Allt ska växa

Nilsson, Ulf

| 2022

Flag from sv

2


Allt som lever ska växa! Det utbrister Carl till sin lillasyster Anna när de pulsar fram i det småländska vinterlandskapet. Carl älskar blommor och han vill förstå allt, systematisera och katalogisera. Han drömmer om allt han ska göra när han blir stor. Resa runt och samla växter. Se vad de kan användas till och vad de är nyttiga för. Han vill färdas långt utanför Smålands gränser, ja över hela världen! Lillasyster Anna inser att framtiden inte bjuder på samma möjligheter för henne. För att inte tala om vad den innebär för de två frusna och fattiga barnen som Carl och Anna möter.Ulf Nilsson har skrivit en djupt berörande text om drömmar och längtan efter att få växa -- att få leva! Cecilia Heikkiläs bilder bjuder på färgsprakande blommor och snötäckta vidder. Tillsammans skapar de en bok att högläsa eller läsa själv, och som får en att fundera över vad man vill göra med sin tid här på...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

A

ACS Bokhylla

2022-11-22

Betyg

Philip 10 år;
Jag visste inte så mycket om Carl von Linné innan vi läste boken. Nu vet jag lite mer. Längst bak i boken kan man läsa om honom för han har funnits på riktigt. Han föddes i Småland och hans pappa var präst och intresserad av blommor. Carl hade en egen trädgård när han var liten. Han hade en lillasyster också som hette Anna Maria och flera andra syskon. Carl vinna att alla blommor och växter skulle ha namn. Om de inte hade det kallades de för monster. Carls syster Anna fick inte gå i skolan för det kostade pengar. Det är orättvist.

Boken är som en saga. Man läser om Carl och hans lillasyster Anna. Han visar vart växter kan växa och han visar Anna sin dagbok. Den ritar han växter i och skriver om dem.

Jag tycker att boken är fin och det är bilderna också. Det är bara några få färger i varje bild.

AC (mamma);
Åh vad jag tycker att denna bok är fin. Kanske lite svag för Cecilia Heikkiläs illustrationer. Gillar också hur berättelsen är uppbyggd med relationen mellan syskonen och pratet om vad som finns på riktigt och inte. Om växter, framtid och drömmar. Orättvisan mellan fattiga och rika och kön.

En fin bok att köpa hem eller ge bort i present.