Vad är Boktipset?
Boktipset är en webbplats för dig som älskar att läsa. Här får du skräddarsydda tips på nya böcker baserat på vad du har läst och vilka böcker du gillar. En specialutvecklad rekommendationsmotor ser till att du hela tiden får tips om böcker och medlemmar som matchar din egen boksmak.
Kom igång!
Det bästa sättet att lära mer om Boktipset på är att själv gå med. Det är gratis – och du kan närsomhelst avsluta ditt medlemskap. Gå med i Boktipset genom att klicka på Gå med och följ anvisningarna!
Hitta böcker du läst – och betygsätt dem
Hitta böcker du läst genom att söka eller gå genom boklistorna över populära böcker på sidan Hitta böcker. Om du betygsätter minst 15 böcker Boktipset dig skräddarsydda tips på vad du skulle gilla. Ju fler böcker du betygsätter – desto träffsäkrare tips får du.
Fyll din bokhylla
Alla böcker du betygsätter sparas automatisk i din bokhylla. Din bokhylla hittar du på Min sida. Du fyller din bokhylla med böcker du läst, läser just nu och vill läsa. Börja med att hitta böcker och betygsätt de du läst för att fylla din bokhylla.
Ladda upp en bild av dig själv på Min sida
Gå till Min sida och ladda upp en bild till din profil. Din sida ser mycket bättre ut om du lägger upp en bild.
Titta runt och upptäck Boktipset!
Det absolut bästa och roligaste sättet att upptäcka Boktipset på är att titta runt och se hur andra medlemmar använder sajten.
Böcker och betyg
På Boktipset hittar du närmare två miljoner svenska och utländska titlar.
Hitta böcker
Du hittar böcker genom att söka eller gå genom någon av sajtens många boklistor. Du kan även titta på andra medlemmars bokhyllor och se vilka böcker de har läst. På sidan Böcker finns listor över populära och aktuella böcker i olika genrer.
Hittar du inte boken du söker?
Tyvärr går det i dagsläget inte att lägga till en bok manuellt ifall den inte finns i vår databas. Vi arbetar med att skapa en lösning på detta.
Den databas vi använder för tillfället har alla titlar utgivna i Sverige sedan 1999 inlagda. Detta är något som kan drabba bl.a. klassiker som inte gått i nytryck på länge och därmed är svåra att hitta.
Saknar boken bild, text eller andra uppgifter?
I nuläget är det inte möjligt att lägga till bild, text eller andra uppgifter eftersom vi importerar data från en extern databas. Vi arbetar med att skapa en lösning på detta.
Har boken fel bild, text eller andra uppgifter?
I nuläget är det inte möjligt för medlemmar att ändra bild, text eller andra uppgifter eftersom vi importerar data från en extern databas. Anmäl felet till oss via boksidan så försöker vi att åtgärda detta.
Betygsätt en bok
Du betygsätter en bok genom att klicka på stjärnorna bredvid boken. En stjärna är sämst och fem stjärnor är bäst. När du sätter betyg sparas boken automatisk i din bokhylla.
Uträknat betyg
Uträknat betyg är det betyg Boktipset förutspår att du kommer att sätta på en bok när du har läst den. Det är inte ett snittbetyg, utan helt baserad på din personliga smak, dvs. på de betyg du har satt på böckerna i din bokhylla. Du måste ha betygsatt minst femton böcker för att uträknade betyg ska visas. Ju fler böcker du har i din bokhylla desto träffsäkrare är det uträknade betyget.
Lägg till en bok i din bokhylla
Alla böcker du betygsätter läggs automatiskt i din bokhylla under rubriken ”Böcker jag läst”. För att lägga till böcker du läser just nu eller vill läsa använder du funktionen ”Lägg till:” som finns på varje bok. Läs mer om din bokhylla under rubriken Min sida.
Ta bort en bok och betyg från din bokhylla
Gå till boken du vill ta bort och klicka på ”Ta bort”. Boken försvinner från din bokhylla och betyget tas bort.
Skapa en egen boklista
På Min Sida kan du skapa egna boklistor – oberoende av om böckerna finns i din bokhylla eller inte.
Lägg till bok i en lista
För att lägga en bok till en lista använder du funktionen ”Lägg till” som finns på varje bok. Gå till sidan Min Sida för att skapa en lista.
Lägg till bok i en grupp
För att lägga en bok till en grupp använder du funktionen ”Hantera” som finns på varje bok. Gå till sidan Grupper för att gå med i eller skapa en grupp.
