100 meter lycka

Nygren, Maria

| 2012

Ett hundrameterslopp på liv och död! "Utanför hörs publikens taktfasta applåder. När jag går mot den strålkastarupplysta arenan ser jag hur min kropp avtecknar sig som en jättelik svart silhuett på den vita väggen. Jag rullar armarna bakåt och går sakta mot startblocket." 100 meter lycka är berättelsen om 17-åriga Ninna. Hon har det svenska rekordet på 100 meter och när hon springer är det som att hon flyger. Samtidigt ligger hon sjuk och orörlig i ett mörkt rum, hennes kropp har börjat angripa sig själv och hon blir allt sämre. Båda de här två världarna är lika verkliga för Ninna, hon lever både i drömmen och i verkligheten. Men så plötsligt förändras allt. En ung kille börjar i hemtjänsten. Munir med den utmanande blicken och det självklara sättet. Han som tror att Ninna kan bli frisk och som helt rubbar balansen i Ninnas familj. Nu börjar de två världarna att allt mer blandas...

Skrotmagnet

2014-04-16

Ninna är 17 år och lider av SLE som gör att hennes immunförsvar angriper hennes kropp. Hon tvingas därför tillbringa sina dagar i ett mörkt rum, där ensamheten då och då bryts av antingen hennes familj eller någon av hennes assistenter.

Men i sin egen värld är Ninna inte sjuk. Där är hon en svensk ung atlet som just vunnit SM i 100 meter och som är på väg till VM. Gång på gång upplever Ninna detta, in i minsta detalj så att hon kan tala med sin familj om detta. Men varken mamma, pappa eller lillasyster Sussi orkar höra om hennes fantasier.

Så dyker den nya assistenten Munir upp. Munir som faktiskt lyssnar på Ninna och tar hennes träningsambitioner på allvar. Han vill hjälpa henne och för en gångs skull låta henne uppleva något som går bortom det mörka rummet. Något som ger hopp om livet, eller åtminstone en glimt av det. Ett projekt som kommer att vända upp och ner på allas tillvaro, inklusive hans.

En välskriven bok om längtan och drömmar som gång på gång slår emot den hårda verkligheten. Absolut ingen sentimental eller sockersöt bok.