Ägodel

Martin, Valerie

| 2005

Flag from sv

12


Louisiana, tidigt 1830-tal. Manon Gaudet har gift sig och precis flyttat till sin makes sockerrörsplantage i amerikanska Södern. Som bröllopspresent har hon med sig en slav, den jämnåriga mulatten Sarah. Manon får inga barn och snart tvingas hon acceptera att maken tar Sarah till älskarinna. Hon föder honom två barn. Mellan Manon och Sarah utvecklas ett intrikat maktspel med mörka undertoner. Vem äger egentligen vem? Vad är makt? Och hur får man frihet?  Det här är något så ovanligt som en slavägarkvinnas berättelse. Men det är lika mycket kvinnoroman som sydstatshistoria. Manon berättar i monologform om det enahanda vardagslivet på plantagen. Hon är smart, uttråkad, självupptagen och bitter. Hon beklagar sig för sin mor som inte visar någon förståelse. En kvinnas lott är att vara sin make tillgiven och föda hans barn. Och det som skulle kunna ge frihet, arvet från modern,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Mats Sigfridsson

2017-07-19

Betyg

En stark berättelse om USA´s slavar på 1800 talet berättad ur en lite annorlunda vinkling från en slavägares hustru. Det är grymt, känslosamt och det känns väldigt äkta. En stark 3:a.

Charlotte B

2011-04-26

Betyg

Denna bok är ett exempel på Usas slavhandel på 1800. Men tyvär tyckte jag att den var tråkig.

Engelska Väninnan

2010-02-25

Betyg

1828 med återblickar. Manon, gift sedan 10 år med en man hon hatar, är bokens berättare. Manon och hennes make och hela omgivningen betraktar slavar som djur och ägodelar. Indirekt avslöjas systemets grymhet. Mycket skicklig romankonstruktion. Medryckande, upprörande skildring. Orangepriset 2003.