Det gr ont att ha en kropp, i alla fall om du rkar rra dig p fel gata, p fel stt, iAnthony Burgess stlhttehrda A Clockwork Orange, romanen som en gng myntade termen ultravld.
Burgess tar oss med p en resa in i en mardrmslik framtid dr vldsbesatta gng styr ver den nattliga staden. Han skrev boken efter att hans fru rnats och misshandlats av desertrer frn den amerikanska armn i ett mrklagt London under kriget. Vreden ver hndelsen fick Burgess att reflektera ver den mnskliga friheten: Hur fri kan mnniskan tillta sig att vara nr hon ocks knner sina onda krafter? Och andra sidan, vad r priset fr en inskrnkning av friheten?
A Clockwork Orangeblev en omedelbar klassiker nr den gavs ut 1962 och kom att leva ett andra liv med Stanley Kubricks filmatisering 1971.
ANTHONY BURGESS, fdd i Manchester 1917, dd i London 1993, var en engelsk...
Det kanske var ett stort misstag att frska sig p denna med svensk versttning. Den svenska r nmligen helt smst. Jag gav upp efter 50 sidor d jag knde att det enda jag gr r att slsa tid p nonsens.
Hassan Khemiri har hr sin lrofader. Rytm och sprkhantering r mycket snarlikt, eller likiskt. Svr att betygstta d den r s etablerad i mitt medvetande redan, men somnar gr man faktiskt inte.
Speciellt sprk som var utmanande att frst till en brjan men som efter ett tag blev lttare att frst. Men inte allt fr spnnande eller intressant handling egentligen - tyckte frsta delen var kanon men att det tappade glden i del 2 och 3. Knner inget sug efter att se filmen.
Onekligen en bok som kommer att leva kvar i mitt minne lnge, men karaktren Alex r vldigt endimensionell, krleken till klassisk musik till trots, vilket gr att hela historien blir lite oengagerade.
Underbar, horrorskn bok! lskar det underliga sprket. Den r ju absolut en utmaning och ordlistan lngst bak i boken kom till anvndning ngra gnger fr jag vl erknna, men fr det mesta gick det nd att frst utan att helt frst, om ni frstr! Absolut, utan tvekan en femma!
Var nog unik nr den kom men nu finns det s mnga, mycket bttre bcker i samma genre. Ger en platt bild av huvudpersonen, ger aldrig ngon frklaring till vad som formar honom och samhllet.
Jag trodde frst att jag skulle bli galen p sprket men jag kom in i det ganska snabbt.
Jag strcklste boken och var helt uppslukad av berttelsen. Det r ngot med bra betraktelser ver vad som r en god/ond mnniska som jag aldrig kan f nog av.
Jag frskte lsa den, men ja va tvungen att lgga ifrn mig den fr att de va omjligt att frst ngot trotts ett frsk till ordbok lngst bak i boken.
Kanske lika bra. Den str i bokhyllan iaf.