Araben

Rohi, Pooneh

| 2014

Araben rör sig genom ett vitt Stockholm. Under natten har snön fallit, skamlöst och fritt som om den hade rätt att invadera och bosätta sig, som om den bara kunde kom­ ma och ockupera stadens alla gator. Araben som trampar den har blivit en gammal man. och drömmen om det nya landet, om att bli ett med det, smälta samman, tjäna och nyttjas, är för länge sedan begraven. Någon annanstans i staden finns en ung kvinna. Hon har lyckats med allt det där. Lyckats så bra att folk tror att hon är adopterad. Så bra att hon letar bostadsrätt med äkta trägolv och högt i tak med sin svenske pojkvän. Så bra att barndomen i Iran känns som en hägring i minnet, en doft av sältan från havet, en känsla av värme som kväver och fastnar i halsen. Araben är en roman om våra livsval och om skulden de för med sig. Skulden till det nya landet och till allt man lämnat bakom sig. till barnen, för det som gick...

Mariann Winge

2016-02-16

Om att vara integrerad eller inte och den ständiga längtan till hemlandet

B

Berit WT

2015-03-29

Bra skildring av att inte känna sig hemma, av saknad, besvikelse och rotlöshet

kniven .

2015-03-14

En vansinnigt bra och betydande roman. En av de bästa jag läst på länge. Helt beklämd över att den inte vunnit ett enda pris.

Scoff O

2014-12-11

Mycket nära en fullpoängare: väldigt klok och stark skildring om exilens vedermödor och att aldrig känna sig hemma någonstans.

Emma Fägerlind

2014-05-11

Jag tycker inte att det här var så märkvärdigt som jag hade förväntat mig, och inte särskilt nytt och ögonöppnande heller. Det bara var. Det var okej.

Susanne Rydvald

2014-04-17

Det mest roliga med den här boken var att det fanns så många gamla persiska köksrecept att kolla upp och följa efter på riktig. Saffran och auberginer - det är goda recept välkryddade och saftiga - såsom hela boken ... verkligen mättande

Gunnel Lindström

2014-03-30

Så bra! Läs den!

P

Pouya Vafaeian

2014-03-28

Helt fantastisk bok som ärligt skildrar situationen för många invandrare i Sverige ur ett väldigt nära perspektiv

Lina Zackrisson

2014-03-19

Förändrar mitt perspektiv och då blir det alltid en femma!

Tarja Ahlgrén

2014-02-28

Strålande debut!

Emma Nilsson

2014-02-10

Fantastisk läsning! En av den intressantaste böcker jag läst på länge. Beskriver Sverige av idag, medelklassen och de utsatta på ett språk som är poetiskt, fragmentaliskt och sorgsett på samma gång. Rekommenderas varmt!

Emma Nilsson

2014-02-10