Agnes Grey

Brontë, Anne

| 2009

Flag from sv

172


Anne Brontës milt ironiska och sakliga stil påminner mycket om den store föregångaren Jane Austen. Nu ger vi ut yngsta systern Brontës debutroman, om privatlärarens liv och helvete. Agnes Grey handlar om en ung kvinna som, precis som författaren själv gjorde, ger sig av för att jobba som guvernant. I hennes första familj försöker hon förgäves komma till rätta med de bortskämda barnen, medan herrn i huset ständigt anmärker på hennes arbete. Efter ett år får hon sparken. I nästa familj utsätts hon för svårigheter av helt annat slag. Hon blir förälskad i pastorsadjunkten, och dottern i familjen, som redan är förlovad, bestämmer sig för att intrigera. Men hennes planer går inte som hon tänkt sig. Anne Brontë debuterade med Agnes Grey 1847. Nu finns den för första gången på svenska i Maria Ekmans översättning.  

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Sanna Carlborg

2016-12-12

Betyg

En trea med ett litet plus, för som ung lärare känner jag igen mig mycket i Agnes bekymmer med elever och drömmar om något mer. Älskar att läsa om medelmåttor som det går bra för. Det är överhuvudtaget på tok för sällan vanliga människor skildras i litteratur. Sedan är det lite tröttsamt att boken ska vara ganska nyanslöst moraliserande.

emilie johansson

2012-09-23

Betyg

det tog ungefär 150 sidor innan den blev intressant. på de övriga 150 sidor fanns det vissa poänger som ändå gjorde den värd att läsa.

Emma

2011-12-26

Betyg

Ja väldigt likt Jane Austens sätt att skriva. Men boken har en seg startsträcka och Agnes Grey är lite för präktig för att hon ska bli intressant. Något som irriterade mig var att hon hela tiden skulle klaga över barnen hon tog hand om, och fokusera på brister istället för att försöka hitta några positiva egenskaper i dem. Språket, miljöerna och tiden gör ändå boken klart läsvärd! På det hela taget är det en vanlig kärlekshistoria, den är fin men utan överraskningar.

Lena L

2011-10-20

Betyg

Så engelsk med sina karaktärer och miljöer. Efter sju sorger och åtta bedrövelser så slutade den lyckligt!

Elias Chougui

2010-08-20

Betyg

En bra bok, men Anne är inte lika bra som sina systrar

Amelie Adrielsson

2010-06-27

Betyg

Toppen!