Recensera en bok
Gå till boken du vill recensera och välj länken ”Skriv recension” .
Tipsa om en bok
Gå till boken och välj länken ”Tipsa om denna bok!”. Tipsa en befintlig medlem genom att välja ”Meddelande” och börja skriva medlemmens namn. Du kan tipsa vemsomhelst genom att ange e-post-adressen till den du vill tipsa.
Författare
Hitta en författare
Du hittar en författare genom att söka på författarens namn eller klicka på bokens författare.
Hittar du inte författaren du söker?
Tyvärr går det i dagsläget inte att lägga till en författare manuellt ifall han/hon inte finns i vår databas. Vi arbetar med att skapa en lösning på detta.
Saknas det bild, text eller andra uppgifter på författaren?
I nuläget är det inte möjligt för Boktipsets medlemmat att lägga till bild, text eller andra uppgifter eftersom vi importerar data från en extern databas. Anmäl felet till oss på bok/författar-sidan så försöker vi att lösa detta.
Innehåller författarens bild, text eller andra uppgifter fel?
I nuläget är det inte möjligt för Boktipsets medlemmat att lägga till bild, text eller andra uppgifter eftersom vi importerar data från en extern databas. Anmäl felet till oss via bok/författar-sidan så försöker vi att lösa detta.
Författarens böcker
På författarsidan hittar du böcker av författaren som finns tillgängliga i vår databas. I nuläget är det inte möjligt att lägga till fler böcker av författaren eftersom vi importerar data från en extern databas. Vi arbetar med att skapa en lösning på detta.
Medlemmar som har läst författarens böcker
I listan hittar du medlemmar som har läst minst en av de böcker av författaren som finns tillgängliga i vår databas
Diskussioner om författaren
Här finns diskussioner om författaren. Klicka på ”’Starta diskussion om författaren” för att starta ny diskussion.
Grupper som har läst författarens böcker
Här finns en lista över de grupper som har minst en av författarens böcker i sin gruppbokhylla.
Mest betygsatta böcker
I listan finns de böcker av författaren som är mest betygsatt.
Medlemslistor där författaren är med
I listan finns boklistor medlemmarna har skapat där minst en av författarens böcker finns med.
Medlemmar
På Boktipset hittar du inte bara böcker – utan även andra medlemmar du kan umgås och diskutera med.
Hitta en medlem
Du hittar medlemmar genom att söka på medlemmens namn eller genom en av de många listorna på sidan Medlemmar .
Bjud in någon att bli medlem
Du kan tipsa en person om att gå med i Boktipset genom länken ”Tipsa om Boktipset” på Min Sida.
Följ en medlem
På medlemmens sida kan du välja att följa en annan medlem. Detta innebär att medlemmens aktiviteter på Boktipset (betygsättning, blogginlägg, kommentarer etc.) visas i ditt nyhetsflöde. Medlemmar du följer visas i listan ”Jag följer” på din sida och nyhetsflödet visas under fliken ”Nyheter”.
Medlemmar som följer dig
Precis som du följer andra medlemmar kan andra medlemmar följa dig. Medlemmar som följer dig visas i listan ”Medlemmar som följer mig”.
Medlemmar med liknande boksmak
Boktipset räknar ut hur mycket din boksmak liknar en annan medlems och visar det som ett procenttal. För att detta ska fungera måste du ha betygsatt minst 15 böcker. Ju fler böcker du har betygsatt desto träffsäkrare är prognosen.
Grupper
Du kan gå med i en befintlig grupp på Boktipset.
Hitta en grupp
Du kan hitta grupper genom att se vilka grupper en medlem är med i.
Gå med i en grupp
Gå till den grupp du vill gå med i och klicka på länken ”Gå med i gruppen”.
Diskussioner
Du kan starta eller delta i en diskussion på flera sätt, antingen på en specifik bok eller författares sida eller på sidan Forum
Forumsidan
På sidan Forum finns en översikt över samtliga diskussioner som pågår på sajten. Här hittar du snabblänkar till dina bokmärkta diskussioner, diskussioner där du har fått svar och diskussioner där du deltar.
Allmänna diskussioner
Gå till sidan Forum och välj fliken ”Allmänt”. Här kan du diskutera vilket ämne som helst. Senast aktiva diskussioner visas överst.
Diskussioner om Boktipset (önskemål, förbättringstips, tekniska fel etc.)
Gå till sidan Forum och till ”Om Boktipset”. Här finns även fasta diskussionstråder om önskemål och förbättringstips, fel och konstigheter på sajten samt öppna frågor och svar. Senast aktiva diskussioner visas överst.
