100 höjdare : Sveriges roligaste ögonblick genom tiderna

I 100 höjdare gör Filip Hammar och Fredrik Wikingsson (kända från tv-programmet High Chaparall och boken Två nötcreme och en moviebox) djupdykning i den dråpliga mylla som är den svenska historien. Pärlor som Per Albin Hanssons "Vår beredskap är god"-hybris, soppan kring Palme-utredningen, Björn Borgs, Tomas Brolins och Dr Albans ogenomtänkta Friends in Need-projekt avhandlas på ett komiskt sätt. Boken räknar ned från plats hundra till de sista rafflande placeringarna vägen fram till prispallen.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lars Willfors

2013-08-01

Betyg

Oförskämt underhållande. Den totala eskapismen.

Lady Flanders

2013-04-14

Betyg

Låg i princip dubbelvikt under hela läsningen, har sällan skrattat så åt en bok, så mycket att det nästan var plågsamt.

L

Lars Andersson

2011-05-22

Betyg

Jag tycker att Filip&Fredrik förvisso är roliga, men den här boken intresserade mig ytterst måttligt, dom sidor jag läste.

Victoria G

2010-11-29

Betyg

Boken utgår från de hundra roligaste ögonblicken i Sveriges historia, ofta roliga på grund av att en eller flera personer gör bort sig. Och detta utan att det blir (onödigt) elakt. Många av de berörda personerna har blivit kontaktade av författarna för att få ge sin egen version av händelserna i fråga. De flesta som har fått den chansen har också tackat ja och vilket bidrar positivt till slutresultatet. Och det är sååå roligt! Jag vet inte hur många gånger jag skrattade högt medan jag läste. Till och med sporthistorierna hade jag mycket nöje av, trots att jag inte har något som helst intresse av sport i vanliga fall.

Filip och Fredrik tar i och med den här boken det onödiga vetandet till nya nivåer. Jag är hänförd av all den nya kunskap jag nu har insupit. Jag vet nu exempelvis vad Hormoslyr är för något, vem som är Sveriges Kennedy, varför Carl Bildt är så tråkig, att 12 procent av Sveriges röstberättigade befolkning år 1991 sa sig kunna tänka sig att rösta på Ny Demokrati, vem som myntade att vattnet i Stockholms ström är rent nog att dricka, varför någon skulle säga så, vad Tutti Frutti var för något och mycket, mycket mer. Och när du har läst klart boken upptäcker du plötsligt att det där "onödiga" vetandet kanske inte var så onödigt i alla fall och att du fått en stor dos allmänbildning på köpet.

Bengt Månsson

2010-02-21

Betyg

Alla är kanske inte roliga - speciellt inte för de inblandade - men intressanta och tänkvärda. Kanske rentav lite tips om hur man undviker att trampa i det beömda klaveret.

Mona Guttke

2009-11-19

Betyg

En blädderbok för mig. Fann inte så mycket som lockade att läsa, skulle nog hellre lyssna på boken än läsa den själv.