Amerikauret

- Ja, de är trevliga, de amerikanska vägguren, säger magister Sundblad vänligt när jag skänker i kaffe. Amerikanska väggklockan har vi sparat ihop till, Natan och jag. Vi har hjälpts åt. Han skoftade och jag reste ribb. Klockans tickande är så hemtrevligt, det skänker lugn. När jag ser på väggklockan blir jag glad. När jag ser på termometern pickar orosfågeln i hjärtat. Det är sekelskifte också på Svartviks sågverk - men det som märks mest är diskussionerna om föreningsrätten. Varför skulle inte sågverksarbetarna ha rätt att organisera sig? Bricken är sjubarnsmamma. Det är trångt i köksrummet. Och ändå: när magister Sundblad föreslår att hennes äldste, Nikanor, ska skickas till läroverket i stan blir hon inte alls lika glad och stolt som Natan. Ska Nikanor tvingas iväg hemifrån och bli en främling bland sina egna? Amerikauret är Vibeke Olssons fjärde roman om Bricken. Sagt...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

I

Ingrid Englund

2013-08-27

Betyg

En skildring över fattigdom i Sverige runt sekelskiftet 1800-1900. Jag störde mig på uppläsarens uttal av namnet Nikanor. Det bör betonas på andra stavelsen och inte den tredje.

Betyg

När man börjar denna bok har Bricken sex barn och ett sjunde på väg och hon är gift med Nathan som tyvärr fortfarande super emellanåt. De bor trångt och hennes uppgift i livet verkar vara att se till att de övriga har mat för dagen. Trots det verkar Bricken glad och nöjd, hon verkar också vara en kvinna som ger sina barn det viktigaste, kärlek. På något sätt får det en att känna att man borde vara mer tacksam över det liv vi har idag. vi behöver inte kämpa hälften så mycket som Bricken, ändå är vi aldrig nöjda.

En tankeställare tycker jag.
Jag gillar Vibekes Bricken serie och hoppas den fortsätter några böcker till, detta var del 4

Katarina Nord

2013-06-04

Betyg

Årets första femma, trots att den är otroligt sorglig,hemsk och eländig! Vibeke Olsson skriver fantastiskt bra. Dock en del upprepningar om man läst resten av böckerna om Bricken. Men det spelar ingen roll. Texten bara rullar på och jag kan se det framför mig när jag lyssnar. Den fyller ut många av mina luckor om "fattig" Sverige i slutet på 1800 talet.