Diskutera en specifik bok
Gå till bokens sida under fliken ”Diskussioner om den här boken”. Här kan du delta i en befintlig diskussion om boken eller starta en ny. På sidan Forum hittar du en översikt över diskussioner om böcker. Senast aktiva diskussioner visas överst.
Diskutera en specifik författare
Gå till författarens sida under fliken ”Diskussioner om författaren”. Här kan du delta i en befintlig diskussion om författaren eller starta en ny. På sidan Diskussioner hittar du en översikt över diskussioner om författare. Senast aktiva diskussioner visas överst.
Bokmärk en diskussion
Välj länken ”Bokmärk diskussionen” om du vill bokmärka en specifik diskussion. En översikt över dina bokmärkta diskussioner hittar du på sidan Diskussioner.
Min sida
På Min sida finns innehåll kring dig som medlem. Här hittar du bland annat din bokhylla, din profil, din blogg, lista över medlemmar du följer och som följer dig etc.
Min bokhylla
Välj länken ”Min bokhylla” för att komma till din bokhylla. Din bokhylla består av tre ”fack”; böcker du har läst, böcker du läser just nu och böcker du vill läsa.
Lägg till böcker i din bokhylla
Böcker du betygsätter sparas automatisk i din bokhylla som böcker du har läst. För att lägga till en bok du läser eller vill läsa använder du dropplistan ”Hantera” som finns på varje bok och väljer antingen ”Vill läsa” eller ”Läser just nu”. För att flytta en bok från ”Vill läsa” till ”Läser just nu” väljer du ”Läser just nu”. För att flytta en bok från ”Läser just nu” till ”Har läst” betygsätter du boken.
Ta bort en bok från bokhyllan
Gå till boken du vill ta bort och välj länken ”Ta bort boken”
Ladda upp din profilbild
Välj länken ”Ladda upp profilbild” eller ”Andra min profil” för att ladda upp din bild. Välj ”Browse” för att välja en bild från din dator och klicka på ”Spara”. Du får nu upp en förehandsvisning av bilden som den kommer att se ut. Välj ”Beskära” för att beskära bilden så att den visas på önskat sätt. När du har beskärt bilden väljer du ”Beskär och spara”. Bilden visas nu som din profilbild på sajten. Om du vill ändra din bild börjar du om – och laddar upp och beskär bilden på ny.
Ändra din profil
Via länken ”Andra min profil” kan du ändra uppgifter om dig själv och hur de ska visas på sajten. Du kan bland annat lägga upp eller ändra din profilbild samt ändra webbadressen på din sida och din blogg.
Blogga på Boktipset
På din sida kan du skriva din egen blogg. Du kan mikroblogga genom att skriva direkt i fältet ”uppdatera status” (se nedan), eller du kan skriva längre blogginlägg. Du sätter bloggens externa adress under ”Ändra min profil”
Uppdatera din status
I detta fält skriver du din mikroblogg. Det bästa sättet att se hur det fungerar är att testa och se hur det ser ut. Du kan alltid ta bort eller ändra det du skriver.
Skriv längre blogginlägg
Klicka på länken ”Skriv längre – i din blogg” för att skriva ett längre blogginlägg. Här kan du även koppla böcker till ditt blogginlägg – och du kan även klistra in länkar och innehåll från andra sajter (t.ex. en youtube-video).
Medlemmar jag följer
I listan ”Jag följer” visas medlemmar som jag har valt att följa. När du följer en medlem visas medlemmens händelser på Boktipset (betygsättning, blogginlägg, kommentarer etc.) i ditt nyhetsflöde, dvs. under fliken ”Nyheter” på Min Sida. Du kan följa en medlem genom att gå till medlemmens sida och klicka på ”Följ …”. Du kan sluta följa en medlem genom att klicka på ”Sluta följ …”
Medlemmar som följer mig
I denna lista visas medlemmar som har valt att följa dig, dvs. se dina händelser på Boktipset (betygsättning, blogginlägg etc) i sitt nyhetsflöde.
Nyheter
Under fliken Nyheter på Min sida visas händelser kring de medlemmar du har valt att följa (betygsättning, kommentarer, recensioner, blogginlägg etc).
Mina nyheter
Under denna flik visas nyheter kring dina egna händelser, dvs. nyheter som dina följeslagare ser om dig i sitt nyhetsflöde.
Mina listor
Under fliken ”Mina listor” kan du se och skapa egna boklistor – oberoende av om böckerna finns i din bokhylla eller inte.
