14 år till salu

Engvall, Caroline

| 2008

Flag from sv

670


Detta är den sanna historien om 14-åriga Tessan, som lever ett liv som de flesta välanpassade svenska tonåringar: hon bor i radhus i en mellansvensk stad, harmonisk med mamma, pappa, storasyster och lillebror. I skolan går det bra och stunderna i stallet är många och lyckliga. Men någonting går snett, riktigt snett. Startskottet är en våldtäkt, och av alla oväntade är gärningsmannen den ?hyggliga? killen i stallet. Tessan tiger, lider och självkänslan faller. När kompisen föreslår sexförsäljning via nätet för att tjäna litet snabba pengar, rycker hon på axlarna: ?varför inte?? Värre kan det ju ändå inte bli, eller? Jo, det kunde det. Och Tessan dras in i en ond cirkel av självförnedring, bekräftelsesökande och ytterligare prostitution. Snart får hon inte ens betalt av de män som regelbundet ringer och kräver att få utnyttja henne. Syrrans ex-kille är en av de värsta. Tessan byter gymnasium...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Bokslukerskan 93

2019-01-18

Betyg

En bok som öppnar upp ögonen för oss alla om vad som lätt kan hända i ungdomens värld. Jag läste den 2008 när den släpptes och jag var då själv en tonåring. Men den var en favoritbok!

V

Villivonkansbooks

2018-06-30

Betyg

Det här är den sanna historien om 14-åriga Tessan, som lever ett liv som de flesta tonåringar. Tessan bor i radhus i en mellanstor stad med mamma, pappa, storasyster och lillebror. De lyckliga stunderna i stallet är många och i skolan går det bra. Men en dag raseras allt, på väg hem från stallet blir Tessan våldtagen..
🐴
Jag läste 14 år till salu redan när den släpptes 2008. Nu i våras har en ny jubileumsutgåva släppts med exklusivt extramaterial där Tessan berättar vad som hände sedan. Det är ohyggligt obehaglig läsning som gör mig så illa berörd. Det är fruktansvärt att en ung tjej utsätts för detta och hamnar i en ond cirkel av självförnedring och prostitution. När jag läste boken första gången blev jag helt chockad! Nu när jag läser boken igen är jag mer förberedd. Sen boken släpptes sist känns det som vi blivit mer upplysta om hur illa det faktiskt är för många unga tjejer, tack Caroline du har stor del i att fler fått upp ögonen! Otäck men ack så viktig och angelägen läsning!

Elisabeth Svensson

2018-03-26

Betyg

Den får fyra stjärnor. kanske inte för att den var så bra utan för budskapet och innebörden. Mycket bra skrivet av Caroline Engvall. Sträckläste den. En bok som bör läsas av de flesta. Sluta blunda.

T

Tindra Jansson

2017-06-03

Betyg

Det händer det inte särskilt mycket, men den är endå läsvärd då den är hyfsat spännande.

Therese Östman

2014-06-26

Betyg

En riktig bladvändare, mycket bra skrivet. Hemsk historia som alla inom "sann historia". Betyg: 4,5

A

Anchi L

2013-05-16

Betyg

Sträckläsningsbok.

Louise Olsson

2013-03-30

Betyg

En bok som man bara vill läsa om!

Therese Norin

2013-02-20

Betyg

Hemsk bok som man inte kan lägga ifrån sig...

H

Helena Almqvist

2012-12-06

Betyg

Skriven på ett så arrogant och nedlåtande sätt där hon tycker synd om sig själv och skyller ifrån sig på allt man blir lite deppig av den tyvärr även om det är en otroligt hemsk historia där samhället helt har förlorat!

Anna Andersson

2012-11-12

Betyg

En bok som verkligen väcker känslor! Helt sjukt att sånt här pågår i vårt samhälle. En bok som alla borde läsa oavsett om språket i texten är bra eller dålig. Budskapet når verkligen fram!

Franciska Haldemo

2012-10-22

Betyg

Språket är fruktansvärt dåligt genom hela boken, men handlingen är berättansvärd. Synd att inte någon annan fick uppgiften att berätta om Tessans öde, då hade det antagligen blivit minst en 4a i betyg.

H

Helén Torstensson

2012-10-05

Betyg

Väldigt viktig bok och något som alla bör läsa. Däremot är själva texten inte bra skriven. Man har svårt att ta till sig tjejens historia fullt ut. Jag hade tyvärr förväntat mig mer av textens uppbyggnad och förmåga att engagera läsaren mer. Egentligen är boken värd en 2.a pga att den känns alldeles för platt, men enbart för att den är såpass viktig i samhället och för ungdomar så höjs betyget ett snäpp.

Ally Regins

2012-08-08

Betyg

Jag ville verkligen tycka om den men det gick bara inte. Väldigt tråkigt skriven

L

Louisa Stålnacke

2011-12-10

Betyg

Allt för sann i dagens Sverige!!!

T

Therese Simar

2011-12-01

Betyg

Oj vilken obehaglig bok! Men lärorik trots allt! Sträckläsning....

L

Linn Kjöllerström

2011-11-27

Betyg

Fruktansvärt vidrig historia. Dock är språket inget vidare, hade kunnat göras mycket bättre.

