Ängeln i Groznyj : berättelser från Tjetjenien

Seierstad, Åsne

| 2008

Flag from sv

111


Journalisten Åsne Seierstad fick sitt stora genombrott med reportageboken Bokhandlaren i Kabul 2002. Hon har varit krigskorrespondent i Tjetjenien, Serbien, Afghanistan och Irak. Av de krig hon rapporterat från är det tragedin i Tjetjenien som etsat sig fast allra mest. 1994, då hon som 23-årig korrespondent var stationerad i Moskva, invaderade ryska styrkor republiken Tjetjenien och hon reste till Kaukasus för att bevaka oroshärden för norska Arbeiderbladet under två år. Konflikten har fortsatt sedan dess men hamnat i skymundan då världen fokuserat på andra krig. De senaste två åren har hon tillbringat i Ryssland för att försöka ta reda på vad som hänt under det decennium som gått. Samhället har blivit extremt brutaliserat och Åsne Seierstad riktar fokus mot barnen och deras utsatta situation. Vad händer med barn som växer upp i krig? Som vänjer sig vid våld? Som förlorar sin barndom?...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Carina Larsson

2019-02-27

Betyg

En bok om kriget i Tjetjenien, en bok om människorna och det samhälle de lever i. En bok om allt negativt som blir av att leva i ett krigssamhälle, men även en bok om hur att överleva sina upplevelser under och efter. Mycket elände, men med en del framtidshopp. En tänkvärd bok om en del av vår nutidshistoria!

Malin Sundman

2013-02-25

Betyg

Kom aldrig in i den, viktigt ämne men den fångade mig inte. Kanske fel tid. Kanske bara inte en bok för mig.

Victoria G

2013-02-05

Betyg

Ett mycket starkt reportage om kriget i Tjetjenien, och om dess följder. Åsne Seijerstad går på djupet och skriver om hur kriget traumatiserar, inte bara tjetjener utan också ryssar och om hur det bidrar till främlingsfientlighet i Ryssland. Mycket kusligt och sorgligt om hur mycket ett krig kan förstöra och om det moderna Ryssland under Putin. Läsvärt!

Gorazde Slimovic

2012-10-29

Betyg

Det märks att hon är reporter på sättet hon skriver, där jag anser Morgon i jenin är finare skriven men om ett liknande elände.

Sofia Åkerberg

2009-05-03

Betyg

Tja, vad ska man säga -- det känns inte som det finns så mycket hopp för världen när man läser. Men Sierstad skriver bra och den där lite klibbiga intimiteten från Bokhandlaren... är borta.