Vinnare av Årets bok, Crimetime Specsavers Award Årets deckardebut och Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia. Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya. Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande. Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen­gustavianska tiden dess prakt...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Typ brott och straff fast lite sämre (fortfarande bra).

Betyg

Alldeles för mycket detaljerade scener av våld och snusk förstör en annars superbt uppbyggd historisk roman. 3 stjärnor!

Betyg

Lortig, fattigt och äckligt och ändå så bra om Stockholm och ett mycket udda kriminalfall.

Betyg

Skickligt berättat. Både som spänningsroman men främst för skildringen av det tuffa livet i slutet av 1700 talet. Jag kan riktigt känna stanken och uppleva misären. De fattiga människorna som inte hade något att säga till om. Riktigt läsvärd.

Betyg

Spännande och roligt med stockholmsskildringarna.

Betyg

Något trögstartad och språket kändes lite för stolpigt för min smak, men efter ett tag är jag ändå fast. Det är en annorlunda, spännande och väl sammanvävd berättelse. Detaljerna om livet under 1700-talets sista årtionde känns trovärdiga och det finns många oväntade vändningar i berättelsen.

Annika Johansson

2020-05-21

Betyg

Mustig berättelse i ett sunkigt Stockholm. Man känner dofter när man läser. Spännande historia.

J

J LJ

2020-05-20

Betyg

Fantastisk bok med ett språk som gjorde mig enormt lycklig!

M

Maddox

2020-04-08

Betyg

M

Maddox

2020-04-08

Betyg

M

Maria Smith

2020-03-28

Betyg

L

Leo

2020-03-12

Betyg

Ganska spännande. Ganska äcklig.

Maria Jacobsson

2020-01-16

Betyg

En av de bästa böckerna jag läst de senaste åren! Den skulle fått 5 stjärnor om inte det var för den oerhört sega starten. Det tog mig ca 120 sidor att fastna i boken, men sen var den svårt att släppa. Intressant upplägg att man får följa olika personer som har vissa detaljer gemensamt. Älskar det gammalmodiga språket och den råa jargongen! Även handlingen är rå och stundtals obehaglig med detaljerade beskrivningar. Det känns ändå realistiskt och att författaren är kunnig och intresserad av tidsåldern. Ser fram emot 1794!

B

Birgitta Johansson

2019-12-12

Betyg

Seg och spretig, inte min smak.

L

Lars Levin

2019-12-02

Betyg

Lite serietidning i bokformat. Spännande!

Marianne L

2019-10-24

Betyg

Språket är lite tungt i början med alla detaljer och miljöer som skildras. Berättelsen är spännande till sista meningen. Inget självklar händelseutveckling. Man upplever verkligen staden på alla nivåer och kan känna lukten. Mycket bra bok.

A

Andreas Danielsson

2019-08-13

Betyg

Det bästa jag läst !!!!!

K

Kristin Gezelius

2019-07-31

Betyg

Tog mig tyvärr inte igenom den. Vet inte om det kanske var språket som inte tilltalade mig riktigt

J

Julia Gedin

2019-07-23

Betyg

Andreas Olsson

2019-07-19

Betyg

Helena Nilsson

2019-07-11

Betyg

Nej, den här tyckte jag inte om alls. Jag kom inte överens med språket som jag inte tyckte "flöt" på.

Britt-Marie Kullin

2019-07-04

Betyg

Betyg: 4,5 av 5.

Ibland blir bara vissa böcker olästa, trots att jag egentligen vill läsa dom. Den här boken har jag tänkt läsa i nästan två år, och nu blev det äntligen av.

Och boken var faktiskt precis så bra som nästan alla andra har skrivit att den var.

Mycket välskriven, väldigt intressant, spännande, otäck, makaber, och mycket bra.

Rekommenderar absolut boken, om det kanske finns någon mer som inte har läst den ännu. Och jag ser fram emot den fristående fortsättningen, 1794, som kommer i september.

Ulf Kronman

2019-06-26

Betyg

Högsta poäng. Mycket bra! Spännande och välskriven, med historiska inslag. Dock bitvis så otäck att jag var tvungen att lägga boken åt sidan och hoppa över vissa sidor.

