THE INSTANT NEW YORK TIMES BESTSELLER OPRAH'S BOOK CLUB 2018 SELECTION LONGLISTED FOR THE 2018 NATIONAL BOOK AWARD FOR FICTION "One of my favorite parts of summer is deciding what to read when things slow down just a bit, whether it's on a vacation with family or just a quiet afternoon . . . An American Marriage by Tayari Jones is a moving portrayal of the effects of a wrongful conviction on a young African-American couple." --Barack Obama "Haunting . . . Beautifully written." --The New York Times Book Review "Brilliant and heartbreaking . . . Unforgettable." --USA Today "A tense and timely love story . . . Packed with brave questions about race and class." --People "Compelling." --The Washington Post "Epic . . . Transcendent . . . Triumphant." --Elle Newlyweds Celestial and Roy are the embodiment of both the American...
Läste den på engelska och älskade den från första början. Så otroligt välskriven och det känns som boken läses upp för mig mer än tvärtom. Den tar upp många ämnen såsom ras, klass, att bli oskyldigt dömd, äktenskap osv. Celeste, Roy och André är alla karaktärer med bra och dåliga sidor, mänskliga. Vill bara läsa mer av Tayari Jones. Riktigt bra läsupplevelse!
En bok som berör. Så många känslor: sorg, kärlek, äckel, ilska, hopp. Början tycker jag är ganska seg, men efter halva vänder den totalt. Välskriven och djup. Blir irriterad på all ojämställdhet, rasism och orättvisa, men det är antagligen meningen - till viss del. Hade boken varit som andra halvan hade den helt klart fått en till stjärna.
2019-10-31
Jag har precis läst ”Ett amerikanskt äktenskap”, och jag har lite svårt att formulera mina tankar. Boken är jättebra, eller till och med ganska fantastiskt, men jag har ändå svårt att uttrycka i detalj varför jag tycker så. Boken är extremt lättläst. Jag vet inte varför, men av någon anledning inbillade jag mig att det skulle vara en lite krångligare bok att ta mig an. Men så var inte fallet. Sidorna flög fram, och jag var alltid sugen på att ta upp boken och läsa.
Vi följer Celestial och Roy, ett ungt, relativt nygift afroamerikanskt par i södra USA, och deras gemensamma liv är i sin linda. En dag befinner de sig på fel plats vid fel tillfälle och Roy blir anhållen, anklagad och dömd för våldtäkt. Roy är svart och kvinnan som anklagar honom är vit. Han blir dömd till 12 års fängelse, men vi vet att han är oskyldig. Celestial vet att han är oskyldig. Både Roy och Celestial är framgångsrika och på väg upp inom sina respektive karriärer, han som affärsman och hon som konstnär. Här får man som läsare också en försmak på vad det innebär att vara afroamerikan i USA idag. Det spelar ingen roll var på samhällsstegen du befinner dig, hur ”skötsam” du är, du blir ändå alltid dömd för din hudfärg först.
Men romanen handlar först och främst om Roy och Celestial och deras relation, och den stress de får utstå i och med Roys fängelsetraff. Hur påverkar det egentligen ett modernt par? Är det rimligt att som Celestial förväntas pausa sitt liv i tolv år, för att hennes man sitter i fängelse? Första tiden följer vi dem genom deras brevväxling som är mycket talande och ett intressant grepp för att berätta en historia över en längre tidsperiod. Här kan man läsa mycket mellan raderna. När Roy sedan släpps ut i förtid är de inte längre samma personer. De har båda utvecklats på olika sätt, och deras kärlek är kanske inte lika självklar längre. Roy har förändrats i fängelset, men han är mycket noga med att inte bli den schablon som alla trodde han var när han dömdes, eller som han i viss mån blivit. En svart man som suttit i fängelse. Celestial har kämpat med ensamheten, och har varit tvungen att släppa taget för att inte gå under.
Det jag tror jag uppskattade mest med ”Ett amerikanskt äktenskap” är ärligheten. Det är lågmält och vardagligt, trots tunga ämnen som klass och rasism. Personerna i boken känns som verkliga personer och inte romankaraktärer. De har brister och fel, och de kan ibland bete sig som stora bebisar, men det är äkta. Jag tycker inte alltid att de beslut de fattar är genomtänkta eller smarta, men de är mänskliga. Och det är nog det som gör den här boken så bra, den känns mänsklig. Det är också en perfekt bokcirkelbok – jag hade kunnat diskutera den här i timmar!