Amerikana

DeLillo, Don

| 2013

Flag from sv

45


»Att det tagit nästan 45 år för Don DeLillos debutroman från 1971 att komma på svenska är ingenting mindre än ett mysterium.« NIKLAS KVARNSTRÖM, SYDSVENSKAN »Redan i debuten är Don DeLillo i högform. Med iskall och bitter humor avtäcker han det amerikanska tv-samhället. En ovanligt rik och angelägen roman som fortfarande tål att läsas och att läsas om.« MATTIAS HAGBERG, GÖTEBORGS-POSTEN David Bell, vit amerikan, man, snygg, med karriär inom TV, på alla sätt en människa på maktens sida, tröttnar på allt och kastar sig i väg på en roadtrip genom Nordamerika, på jakt efter något som helst verkligt att förmedla. Vad som var tänkt att bli en TV-dokumentär om Navajo-indianer blir ett mystiskt försök till självbiografi. Don DeLillos satir över människan i mediesamhället går för full maskin redan i debutromanen Amerikana [1971]. Alla stora institutioner är på väg att kollapsa: historien,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Som vanligt är DeLillos roman välskriven. Fin översättning. Han besitter ett fantastiskt ordförråd och strösslar romanen med kommaterade meningar. Låååånga meningar. Heeela tiden. Det blir för mycket till slut, för många vaga bilder och för lite av konkret historia. Dialogerna är välskrivna, men det känns som alla figurerar pratar poetiskt och likadant.

Mikael Linder

2018-07-28

Betyg

Första halvan av boken är en knivskarp och träffsäker skildring av en man som har allt men ändå ingenting. Som en blandning av tv-serierna Mad Men & Seinfeld. Sedan blir det lite för mycket av allting och man tappar intresset ganska så snabbt för hur det skall gå. Oerhört välskrivet men i det stora hela tråkigt och ointressant.

Fia Kitti

2016-02-20

Betyg

Omständig och jag känner noll engagemang. Gav upp efter ca 100 sidor och jag ger sällan upp en bok. Kanske kan jag ge den en ny chans i framtiden?