M

Martin Fûrst

2019-04-29

Betyg

En fantastisk historia som griper tag, överraskar och engagerar. Natt och Dag ger oss en berättelse som stundtals är riktigt mörk och otäck. Spänningen, intrigerna, karaktärerna och framför allt den så skickligt skildrade historiska närvaron gör dock att boken är svår att lägga ifrån sig. En väldigt annorlunda "deckare" som kanske gör det lite svårt att uppskatta alla dessa andra deckarförfattare som skildrar nutida polishistorier och ofta verkar bygga sina serier av böcker påtagligt likriktat och förutsägbart. Imponerad också av språket och inlevelsen. Klar femma tycker i alla fall jag!

JW

2019-04-26

Betyg

Fantastisk mörk skildring av 1700-talets Stockholm. Har sina skavanker, men överlag en spännande berättelse.

Josefine Lind

2019-04-10

Betyg

Väldigt bra historisk skildring av den tidens miljöer.

J

Jonas Qarlsson

2019-03-16

Betyg

Stundtals väldigt intressant och andra stunder desto segare. Bra slut som gör boken till en stark trea istället för en svag.

Björn Öijer

2018-12-08

Betyg

Rysligt spännande kriminaldrama från året efter mordet på Gustav III. En tid då huvudstadens gator stank av latrintömningar och poliser kallades paltar eller korvar i stället för snutar. Otäck och skickligt berättad story av debuterande författare som är väl hemmastadd i Sveriges och Stockholms historia. Hans prosa mullrar av träffande metaforer.

Nerdy Books

2018-11-16

Betyg

Har hört mycket bra om den här boken men kan inte riktigt hålla med dem som höjer den till skyarna. Riktigt SÅ bra var den inte, men den är definitivt läsvärd! Jag ogillar deckare och mordgåtor överlag (tråkig genre) men tyckte det var intressant att blanda 1700-talets Sverige med en mordgåta och det gjordes på ett snyggt och trovärdigt sätt. Dock tyckte jag att det segade till sig en del i slutet. Som att författaren drog ut på tiden för att få till ett par sidor till, trots att historien kändes färdig. Allt var redan löst, det enda som behövdes var ett slut men det tog ett tag innan den kom.

Kan dock rekommendera den, den är läsvärd!

https://nouw.com/nerdreadingbooks

K

Kent Wallman

2018-11-02

Betyg

Spännande och lärorik.

J

Joakim Karlsson

2018-10-23

Betyg

Otroligt spännande och fängslande! Både miljöer och karaktärer beskrivs på ett målande sätt vilket gör att allt känns väldigt ”verkligt”, på gott och ont. Ibland är boken extremt ”ruggig” och inga detaljer lämnas åt fantasin men berättelsen vinner på det i längden. Ser väldigt mycket fram mot en uppföljare!

R

Ronnie Videli

2018-10-07

Betyg

C

C A

2018-09-24

Betyg

Den växte efterhand och blev bättre i slutet, men var ganska seg innan jag blev nyfiken på själva intrigen. Intressant ur ett historiskt perspektiv, men stundtals ville jag bara lägga den ifrån mig på grund av våldet och perversiteterna.

A

Anna Self

2018-09-03

Betyg

Spännande, visst, och det var också fascinerande att läsa om Stockholm under den här tiden. Men våldsdådet var lite väl sadistiskt för mig, och fick mig att må illa.

K

Kerstin

2018-09-02

Betyg

Onekligen välskriven och bra driv i historien. Men denna besatthet i att detaljerat beskriva vämjeliga dåd drar ber betyget för mig. På slutet tappade jag intresset faktiskt, det blev lite för konstruerat, men visst, allt föll på plats, och det var roligt att läsa den efter att ha läst Fogelströms Barn-serie.

Blommiga Barbro

2018-08-27

Betyg

Väldigt välskriven, men jag tänker tillåta mig själv att vara kärringen mot strömmen. Jag tycker faktiskt att den är ganska tråkig och rörig. Sen äcklades jag av dem överdådiga våldsbeskrivningarna som jag personligen inte tyckte förde historien framåt.
Välskriven som sagt och en bra uppläsare, men ingenting som i längden tilltalar mig.

L

Lallamen

2018-08-24

Betyg

Stanken, människorna, Stockholm, tankeströmningar. Allt blandat i en spännande historia som är svår att lägga bort trots att den stundtals är kväljande obehaglig. Träffar gärna Mickel Palt i fler böcker.

