Andningsgunga

Müller, Herta

| 2009

Flag from sv

91


Andningsgunga är en överväldigande, poetisk roman om en ung man och hans öde i ryskt fångläger. Efter Röda arméns inmarsch i Rumänien 1944 deporterades alla arbetsföra män och kvinnor i landets tyskspråkiga minoritet till arbetsläger i Sovjetunionen. Också Herta Müllers mor tillbringade fem år i läger, men det var en erfarenhet som hon efteråt vägrade att tala om med sin dotter. När Herta Müller senare i livet mötte poeten Oskar Pastior, liksom hon tysk-rumänsk författare i exil, föddes tanken att de tillsammans skulle kunna berätta om denna närmast okända period i hemlandets historia. Pastior hade själv vistats i ett av Gulaglägren i Ukraina. 2004 reste han och Herta Müller dit för att samtala, minnas och samla vittnesmål från andra överlevande. När Pastior oväntat avled ett par år senare stod Herta Müller ensam kvar med sina anteckningar. Så småningom bestämde hon sig för att trots allt...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Cindy Kempe

2017-03-12

Betyg

Med ett fantastiskt och poetiskt språk berättar Müller den rysliga historier om vardagen i ett ryskt arbetsläger.

Victoire Marcel

2016-07-27

Betyg

En omläsning, detta var en av mina favoritböcker för sex år sedan, och jag är glad att jag fortfarande kan säga att den är en av dem. Fantastiskt skriven, och jag älskar Leopolds berättarröst.

Kenneth Olausson

2013-01-24

Betyg

I boken följer vi den homosexuelle Leopold, som var 17 år när han deporterades. Hans ständiga följeslagare i lägret blev hungern, rädslan och ledan vid detta liv. I ett antal korta kapitel skildrar Müller de deporterades tillvaro i lägret och hur deras vardag såg ut. Det finns i boken, åtminstone som jag uppfattar det, ett mörkare och dovare allvar än i andra hon skrivit.

Maria Eriksson

2012-12-09

Betyg

Poetiskt skriven skriven skildring av livet i ett arbetsläger i Ukraina efter andra världskriget. Herta MÜllers egensinniga språk gör att formuleringarna stannar kvar efter boken slut. Det var en vinst att läsa hennes senaste bok innan Andningsgunga, där ger hon flera nycklar till läsningen av denna bok.

D

Daniel Krondahl

2011-12-05

Betyg

Tyvärr har jag inte möjlighet att läsa Müller på originalspråk då min tyska inte är god nog.
Andningsgunga i Karin Löfdahls översättning är en poetisk beskrivning av livet i ett arbetsläger, språket är målande och aldrig blir Müllers ord skrivna på läsarens näsa, något som allt för ofta sker med berättarröster.
Händelserna och skeendena kunde vara hämtade ur vilken roman som helst av Solzjenitsyn, medan språket på sina ställe flörtar med "På Spaning...".
Som helhet en alldeles fantastisk bok att läsa, där det ända som hindrar att den får fullt betyg är att prosan tar överhanden över berättelsen.

Betyg

Andningsgunga är en roman som är mycket poetiskt skriven och
handlar om en ung mans öde i ett ryskt arbetsläger. Efter röda arméns
intåg i Rumänien 1944 deporterades alla arbetsföra män och kvinnor
i landets tyskspråkliga minoritet till fångläger i Sovjetunionen.
Genom denna unga mans historia har Herta Muller skrivet en otroligt
inlevande och gripande berättelse. Det överväldigande vackra språket
tar en med sig på en svindlande insikt och förståelse om vad krig kan
bära med sig för maktlösa människor. Detta är en bok att läsa med stort
allvar.

M

Marielle Andreasson

2011-03-04

Betyg

Poetiskt skriven. Ingen direkt handling och ingen vettig dialog över huvud taget i hela boken men otroligt... stämningsfull kanske är rätt ord.

Som Anders Wik skrev, både lätt och svår att läsa. Ingen bok man "fastnar" i och bara slukar men inte heller svårläst.

Jag tyckte ändå mycket om den!

Anders Wik

2010-11-19

Betyg

Var både lätt och svår att läsa. Svårt att förklara men det var som ingen riktigt konflikt, utan för att förstå handlingen tror jag att det krävdes en långsammare, kanske rentav en poetisk läsning, än hur jag läste den.

L

leonard zdybal

2010-07-10

Betyg

Andra värds kriget och hur det upplevdes och överlevdes vilka psykologiska strategier man måste ta till för att överleva och vad det gör med en som människa är alltid facinerande.

Elisabeth Lundblad

2010-04-16

Betyg

Sätter begreppet "hunger" i ett för mig annat perspektiv.

Lena L

2010-01-03

Betyg

Boken ger en saklig beskrivning av en ung mans öde i ett ryskt fångläger. Jag blev enormt tagen och berörd.