En berättelse om kärlek, äventyr och upptäckter. Från allra första början har Alma Whittaker fascinerats av livet. Hon förundras av sin far, som är botaniker, upptäcktsresande och den rikaste mannen i den Nyavärlden. Alma växer upp i lyx, hon är nyfiken och erbjuds all utbildning hon önskar. Det dröjer inte länge förrän hon blir en begåvad vetenskapsman, likt en kvinnlig Charles Darwin. Men samtidigt som hennes forskning tar henne djupare in i evolutionens mysterier, drar mannen hon älskar i motsatt riktning ? mot det andliga, gudomliga och magiska i livet. Alma Whittakers betydelsefulla upptäckter sveper över hela artonhundratalsvärlden, från London och Peru till Philadelphia, Tahiti och vidare. Längs vägen möter den oemotståndliga hjältinnan ett myller av märkvärdiga karaktärer. "En mycket tillfredsställande roman, sympatisk och intelligent? Publishers Weekly
2016-08-09
Jag gillar verkligen att den här boken visar på ett inte helt normativt liv, som ändå är värdefullt och ofta lyckligt. Den är trevlig att läsa också, och har fint flyt.
Betyg: 3,5 av 5
Ljudbok, Anna Maria Käll läser.
En välskriven och bitvis riktigt intressant bok om Alma liv under stora delar av artonhundratalet. Själv föredrog jag historien från USA- tyckte den tappade lite i handling när hon flyttade därifrån. Pappersboken är på 600 sidor och ljudboken på över 23 timmar. Men jag är glad att jag har tagit mig igenom den. Utan Anna Maria Käll som uppläsare så kanske det inte hade gått? Vem vet? Stark 3:a!
Nä, nån läsfest upplevde jag inte. De första 140 sidorna var OK, även om faderns äventyr tog för stor plats. Det pratas väldigt mycket om att Alma är stor och ful och att därför inte kan få någon make (en feministisk tanke?). Romanen är alltför pratig och det händer lite för många oväseentliga saker. Många sidor och ändå lär vi inte känna vår huvudperson. Många karikatyrer passerar. Äventyrsberättelsen utmynnar i en andlig rappakalja. Inte en tår fälls, bara lättnad över att detta "läsäventyr" är över.