Amsterdam

McEwan, Ian

| 1999

Flag from sv

194


En kylig februaridag möts vännerna Vernon Halliday och Clive Linley vid sin gemensamma älskarinna Molly Lanes begravning. Vernon är chefredaktör för morgontidningen The Judge och Clive är en framgångsrik kompositör i full färd med att skriva sitt magnum opus, en millenniesymfoni. Mollys död får dem att fundera över sin egen dödlighet, och inte minst vägen dit - Molly drabbades av demens och levde sista tiden av sitt liv i en förödmjukelse som de båda vännerna är fast beslutna att göra allt för att slippa. Därför ingår de en pakt som får ödesdigra konsekvenser för dem båda. Molly Lane var en kvinna med många älskare - att en av dem var utrikesministern Julian Garmony får Clive och Vernon reda på när de ser några komprometterande foton på paret. Vernon blir genast frestad att använda de skandalösa bilderna för att sälja fler lösnummer av sin tidning, som dragits med stora ekonomiska problem...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Klinga

2014-03-14

Betyg

Jag gillar McEwans oförutsägbara berättelser, men känner alltid tvekan ändå. Här är det en ganska konstruerad historia som berättas i raketfart. Landar inte. Notisstil. Kort. Flyger fram. Och så slutet...?

G

greger andersson

2012-01-29

Betyg

Spännande och välskriven med en ironisk tought som både är roande och tankeväckande! McEwans bästa?!

Torbjörn Nilsson

2010-09-12

Betyg

Hur bra som helst. En bitterljuv historia om gammal vänskap och vad som händer med sen sådan genom åren. Ingen kan som McEwan få in så mycket på så få sidor (170).

Sigge Eklund

2010-09-09

Betyg

Bra men inte genial, som Saturday, Comfort of strangers och Enduring love. Känns helt enkelt inte lika oroande. Kanske för att temana som behandlas är för klassiska. Det stora med de andra mcEwanböckerna är ju att temana är mystiska, unika, fräscha. Nu vidare i min mcEwanplöjning: Cementträdgården.

C

Christer Bergström

2010-08-30

Betyg

Kommentera...

Nils Thor

2010-05-24

Betyg

Väl värd att läsa. Överraskande vändning av historien, men huvudpersonerna inte riktigt trovärdiga i slutet av boken.

Josefine Ejebjörk

2010-01-24

Betyg

Läste slut den på en eftermiddag, en kort roman som drog mig in från början. Det något förutsägbara slutet hindrade mig att ge den en femma.