Svart himmel

Arnaldur Indridason har lnge varit Islands populraste frfattare och hans bcker har nu utkommit i ver trettio lnder, tagit sig in p bestsellerlistor i mnga av dem och slt i miljontals exemplar. En kvinna som anklagas fr utpressning misshandlas till dds. Detta sker framfr gonen p polisen. Trots det lyckas frvaren komma undan. Allt pekar p att han r en indrivare som anlitats av en respekterad och aktad medborgare. Samtidigt frsker en knd kriminell f kontakt med polisen. Med mycket dunkla avsikter. Liksom i Mrka strmmar befinner sig Erlendur p resa, skande efter klarhet i sin brors frsvinnande. Huvudpersonen r denna gng Sigurdur li, som vi knner frn de tidigare bckerna. Frutom den spnnande och tta mordhistorien fr vi ocks en kritisk inblick i det korrupta bankvsendet bde p Island och i andra lnder innan den stora bankkraschen gde rum 2008.

Mats Sigfridsson

2020-10-11

Lite segt och oengagerat frn bde Arnaldur och Erlendur. En av de svagaste i serien hittills.

Ewa H

2015-07-12

En av de smre deckarna av Indridason. Det blir fr ospnnande och trkigt. Och dessa islndska namn! ven om det bara sker i huvudet vill man veta hur de ska uttalas, inte tveka varje gng...

Ellinor Karlberg

2015-01-13

Trkig i brjan och lyckades inte fnga mitt intresse. Men den tog sig nr jag verkligen fick lite flyt i lsningen.

Monika W

2014-03-22

Jag har i drygt tre r och mnga delar njutit av den islndska naturen i Arnaldur Indriasons serie om polisen Erlendur Svensson. Detta r den ttonde (versatta) delen och i den r fortfarande inte Erlendur med alls, frutom att han nmns av de andra poliserna ibland. I stllet fr vi fortstta lra knna hans kollegor. Ls mer p http://bokslut.blogspot.se/2014/03/svart-himmel-av-arnaldur-indriason.html

Katarina Nord

2014-03-13

Har en frkrlek till frfatarenens lngsamma berttelser som porlar fram, upplsaren Pale Olofsson r skn att lyssna p. Trots det r detta en av de svagare bckerna i serien. den brjar bra men knns svag och lite snopen p slutet! Men jag kommer att frstta lsa bcker av Indridason!

Carina Svensson

2013-08-20

En av de smre i serien. Vill ha tillbaka Erlendur som huvudperson!

O

Olga Lund

2013-07-13

Det r frsta gngen som jag upplevede en bok av Ingridasson som seg. Det blev bttre framt slutet men jag har blivit van att frvnta mig mer av denne frfattare. Ingen dlig bok, det ska jag inte pst men inte alls lika bra som hans tidigare.

Kickie Boman

2013-05-01

Lite trkig, hnder inte s mycket. Saknar Erlendur... En svag trea.

Linda Abramsson

2013-04-14

Lste ut den i alla fall. Tvekade mellan att ge den en etta eller tv, den tog sig lite p slutet s det blev en tva. Kommer inte att lsa fler bcker av denna frfattare nu.

K

Karin Lfstrand

2013-01-14

130114: Inte den bsta men Indridasson hller en jmn och hg kvalitet. Spnnade att f en islndsk skildring av varfr islndska ekonomin havererat.

Kristina Wiklundh

2012-11-27

Inte s bra som de tidigare men helt ok

Jan Banan

2012-05-20

En alldeles fr seg historia fr att jag ska g igng. Upplever heller aldrig ngon spnning. Dock ska sgas att frfattaren r relativt bra p att f sina karaktrer levande. Detta r i min vrld inte ngon deckare, vilket mnga helt felaktigt kallar den.

Pia Stendahl

2012-02-13

Arnaldur Indriason gr fantastiska personportrtt och bra miljskildringar och s r fallet ven denna gng. Han skriver med ett avskalat sprk som knns s rtt i frhllande till bde miljn och karaktrerna.

Precis som i de tidigare bckerna skildrar frfattaren mnniskans tillkortakommande. Denna gng r det fokus p sexuella vergrepp och girighet. Och vem i sin omgivning kan man egentligen lita p?

Det r en riktigt mrk mordhistoria som presenteras med ett ltt och ledigt sprk. Det r bra flyt i boken. Tempot r lite lngsammare n andra bcker i samma genre. Men det lite lngsamma tempot knns inte segt utan snarare understryker det den melankoliska knslan i boken.

Jag gillar att Indriason byter fokus p vem som r huvudkaraktr i bckerna. Denna gng r det huvudfokus p Sigurdir Oli. I Mrka strmmar var det i stllet fokus p Elinborg. Men Erlandur, Siurdir och Elinborg jobbar alla p samma polisstation och det blir den gemensamma nmnaren.

Jag gillar som sagt att vi ftt flja lite andra karaktrer p polisstationen men nu brjar jag sakna Erlandur och jag tror inte jag r ensam om det. S jag hoppas att vi snart fr trffa honom igen.

Svart himmel r inte Arnaldur Indriasons bsta bok i serien om Reykjavikspolisen men den r helt klart lsvrd.

P www.bokbrus.se finns mina ljudboksrecensioner samlade.
/Pia

Annicka Olsson

2012-01-04

Inte alls lika bra som hans vriga bcker en besvikelse

L

Linda Jnsson

2011-12-28

Njae, inte lika bra som de andra han har skrivit.

Maria Johnson

2011-11-28

Inte den bsta han skrivit men nd klart lsvrd.

Jonna

2011-11-04

Tyckte inte den var lika bra som de andra men helt okej.