H

Helena Lind

2018-08-20

Betyg

Otroligt ruskig men också riktigt bra!

D

Dennis Hultgren

2018-08-16

Betyg

Hade lite svårt för språket ibland men väldigt spännande story.

G

Gorba Tjov

2018-07-27

Betyg

Smutsigt, lerigt och oerhört välskrivet. Underbart målande språk.

Henrik Johansson

2018-07-17

Betyg

Rätt ok. Lite annorlunda kontext och bra skriven.

K

Katarina Strid

2018-07-17

Betyg

Slår till med en femma i betyg. Vilken berättelse! Så bra skriven, man riktigt upplever tiden och miljöerna, som inte är så trevliga. Mycket otäck också i vissa delar. Svårt att lägga ifrån sig.

L

Lotta Strandberg

2018-07-07

Betyg

Så spännande! Både själva handlingen men också den levande beskrivningen av Stockholm 1793. Så hemsk, men samtidigt med en dialog som roar och i alla fall känns autentisk. Längtar efter nästa bok-kan det bli 1794?? Älskar böcker som riktigt känns i hela kroppen.

Bokdjungeln

2018-06-25

Betyg

Wow, grym deckardebut! Jag läste ut den för några dagar sedan men fortsätter att tänka på den. Jag fattar inte hur man kan tänka ut en sådan handling, med en grym tvist. Jag förstår att denna är nominerad till årets bok för den är riktigt bra. Ska man läsa en deckare i sommar så får jag nog säga att man ska läsa denna. Det händer något hela tiden och när jag har legat och läst på kvällen och egentligen behövt sova så har det hela tiden blivit "ett kapitel till, ett kapitel till". Så bra!

Kjell Ram

2018-06-20

Betyg

Skrämmande...och skrämmande bra. Niklas kan berätta. Svårt att släppa den och när den är slut längtar jag efter mer även om vissa av sakerna han beskriver hade jag gärna varit utan... En sak är säker: Det var inte bättre förr.

D

Daniel

2018-06-18

Betyg

Vilken debut!!
En ny favorit. Avundas er som inte läst den ännu.

A

Agneta Maric

2018-06-16

Betyg

Spänning och en härlig historielektion.

Betyg

Vilken bok. Vilket språk. Vilket gediget arbete. Vilken uppläsare.

Att 1793 har nominerats till bland annat årets bok är inte alls konstigt. Språkligt är den helt fantastisk och den har både detaljerade områdes- och personbeskrivningar som inte känns för mycket utan som passar in. Dialogerna är trovärdiga och flyter på bra, och jag tycker faktiskt inte det är så ofta som man träffar på en bok som både låter gammaldags men ändå otvungen. Det är inte särskilt gammaldags språkbruk i boken, men jag tycker ändå att den känns tidsenlig.

Jag har läst att många slutar cirka halvvägs i boken för att den är så grotesk, morbid och äcklig och jag ska ärligt erkänna att jag förstår dem. Själv höll jag på att grimasera ihjäl mig under bokens första halva och hade nog varit en av dem som gett upp om jag inte också läst att den blev mindre äcklig under andra halvan. Och då hade jag missat något.

Jag är så glad över att jag inte slutade lyssna för även om mycket är äckligt och makabert är det också poetiskt och detaljerat och inlevelsefullt. Uppläsare Martin Wallström är klippt och skuren för den här boken och ger karaktärerna olikheter med bara röstens hjälp. Det blir lite som att lyssna på radioteater, på ett väldigt bra sätt.

Om man är en av dem som vet att Niklas Natt och Dag delar (har delat?) kontor med Fredrik Backman och plockar upp 1793 och tänker sig att det ska vara liknande böcker som Backmans kommer man att bli besviken. Det enda de här två författarna har gemensamt är det skrivna ordets gåva men de uttrycker den sannerligen på olika, men lika strålande, sätt.

Den här tänker jag definitivt även läsa som vanlig bok/e-bok så att jag ser om jag får samma känsla av den då som under ljudboken.

Betyg

Vilken bok. Vilket språk. Vilket gediget arbete. Vilken uppläsare.

