Arnaldur Indridason har lnge varit Islands populraste frfattare och hans bcker har nu utkommit i ver trettio lnder, tagit sig in p bestsellerlistor i mnga av dem och slt i miljontals exemplar. En kvinna som anklagas fr utpressning misshandlas till dds. Detta sker framfr gonen p polisen. Trots det lyckas frvaren komma undan. Allt pekar p att han r en indrivare som anlitats av en respekterad och aktad medborgare. Samtidigt frsker en knd kriminell f kontakt med polisen. Med mycket dunkla avsikter. Liksom i Mrka strmmar befinner sig Erlendur p resa, skande efter klarhet i sin brors frsvinnande. Huvudpersonen r denna gng Sigurdur li, som vi knner frn de tidigare bckerna. Frutom den spnnande och tta mordhistorien fr vi ocks en kritisk inblick i det korrupta bankvsendet bde p Island och i andra lnder innan den stora bankkraschen gde rum 2008.
2020-10-11
Lite segt och oengagerat frn bde Arnaldur och Erlendur. En av de svagaste i serien hittills.
2015-01-13
Trkig i brjan och lyckades inte fnga mitt intresse. Men den tog sig nr jag verkligen fick lite flyt i lsningen.
Jag har i drygt tre r och mnga delar njutit av den islndska naturen i Arnaldur Indriasons serie om polisen Erlendur Svensson. Detta r den ttonde (versatta) delen och i den r fortfarande inte Erlendur med alls, frutom att han nmns av de andra poliserna ibland. I stllet fr vi fortstta lra knna hans kollegor. Ls mer p http://bokslut.blogspot.se/2014/03/svart-himmel-av-arnaldur-indriason.html
2013-01-14
130114: Inte den bsta men Indridasson hller en jmn och hg kvalitet. Spnnade att f en islndsk skildring av varfr islndska ekonomin havererat.
Arnaldur Indriason gr fantastiska personportrtt och bra miljskildringar och s r fallet ven denna gng. Han skriver med ett avskalat sprk som knns s rtt i frhllande till bde miljn och karaktrerna.
Precis som i de tidigare bckerna skildrar frfattaren mnniskans tillkortakommande. Denna gng r det fokus p sexuella vergrepp och girighet. Och vem i sin omgivning kan man egentligen lita p?
Det r en riktigt mrk mordhistoria som presenteras med ett ltt och ledigt sprk. Det r bra flyt i boken. Tempot r lite lngsammare n andra bcker i samma genre. Men det lite lngsamma tempot knns inte segt utan snarare understryker det den melankoliska knslan i boken.
Jag gillar att Indriason byter fokus p vem som r huvudkaraktr i bckerna. Denna gng r det huvudfokus p Sigurdir Oli. I Mrka strmmar var det i stllet fokus p Elinborg. Men Erlandur, Siurdir och Elinborg jobbar alla p samma polisstation och det blir den gemensamma nmnaren.
Jag gillar som sagt att vi ftt flja lite andra karaktrer p polisstationen men nu brjar jag sakna Erlandur och jag tror inte jag r ensam om det. S jag hoppas att vi snart fr trffa honom igen.
Svart himmel r inte Arnaldur Indriasons bsta bok i serien om Reykjavikspolisen men den r helt klart lsvrd.
P www.bokbrus.se finns mina ljudboksrecensioner samlade.
/Pia