Anarkisten

Conrad, Joseph

| 2015

Flag from sv

24


"När mr Verloc gick ut på morgonen överlämnade han nominellt sin butik i svågerns händer." I slutet av 1800-talet genomförde en grupp anarkister ett bombattentat mot Greenwichobservatoriet utanför London. Den händelsen utgör den yttre handlingen i Anarkisten (1907). Men romanens egentliga handling är kollisionen mellan två helt olika livsnormer. Verloc, anarkisten och provokatören, lever ett stilla familjeliv och hans hustru vet ingenting om hans politiska verksamhet.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

S

SJ

2017-09-04

Betyg

Anarkisten är en mycket intressant och välskriven bok. Den är nästan skrämmande aktuell och den politiska situationen med besinningslöst våld, irrationella och urskillningslösa terrorattentat, det känslokalla maktspelet och egennyttan som drabbar oskyldiga människor liksom frustrationen över det orättvisa samhället skulle kunna vara en beskrivning av dagens samhälle. Allt detta gör boken läsvärd i högsta grad. Trots det är den stora behållningen, i slutändan, den inkännande beskrivningen av äkta kärlek och sorg. Conrad lyckades skriva en verklig klassiker eftersom den behandlar eviga frågor och allmänmänskliga behov och begär.

Därför är det extra tråkigt att denna utgåva är så dåligt redigerad. Boken är full av korrekturfel. Det står "söm", där det borde stå "som" på åtskilliga ställen och "karin" där det borde stå "karln". Ingen kan ha gjort någon som helst kontroll av texten. I volymen finns också en text som inte har något som helst med Anarkisten att göra. Jag letade förgäves efter ett samband mellan Murakami och Conrad, men texten "Vad är det som gör en bok till en klassiker" verkar ha hamnat mellan pärmarna av misstag. I den nämns Conrad inte med ett ord.

Det är pinsamt att Norstedts ger ut en så dålig produkt när utgångsläget är så bra. Läs hellre en äldre, korrekturläst, utgåva. Det är tråkigt när läsupplevelsen av en så bra bok förstörs av ett slappt förlag.