100 svenska dialekter

Hur låter skånska? Varför låter göteborgare goa och glada? Varför finns det över huvud taget dialekter? Och varför säger man i vissa delar av Sverige ett apelsin, när det borde heta en apelsin. Fredrik Lindströms 100 svenska dialekter är boken som tar dig med på en fängslande dialektresa, genom hela Sverige, från sydligaste Skåne via nordligaste Norrland till den svenska som pratas i Finland i dag. Med boken kommer en ljudmodul som gör det möjligt att höra på hur en dialekt låter samtidigt som man läser om den. De hundra ljudproven ger läsaren en fascinerande upplevelse om hur olika det kan låta runtom i dagens Sverige. Boken är den första i sitt slag. Aldrig har det tidigare funnits en dialektbok som kan man både läsa och lyssna på!

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Helena R

2020-03-02

Betyg

Det genomsyrar hela boken hur underbart Fredrik Lindström tycker det är med dialekter. Att vi ska främja dem, behålla dem och absolut inte skämmas över dem. Det gör att de lite mer träliga bitarna av boken blir lättare att ta sig igenom just för författarens iver lyser igenom.

Att ha med en ljudspelare i vilken folk som exemplifierar de olika dialekterna är ett ypperligt drag. För texten kan bli lite tråkig att ta sig igenom när dialekternas egenheter beskrivs och uttal ska skildras i text, då finns det en ljudfil att hänvisa till och vi kan få veta vad vi ska lyssna efter. Det hjälper också att de flesta inspelningarna är charmiga anekdoter.

En mycket intressant bok, jag läste den snabbt (lång kö på bibblan!), men kan också tänka mig att den fungerar nästan bättre som en läsa lite i taget bok. Oavsett, så är boken en hyllning till svenskan och till den många dialekter, och ibland egna språk, som uppkommit därinom!