Alla monster måste dö!

Under brinnande kallt krig kidnappar den nordkoreanska regimen Sydkoreas mest kända filmstjärnepar, skådespelerskan Madame Choi och regissören Shin Sang-ok. De går till slut med på den filmgalne diktatorn Kim Jong Ils krav på att göra regimvänlig spelfilm för att indoktrinera massorna. Först 1986 lyckas de fly under spektakulära former. Efter att ha träffat Madame Choi i Seoul åker Magnus Bärtås och Fredrik Ekman hösten 2008 på en gruppresa till Nordkorea för att hitta spår efter filmparet. Tillsammans med interiörerna från resan, där en mycket märklig samling människor reser ihop under bitvis påfrestande omständigheter i ett land som trotsar all logik, blir berättelsen om filmparet till en smart, upprörande och idrik reportagebok...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

I

Inger Mårtenson

2014-02-04

Betyg

En märkligt intressant bok om en mycket sluten diktatur...Nord Korea.

C

Calle Lindström

2013-04-14

Betyg

Till en början kändes det mest som en reseskildringsblogg men utvecklades efter hand till en alltmer flersidig analys av den nordkoreanska identiteten och mytbildningen.

A

Ann-Sofie Jaredal

2013-04-12

Betyg

Fascinerande och spännande och tankarna dras till Nazityskland när det gäller att dupera ett helt land till ren galenskap.

Anna Lindström

2012-06-20

Betyg

Fascinerande och intressant. Skrämmande. Hur sjutton lyckas man dupera ett helt folk? Mycket läsvärd.

Eva Pettersson

2012-06-07

Betyg

Väldigt intressant läsning om det slutna Nordkorea. Ska bli spännande att diskutera boken i vår bokcirkel, för den väckte många tankar!

Oskar Henriksson

2012-01-28

Betyg

Magnus Bärtås och Fredrik Ekmans bok "Alla monster måste dö! ; gruppresa till Nordkorea - ett reportage" är tyvärr inte helt lyckad. Ambitionen att kombinera ett resereportage med mer filosofiska och konstnärliga utvikningar är god, tyvärr blev resultatet inte lika bra. Författarna lyckas mycket bra i de delar som handlar om själva gruppresan, deras beskrivning av de udda medresenärerna är humoristiska och de redogör på ett förträffligt sätt över deras oförmåga att förstå sig på det mycket udda landet och dess människor. De tar oss med på en resa som sträcker sig från det heliga berget Paektu i norr till de gigantiska masspelen i Pyongyang.

Och så långt är boken mycket bra, men när de sedan försöker väva in filmhistoria och filosofi så blir det mest pannkaka. Till exempel kretsar en stor del av boken kring den nordkoreanska filmindustrin och dess före detta stjärna Madame Choi. Madame Chois historia är mycket fascinerande, hon blev kidnappad av Kim Jong Il från Sydkorea i syfte att styra upp den nordkoreanska filmindustrin. Dessutom blev hon lite utav Kim Jong Ils gullegris. Efter att ha verkat i landet mer eller mindre mot sin egen vilja under många år så återvände hon sedan till Sydkorea. Och detta är så klart en mycket spännande historia, en historia som författarna dock helt förstör genom en oengagerade redogörelse för den intervju de hade med Madame Choi.

Dessutom så hackar de totalt sönder boken med små korta beskrivningar av Nordkoreanska filmer. Möjligen är det intressant om man har koreanska filmer som specialitet men för alla andra gör det bara att boken tappar fart och flyt. Visst har författarna en poäng i att film och filosofi har påverkat de nordkoreanska ledarna och i förlängningen även hur landet styrts, men jag tycker inte att deras bok lyckas framföra detta på ett bra sätt. Boken känns alltför akademisk och instängd för att engagera. Men för den skull är boken inte genomdålig, de bitar som handlar om själva resan och deras möte med landet och medresenärerna är mycket bra.

Emilia J

2012-01-19

Betyg

Bra och intressant bok. Jag hade dock hoppats att den skulle handla mer om kidnappningen. Men reportaget om gruppresan är väldigt intressant.

Samuel Karlsson

2012-01-03

Betyg

Boken ger en bra inblick i Nordkoreas nutidshistoria. Bra upplägg med en reportageresa som ramberättelse. Något som alla kan och borde läsa.

Betyg

Det måste väl finnas bättre böcker om Nordkorea än den här? Tips mottages tacksamt, gärna något som inte är så raljerande.

O

Oscar Rooth

2011-03-02

Betyg

Se min recension på dagensbok: http://dagensbok.com/2011/03/02/magnus-bartas-och-fredrik-ekman-alla monster-maste-do/

Fiona *

2011-02-28

Betyg

Nja ...