Alexander : Ödets son

I Ödets son, den första delen i Valerio Massimo Manfredis storslagna romantrilogi om Alexander den store (356–323 f Kr), skildras de dramatiska omständigheterna kring Alexanders födelse. Hans lidelsefulla mor Olympias och hans mäktige far Filip II av Makedonien stakade tidigt ut hans bana, och hans karismatiska ledaregenskaper gjorde honom snart till den märkvärdigaste fältherre världen skådat. Vid tjugo års ålder hade han ärvt kungatronen och inledde sitt fälttåg mot det mäktiga Perserriket. Trilogin Alexander består av delarna Ödets son, Ammons spådom och Vid världens ände, och bildar underlag till den storfilm om Alexander som nu produceras av Dino De Laurentiis, regisseras av Baz Luhrmann och där Leonardo DiCaprio spelar Alexander. Valerio Massimo Manfredi, född 1943, är professor i klassisk...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Anna A

2012-09-18

Betyg

Hade för höga förväntningar på den här boken. :/

Izabela Horn

2012-03-02

Betyg

Manfredi är en jätte bra författare och hans historiska romaner är suveräna.

Jonas Zejlon

2009-07-16

Betyg

Alexander. ödets son handlar om Alexander den stores uppväxt i en konfliktfyllt Mackedonien. Under sin far, kung Filip, växer Alexander upp och blir en ung man.

Historien berättas över rätt lång tid, från att han föds till att han själv sätter sig på tronen efter sin far. Detta gör att boken ofta är rätt sammanfattad, där långa tidsperioder och skeenden sammanfattas på några rader, eller bara kommenteras hastigt. Till och med storslagna stridsscener beskrivs bara flyktigt, och Manfredi lägger istället krutet på konsekvenserna för folken i Europa och relationerna mellan Alexander, hans vänner och familj. Detta gör att boken, istället för att bli ett våldsamt krigsepos, istället blir en djup relationsdrama om några av historiens största namn.

Manfredi namedroppar både Platon och Aristoteles, och många av dessa personer har även en betydande roll för bokens handling. Självklart frågar man sig hur historiskt korrekt Manfredi förhåller sig i sitt författande, men boken är så spännande att man inte bryr sig om detta nämnvärt.

Detta är dock den första boken i en trilogi om Alexander den stores liv och historia, och den slutar precis när Alexander tar in på sin egen bana som härskare i ett av världens då största riken.

Väntar man sig ett krigsepos med stridsskildringar och våld får man söka vidare. Vill man läsa en bok om livet under denna period, och hur europa formades, trots eventuella inkoreektheter, så bör man absolut påbörja denna trilogi.