sig vara inte ens en tiondel så stor, lång och vacker.. MEN! Det felet ligger hos mig och inte hos boken: jag VISSTE att det är en barnbok, och att den följaktligen inte kan vara lika tjock och stor och komplicerad som den senare. Läsningen var rolig, boken är finurlig och kärleksfull och Beas känsla för detaljer är helt klanderfri. Det är exakta angivelser om hur mycket månlandarnas anteckningar vägde, hur många timmar de tränat på att göra rymdresor innan de reser till rymden, hur många centimeter bred väggen på rymdkapseln är på det smalaste stället samt hur många minuter det tar för kroppen att börja koka om ens rymddräkt skulle gå sönder på månen (0,25). Det här blandas med Michael Collins egna storslagna dagboksanteckningar, som nästan klingar av poesi, om hur det är att befinna sig som ensam människa på andra sidan månen.

Mycket vackert, tänkvärt, genomarbetat och kärleksfullt. Bea Uusma alltså <3

Ida

2014-12-05

Betyg

En snabbläst bok om Michael Collins och rymdfärden till månen. Eftersom den är riktad till barn är den lättläst och snabbläst. Fina illustrationer för att öka förståelsen. Får mig att vilja läsa annat som finns om denna rymdfärden.

My.loved.books

2014-08-24

Betyg

En intressant bok om den tredje mannen på Apollo 11, han som Aldrig fick landa.