Arv och miljö

Hjorth, Vigdis

| 2018

Flag from sv

203


en lysande bok om skuld och förlamande livslögner där sanningen avtäcks långsamt MMMMM / Bäst just nu i M-magasinNär jag slår igen norska Vigdis Hjorths roman Arv och miljö är jag på samma gång utmattad och upprymd. Det är den sortens text som lämnar mig med känslan att det var precis så här den måste skrivas, med det här språket, i den här formen. // Och vilken skicklig författare hon är, Vigdis Hjorth! Svenska Dagbladet "Att ingen av er någon enda gång har frågat mig om min historia, har jag upplevt och upplever jag som en stor sorg." Så skriver Berglijot i ett mail till sina systrar, efter det att en häftig diskussion om förskott på ett arv har blossat upp. De är fyra syskon, och föräldrarna har nu meddelat att de två yngsta döttrarna ska särbehandlas och få ärva mer. Under bråket om arvet pulserar...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Annorlunda och stundtals långrandig

Betyg

Älskar böcker om familjerelationer som inte innehåller gömda hemligheter, sexuella övergrepp och okända adoptioner. Den här boken känns nära. Att familjer inte är perfekta men heller inte dysfunktionella a la tjatigt. Bra beskrivet hur barnen upplever sina föräldrar olika och hur de har blivit uppfostrade. Vem har fått mest och vilka krav kan man ställa på sina föräldrar. Så; bra historia och välskrivet

Henrik Johansson

2019-07-27

Betyg

Går inte att lägga ifrån sig. Även om jag nästa är lite rädd för vad som händer på nästa sida.

Å

Åsa Parke

2019-06-26

Betyg

Y

C

Carina Djärv

2019-06-03

Betyg

Ouch, den träffade en nerv eller två. Familjehemligheter, kommunikationsproblem, svårigheterna att lösa konflikter, vems sanning är sann, vem är det egentligen som handlat "mest rätt" - den som är där men gör avkall på sig själv eller den som tar hand om sig och inte är där. Så mycket att diskutera! Dessutom skriven så att man hela tiden vill veta mer.

Birgitta Petersson

2019-05-19

Betyg

Välskriven bra berättelse.

S

Sarah

2019-03-08

Betyg

...

Anna Christina

2019-02-15

Betyg

»Var den bra?« frågade bibliotekarien mig när jag lämnade tillbaka boken. Jag nickade. Kunde inte annat göra. Välskrivet om familjehemligheter. Ett tungt ämne. Men visst var den bra.

Nina Gustafsson

2018-12-21

Betyg

En berättelse som griper tag i dig. Om ärr som inte försvinner ställt mot livslång förnekelse. Plågsamt känslosam läsning. Nära toppbetyg.

Torbjörn Nilsson

2018-12-07

Betyg

"Kelar jag med mitt ärr?" Vigis Hjorts bok växer efter läsningen och stannar kvar. Den kelar definitivt inte med läsaren, utan trampar runt i det traumatiska såret, övergivenheten och självförebråelserna, till synes utan slut. Men ändå inte. Det TAR bara sån tid detta⏳🤕🤕

B

Benjamin Elfors

2018-11-19

Betyg

Överhypad. Temat är både förutsägbart och uttjatat i nordisk konst: sexuella övergrepp i barndomen som skapar lojalitetskonflikter mellan syskon och föräldrar. Hade varit bättre med ett mer poetiskt språk, men tyvärr är det torftigt.

J

Betyg

Lysande, stark och skickligt skriven!

Solveig Andersson

2018-10-12

Betyg

Fängslande isländskt relationsdrama med ett mycket skickligt och totalt okonstlat språk som fastnar direkt hos läsaren. Läs den!