Att 1793 har nominerats till bland annat årets bok är inte alls konstigt. Språkligt är den helt fantastisk och den har både detaljerade områdes- och personbeskrivningar som inte känns för mycket utan som passar in. Dialogerna är trovärdiga och flyter på bra, och jag tycker faktiskt inte det är så ofta som man träffar på en bok som både låter gammaldags men ändå otvungen. Det är inte särskilt gammaldags språkbruk i boken, men jag tycker ändå att den känns tidsenlig.

Jag har läst att många slutar cirka halvvägs i boken för att den är så grotesk, morbid och äcklig och jag ska ärligt erkänna att jag förstår dem. Själv höll jag på att grimasera ihjäl mig under bokens första halva och hade nog varit en av dem som gett upp om jag inte också läst att den blev mindre äcklig under andra halvan. Och då hade jag missat något.

Jag är så glad över att jag inte slutade lyssna för även om mycket är äckligt och makabert är det också poetiskt och detaljerat och inlevelsefullt. Uppläsare Martin Wallström är klippt och skuren för den här boken och ger karaktärerna olikheter med bara röstens hjälp. Det blir lite som att lyssna på radioteater, på ett väldigt bra sätt.

Om man är en av dem som vet att Niklas Natt och Dag delar (har delat?) kontor med Fredrik Backman och plockar upp 1793 och tänker sig att det ska vara liknande böcker som Backmans kommer man att bli besviken. Det enda de här två författarna har gemensamt är det skrivna ordets gåva men de uttrycker den sannerligen på olika, men lika strålande, sätt.

Den här tänker jag definitivt även läsa som vanlig bok/e-bok så att jag ser om jag får samma känsla av den då som under ljudboken.

Nina Gustafsson

2018-05-17

Betyg

En bok inte bara med ett bestialiskt mord utan även en historielektion om 1700-talets slut. Vi får möta Stockholms folk och fä och känna lukten i rännstenen.

Anita H

2018-05-05

Betyg

Lite svår i starten men sedan riktigt bra.

Annika Olsson

2018-03-29

Betyg

Annorlunda, fascinerande och spännande.

H

Helena Österblad

2018-03-26

Betyg

Det här är en makalös debutroman! Man får följa med till 1700-talets Stockholm, men den här gången inte till de fina salongerna utan till det fattiga, våldsamma, smutsiga, stinkande Stockholm som var verklighet för de flesta på den tiden. Boken är en detektivroman men helt annorlunda än andra deckare. Utredarna är riktiga antihjältar, en döende i lungsoten och den andra enarmad krigsveteran som är svårt alkoholiserad. Faller beskrivs med flera olika berättarröster. Mest berörande är Anna Stinas berättelse. Hon hamnar oförtjänt på spinnhuset på Långholmen och hennes berättelse är en fasansfull beskrivning av hur det kunde gå till på den tiden när folk, och framför allt kvinnor, var fullständigt rättslösa. Författaren verkar ha satt sig grundligt in i hur livet var på den här tiden och beskriver allt på en fantastisk prosa. Helheten helt klart värd fem stjärnor!

E

Ewa H

2018-03-19

Betyg

Det är inte ofta jag avslutar läsningen innan boken är slut, men det gjorde jag denna gång. Efter halva boken och när man började mejsla ut tänder och skära av tungan på den bundne mannen fick jag nog av grymhet och äckel. Det stundar också kapning av både armar och ben och urgröpta ögon, det framgår i början av boken. Det må vara hur välskrivet som helst och bra miljöskildringar av Stockholm kring sekelskiftet 1700-1800, jag avstår ändå från att läsa färdigt.

A

Alexandra Coard

2018-03-09

Betyg

Äntligen en välskriven svensk historisk skönlitterär bok i sin rätta bemärkelse. Både underhållande, lärorik och trovärdig. Och just som jag upplevde att allt blev allt för mörkt och illamåendet började ta över uppstod ett ljus och ett hopp om mänskligheten och hennes tillvaro, bland dessa boksidor som gärna kunde fått vara några fler.

P

Per Larsson

2018-01-23

Betyg

B

Beata Modigh

2018-01-22

Betyg

Fantastiskt språk, väldigt bra plot och ej förutsägbar, intressant tidsdokument och väl researchat. Önskar att fler publicerade svenska författare skrev såhär.

J

Betyg

En spännande, fascinerande och stark debut!

B

Björn Hjelmstedt

2017-09-14

Betyg

Bästa bok jag läst om Stockholm någonsin
Språket är enastående👍