Änglarna

Nilsson, Ola

| 2011

Anders sitter ensam på Lisas grillkök och äter tyst sin lunch innan han går tillbaka till jobbet på verkstan. Han är fåordig men med verktygen i sina händer blir han en konstnär. Och kanske hade det räckt. Men så bestämmer sig Lisa en dag för att prata med honom. Anna är dottern i en gammal träpatronfamilj, en föråldrad kultur som inte längre tjänar något till och lämnar henne i ett vakuum. Såna som du och jag måste vara omgivna av människor som älskar oss annars går vi under, säger hennes pappa till henne. Men kanske räcker inte ens det. Då deras vägar slutligen korsas är det oklart om undergången är nära förestående eller om den redan ligger bakom dem. Änglarna är den andra delen i Ola Nilssons löst sammansatta trilogi om livet i en by i Norrlands inland som inleddes med den prisbelönade och kritikerrosade Hundarna (2009) som har beskrivits som en norrländsk country noir....

Lotta Berling

2013-10-17

Så väldigt skickligt och fint tecknar Ola Nilsson mycket komplexa och rörande människoporträtt. Det finns en lätthet i språket trots de tunga liv han skildrar. Det är verkligen inte läsning som får en att längta efter att bosätta sig i Norrlands inland. Ändå tyckte jag om att vara i de här böckerna, på grund av språket, tonen, det nära och uppriktiga skildrandet av människorna i den norrländska byn. Riktigt, riktigt bra.

Maria Eriksson

2013-07-09

Andra boken i en triologi som nog viller på att läsas i följd. I berättelsen ligger en dold spänning, en möjlig katastrof, eller har den redan inträffat. Den bäst boken av de tre.

Rikard Denver

2013-01-04

Otroligt bra bok. Historien om Anders och Lisa är en fantastisk bra skildring av skam.

Merja A

2012-12-10

En mörk, enkelt och vackert skriven historia. Nu vill jag läsa mer av Ola Nilsson.

Ulla Englund

2012-08-02

Svensk Country Noir, jag längtar efter att få läsa tredje delen.

Anna-Lotta Jadinge

2012-07-02

Andra delen i trilogin som började med Hundarna. De verkar hänga samman ganska löst; det ska bli spännande att läsa tredje delen. Även denna del är mycket, mycket bra.

Tarja Ahlgrén

2011-02-27

En fantastisk liten historia, en njutning att läsa! Här är något stort i görningen, håll ögonen på Ola Nilsson!