Ett alfabet är en finurlig sak som börjar från början och slutar där bak. Det börjar med A och det slutar med Ö. Nu måste jag fara. Adjöken! Adjö! En smått klassisk ABC-bok med många roliga Hellsing/Ströyer-figurer: Agare Bagare Kopparslagare, Krakel Spektakel, Tussilago Solskensnäsa, Ylva Ytterskär i Ydre härad och så vidare hela alfabetet igenom. "Överdådigt dansar nonsens över sidorna, perfekt ledsagad av Strøyerubbar." Ulla Lundqvist, Dagens Nyheter
2014-04-23
Det är svårt att inte tycka lite synd om barn vars föräldrar inte förstår sig på nonsens; särskilt inte det ädelnonsens Hellsing så rikligen begåvat oss med. Hans tidlösa verser fångar upp och uppmuntrar barnens naturliga förtjusning i ljud och ord (om man nu måste motivera konsten med någon nytta!).
ABC är med all rätta en klassiker, i ordets bästa bemärkelse: vår nyvordna treåring håller med genom att hojta "Vitami! Vitami!" ute på lekplatsen!
2012-07-05
Inte förtjust i vare Lennart Hellsing konstiga rim eller i ABC-böcker. Förstår inte deras funktion, åtminstone inte i förskolegruppen.
"Agare, bagare, kopparslagare/ snällt är det inte att slå en svagare/ Agarn slog stopp /bagarn slog opp/ kopparslagarn slog sönder en kopp." Need I say more?
Och Annica: jag tror det är så att om man själv inte gillar något kan det vara svårt att vara neutral inför den när man läser den med ungarna.