Jasmina <3

2011-11-20

Betyg

Denna bok var så fruktansvärd och hemsk.
Jag sträckläste den & jag hade svårt att släppa den ifrån mig.
Tyvärr så händer detta allt för ofta bland våra ungdomar. =(

H

Hanna Abas

2011-11-18

Betyg

En mycket spännande bok

S

Stina Fendell

2011-11-15

Betyg

Bra bok dock inte världens bästa svenska, texten såg knepig ut..

Karin Söder

2011-10-22

Betyg

Fruktansvärd och hemskt och ett måste att läsa! Så medryckande och känslig och helt underbar! Vill bara skopa upp ungen i famnen och krama!

Per Englund

2011-08-09

Betyg

Vidrig historia

S

Sandra Hansen

2011-05-18

Betyg

Boken handlar om en 14 - åring flicka. Tessan kallas hon för. Hon lever inte ett speciellt lätt liv. I skolan går det bra och stunderna i stallet är många och lyckiga. Men något som går snett är våldtäkten hon är med om. Tessan och hennes kompis bestämer sig för att skriva ur sig på internet. Dom får tag på en gubbe. Dom bestämer träff. Och träffats, efter första träffen vill inte kompisen mer. Så Tessan söker upp flera killar och får betalt för att ha sex med dom. Ibland blir hon slagen och storasysterns ex är värst av alla. Det pågår länge till hon tar kontakt med polisen. jag förstog inte slutet så rikigt bra därför jag satt en tre. Men jag tror allt blev bra igen efter hon fick hjälp. Boken var bra, och man förstog den väldigt bra, innan slutet.

Josefine Ejebjörk

2011-03-20

Betyg

Hur sätter man betyg på en sån här bok? Den var svår att ta sig igenom, många känslor, mest ilska känner jag nu efteråt. Jag vet inte om en 4a gör den rättvisa, men hur sätter man egentligen ett betyg på någons egna förskräckliga historia?

L

Linda Jensen

2011-03-17

Betyg

Gripande, sträckläste boken

Sandra Svensson

2010-08-22

Betyg

denna bok måste läsas! är djupt imponerad av tjejen som delade med sig av dessa upplevelser..

Nää.. av alla tragiska historier jag läst var denna inget vidare alls!

Nää.. av alla tragiska historier jag läst var denna inget vidare alls!

Kristina Simar

2009-12-11

Betyg

En tragisk bok som är baserad på en verklig händelse.

Therese Andersson

2009-10-25

Betyg

Stark bok som skildrar en verklighet som jag får ont i magen av. Jag jobbar själv inom socialtjänsten och är glad att någon ger dessa ungdomar en röst så att hela samhället får veta det som vi möter i arbetet hela tiden. En otroligt viktig bok!

M

Martina Stellnert

2009-09-27

Betyg

Boken är hemsk, men på ett riktigt bra sätt. Jag ville hoppa över det mesta, och tror jag till och med hoppade över något för att det var så hemskt att läsa. Det är en bok som borde läsas av alla, så att vi människor förstår vad som pågår just nu!
Efter att jag läst denna bok så förstod jag verkligen hur hemskt det är, som förut varit väldigt osäkert, eftersom ingen berättar, och själv vågar man inte fråga.

Madelene Helgesson

2009-09-17

Betyg

Svårt att ge ett rättvist betyg. Den är bra skriven och skildrar en fängslande livsberättelse, men inte mer.

Jerry Olsson

2009-08-31

Betyg

Tessan, en 14-årig tjej i en småstad prostituerar sig. Från början så gör hon och hennes bästa kompis detta för att kunna köpa den där märkesgrejen men för Tessan så fortsätter det. Hon fastnar och fortsätter att bjuda ut sig till män som skulle kunna vara hennes pappa.

När jag läser den här boken 14 år till salu så mår jag ibland jävligt illa. Jag kan inte förstå dessa män som tänder på ett barn och som dessutom i vissa fall slår henne. Att det finns sådana människor skrämmer mig oerhört. Att spärrarna är så totalt borta och att de känner lust av att förnedra ett barn övergår mitt förstånd på alla plan.

Sen så åker de hem till sin familj och lever ett helt vanligt liv som om ingenting hade hänt. Jag kan inte förstå och jag mår illa av tanken. I vissa fall så åkte Tessan hem till männen och de hade sex i samma säng som mannen och hans fru sover i. Hur fan fungerar man då?

Hela min recension finns här:
http://jerbaz.wordpress.com/2009/08/30/14-r-till-salu-2009/

kristina johansson

2009-08-27

Betyg

Mycket mycket stark skildring av en ung flickas liv! Skrämmande i sin nakenhet. Rekommenderas till både unga och föräldrar. Läs den!

Pernilla Hjertzell

2009-08-24

Betyg

Den mest gripande bok jag någonsin har läst. Tårarna rann konstant. Samtidigt så blev jag så arg och äcklad. Denna bok borde alla tonåringar läsa.

Betyg

den är sann och den bästa bok jag har läst

S

Stina Thunberg

2009-08-18

Eleven rekommenderar denna bok eftersom den är sann och den bästa bok hon läst.

josefine gustavsson

2009-08-11

Betyg

Boken var jätte bra i sig, men fasnade inte riktigt i den som jag hoppats att jag skulle göra. Ville fortsätta läsa men ändå inte. Hoppas att andra tycker den är kanon bra. p.s tessan är en super stark tjej och väldigt modig. Känsliga läsare ska kanske varnas!