En ung kvinna hittas död; den omåttligt populäre arabeskstjärnan Erol Urfa visar sig ha haft en hemlig fru. Cetin Ikmens unge kollega, den aristokratiske Suleyman, måste ge sig in i den folkligt traditionella och plebejiska världen kring arabeskmusiken. I boken stiger vi ner i Karaköys slum till bl.a. badhusinnehavaren Madame Kleopatra som ligger döende, men vars rovgirighet bara överträffas av Erols åldrade flickväns vulgära manipulationer ...
Arabesk är den tredje boken av hittills sju i Barbara Nadels "Istanbulserie" med kommissarien Çetin Ikmen och hans assistent Mehmet Suleyman. "Istanbuls Donna Leon" för oss in i miljöer och sammanhang där miljöer, stämningar och personporträtt är lika viktiga som mordmysterierna.
"Det lockande med Nadels Ikmenböcker är känslan att bli förd under ytan i en uråldrig stad som många besökare ser i några få dagar som mest."
INDEPENDENT...
INDEPENDENT
"... ett förtrollande språk ... en historia där läsaren villigt låter sig föras med ända till den hårt skruvade upplösningen."
SCOTSMAN
Fascinerande miljö och människor. Istanbuls motsägelsefulla, mustiga verklighet bär Nadels författarskap. Kommissarie Ikmens personlighet är en trevlig bekantskap som jag gärna följer vidare.