Astartes barn

af Kleen, Linnea

| 2025

Tore arbetar som evolutionsbiolog på Uppsala universitet och brottas med att balansera jobbet och familjelivet. En dag dyker krigskorrespondenten Helle upp på Tores arbetsplats och påstår att han står listad som donator på en moldavisk fertilitetsklinik. När både Helle och Tores fru, Alva, plötsligt försvinner, kontaktar Tore sin gamle vän Espen. Med Tores barn i släptåg ger de två männen sig ut på en golgatavandring genom Europa för att finna Alva. De ställs inför världsomspännande människohandel och ljusskygg forskning, vilket tvingar Tore att ifrågasätta sitt eget arbete. Astartes barn är en djärv spänningsroman om etik, barnlängtan och rätten till ursprung. LINNEA AF KLEEN växte upp i Örebro och har studerat naturvårdsbiologi vid Göteborgs universitet. Hon arbetar med pedagogik och undervisning inom biologi och naturvetenskap. Hon har tidigare gett ut romanen Expedition Himlersson-Tufte...

Annorlunda och mycket välskriven spänningsroman.
Den tar upp barnlängtan, människohandel, fertilitetsforskning och vad de val en barnlängtande människa gör kan innebära för andra mäniskor i andra länder. Väldigt tänkvärt och intressant. Den handlar också om vänskap och kärlek. Vad går att acceptera för att behålla någons vänskap? Går det att bli vän med någon som är mycket olik en själv?

Karaktärerna är mångbottnade, välskrivna och otroligt realistiska. De är svaga, starka, inkonsekventa, medmänskliga och kämpar sig genom de mest horribla svårigheter. Dialogerna är bra, roliga ibland, allvarliga ibland.

Genom hela boken finns en växande spänning, den kryper på och blir mer och mer intensiv. Det är en stundtals mörk historia och blir allt mörkare ju längre man läser. Det är riktigt bra skildrat!

Läs den! Ruskigt bra vetenskapsthriller!

Betyg: 4 av 5.
Det här är den första boken som jag har läst av författaren Linnea af Kleen. Som jag har förstått det, så har hon bara gett ut en bok tidigare, och den heter Expedition Himlersson-Tufte, och kom 2021. Den här boken, Astartes barn, är ny, och är tydligen en fristående fortsättning på den förra boken.
Boken är en mycket annorlunda spänningsroman, som, för att citera bokförlaget, är en djärv spänningsroman om etik, barnlängtan och rätten till ursprung.
Boken är spännande, lärorik, och välskriven, den är även lite otäck, men innehåller även humor, och den handlar om mycket intressanta ämnen. Så jag kan absolut rekommendera Astartes barn.
Jag varvade e-boksläsning med ljudbokslyssning, i 1,25 hastighet, bra inläst av Olle Jernberg.

"Astartes barn" är Linnea af Kleens andra bok. Den följer delvis samma karaktärer som i den första boken: evolutionsbiologen Tore Himlersson, hans unga hustru Alva och Tores gamle vän och studiekamrat Espen Tufte. Att ha läst den första boken är dock inget krav; "Astartes barn" kan med fördel läsas som fristående och står väl på egna ben.
Boken kan huvudsakligen klassificeras som en spänningsroman/vetenskapsthriller, men innehåller också starka inslag av relationsdrama och humor; det är väl inte alltid som man skrattar högt emellanåt när man läser om allvarliga ämnen, men af Kleen lyckas skapa en unik blandning av spänning, vetenskap, relationer och humor som mig veterligen är sällan skådad i svensk litteratur.
Berättelsen tar avstamp i nuet och dagsaktuella frågor om surrogatmödraskap, genetik och forskningsetik. Att författarinnan både är utbildad inom biologi och väl påläst inom de ämnen som avhandlas i boken framgår väl genom läsningen och skapar en stabil grund för handlingen.
Utgångspunkten är Uppsala, där Tore är anställd som lektor vid universitetet; han har två unga barn och är gift med den unga studenten Alva. En dag kontaktas Tore av krigskorrespondenten Helle Wessel som menar att Tore finns som donator på en fertilitetsklinik i Moldavien. Händelseutvecklingen leder till att Alva känner att hon har fått nog av Tores förmodade lögner och hemlighetsmakeri kring vissa saker; hon tar barnen med sig till Oslo för att söka tillflykt hos Tores gamle vän Espen Tufte. Tore följer efter, men när Alva plötsligt försvinner blir detta avstamp för en farofylld resa över olika delar av Europa - både för Tore och Alva att återfinna varandra och avslöja sanningen kring de ljusskygga krafter som skor sig på välbeställda västerlänningars barnlängtan till nackdel för de människor som lever i social och ekonomisk utsatthet.
Berättarperspektivet växlar kapitelvis mellan Tore och Alva på ett sätt som jag upplever fungerar, då perspektiven både kompletterar varandra och skapar en variation i narrativet, som är mångbottnat.
Jag tycker att berättelsen som helhet fungerar mycket väl och kan inget annat än dela ut högsta betyg och en stark rekommendation att läsa "Astartes barn". Oavsett om du läser i egenskap av inbiten spännnings/deckarkonnässör, vetenskapsintresserad, relationsintresserad eller vill fördjupa dig i dagsaktuella vetenskapliga frågor om surrogatmödraskap och rätten till barn, så kommer den här boken att passa och tillfredsställa en variation av läsare.
Jag vill även slå ett slag för karaktären Igor Raskolnikov, som är närvarande under nästan hela berättelsen.