Alexander : Vid världens ände

Sedan Alexander erövrat Mellanöstern och Egypten vänder han sig nu mot perserkungen Darius kärnländer. En efter en faller Österns mytomspunna städer, Darius dödas av sina egna, Alexander utropas till världshärskare och möter sitt öde i den sköna drottning Roxane. Alexander den store (356-323 f Kr) blev kung vid 20 års ålder sedan hans far Filip av Makedonien mördats. Tre år senare hade han krossat den dåtida supermakten Perserriket och dess härskare Darius. Han var en bildskön yngling, hade en utsökt bildning som givits honom av självaste Aristoteles, och var desutom ett militärt geni. Var det möjligt att han var en vanlig dödlig människa och inte en gud? Myterna om honom är otaliga och lever än i denna dag, till exempel hur han löste problemet med den gordiska knuten. I del III av Valerio Massimo Manfredis mäktiga romantrilogi, Alexander - Vid världens ände, vänder sig nu Alexander och den...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Anna A

2012-09-18

Betyg

Hade för höga förväntningar på den här boken. :/

Izabela Horn

2012-03-02

Betyg

Manfredi är en jätte bra författare och hans historiska romaner är suveräna.

Jonas Zejlon

2009-07-16

Betyg

Alexander. ödets son handlar om Alexander den stores uppväxt i en konfliktfyllt Mackedonien. Under sin far, kung Filip, växer Alexander upp och blir en ung man.

Historien berättas över rätt lång tid, från att han föds till att han själv sätter sig på tronen efter sin far. Detta gör att boken ofta är rätt sammanfattad, där långa tidsperioder och skeenden sammanfattas på några rader, eller bara kommenteras hastigt. Till och med storslagna stridsscener beskrivs bara flyktigt, och Manfredi lägger istället krutet på konsekvenserna för folken i Europa och relationerna mellan Alexander, hans vänner och familj. Detta gör att boken, istället för att bli ett våldsamt krigsepos, istället blir en djup relationsdrama om några av historiens största namn.

Manfredi namedroppar både Platon och Aristoteles, och många av dessa personer har även en betydande roll för bokens handling. Självklart frågar man sig hur historiskt korrekt Manfredi förhåller sig i sitt författande, men boken är så spännande att man inte bryr sig om detta nämnvärt.

Detta är dock den första boken i en trilogi om Alexander den stores liv och historia, och den slutar precis när Alexander tar in på sin egen bana som härskare i ett av världens då största riken.

Väntar man sig ett krigsepos med stridsskildringar och våld får man söka vidare. Vill man läsa en bok om livet under denna period, och hur europa formades, trots eventuella inkoreektheter, så bör man absolut påbörja denna trilogi.