Skapa ny lista
Klicka på länken ”Skapa ny lista” på din sida för att börja skapa listan. Fyll i formuläret och klicka på ”Spara och börja lägga till böcker”.
Lägg till böcker till en lista
Hitta böckerna du vill lägga till och använd bokens dropplista ”Hantera” för att lägga dem i rätt lista. Observera att du måste publicera en lista för att den ska visas på sajten.
Redigera en lista
Gå till fliken ”Mina listor” på Min Sida – och välj länken ”(editera)” under listan. På redigeringssidan kan du ändra sorteringen av listan samt ta bort böcker du inte vill ha med. Här kan du också publicera listan, dvs. göra den synlig på sajten.
Publicera en lista
Gå till fliken Mina listor på Min Sida – och välj länken ”(publicera)” under listan. Du kan också publicera listan på redigeringssidan (se ovan).
Medlemmar med liknande smak som jag
På listan hittar du medlemmar vars boksmak är mest lik din.
Grupper som jag är med i
Lista över de grupper du är med i. Gå till sidan ”Grupper” för att gå med i en grupp eller skapa en ny.
Senaste diskussioner jag har varit aktiv i
Samlat översikt över dina senaste diskussionsinlägg. För att diskutera en bok eller författare går du till den aktuella boken/författaren. För att diskutera allmänt eller om Boktipset går du till sidan Diskussioner.
Översikt över dina recensioner. För att recensera en bok går du till bokens sida.
Klotterplank
Klotterplank som alla medlemmar kan skriva på och som visas för alla medlemmar.
Statistik
Aktuella statistiska uppgifter om din profil på Boktipset
Tips
På sidan Tips hittar du skräddarsydda tips till dig baserade på din bokhylla. Innehållet på sidan förändras hela tiden i takt at Boktipset växer och att du lägger till fler böcker till din bokhylla.
Böcker vi tror du gillar
På listan finns böcker Boktipset har räknat ut att du skulle gilla. Observera att listan endast är en prognos på vad du gillar. Ju fler böcker du har betygsatt och lagt i din bokhylla desto träffsäkrare tips får du.
Medlemmar vars boksmak är mest lik din
Få tips från andra medlemmar genom att se vad medlemmar med liknande boksmak har i sin bokhylla.
Böcker vi tror du skulle ogilla
Motsatsen av böcker vi tror du gillar.
Medlemmar vars boksmak är minst lik din
Motsatsen av medlemmar vars boksmak är mest lik din.
Inbox - dina meddelanden på Boktipset
I inboxen finns alla meddelanden som Boktipset skickar till dig. Här hittar du ditt välkomstmeddelande och andra uppgifter kring ditt medlemskap. Du kan även skicka meddelanden till andra Boktipset-medlemmar.
Nya meddelanden
När du har fått ett nytt meddelande visas detta i sidhuvudet som Inbox (1)
Skicka ett meddelande
Du kan skicka ett meddelande till en annan medlem antingen genom att klicka på ”Skriv ett nytt meddelande” i inboxen eller välja ”Skicka ett nytt meddelande” direkt på en medlems sida.
Lägg i papperskorg
Du kan ta bort meddelanden från inboxen genom att lägga dem i papperskorgen
Töm papperskorgen
Du tar bort meddelanden helt och hållet genom att tömma papperskorgen
Inställningar
Under inställningar utför du ändringar på ditt medlemskonto, som att ändra lösenord, e-postadress och inställningar för e-post-notifiering.
Ändra lösenord eller e-postadress
För att ändra ditt lösenord: Ange ditt nuvarande lösenord och det nya lösenordet. Klicka på ”Spara ändringarna”.
Ändra e-postinställningar
Avsluta kontot
Klicka på "Avslut kontot" om du vill avsluta ditt medlemskap på Boktipset!
Om du avslutar ditt konto så kommer mycket av det du gjort på Boktipset.se tas bort. Detta är inte något som går att ångra. Tar du bort ditt konto så är det borta för alltid och du kommer inte kunna logga in eller hitta dig själv igen.
Har du använt Facebook-connect som inlogg på Boktipset men vill skapa ett separat Boktipset-inlogg istället för att gå via Facebook?
Övrigt
Boktipsets blogg
Här kan du läsa om den löpande utvecklingen av sajten och kommentera våra inlägg – Gå till Boktipsets blogg
Kontakta oss direkt
Du kan också mejla oss direkt på följande adress: info@boktipset.se.
Tack för att du använder Boktipset!
/Boktipset 2012