Studie i mänskligt beteende

Andersson, Lena

| 2023

Flag from sv

40


I en tid när AI-robotar nått nästa nivå av sofistikation blir det författarens uppgift att ständigt påminna om vad som gör människan till människa, till det som roboten aldrig kan bli. I Lena Anderssons nya bok Studie i mänskligt beteende, en samling sammanhängande berättelser, skildras kvinnor i samtiden som försöker stå ut i sina kroppar, som betraktar varandra och betraktas, som noga lyssnar av det som inte sägs medan de försöker förstå det som sägs; människor som vill ha kontakt till varje pris men aldrig riktigt orkar med den. Lena Andersson romandebuterade 1999. För tio år sedan tilldelades hon Augustpriset för romanen Egenmäktigt förfarande som redan betraktas som en modern klassiker. Hennes senaste roman, Koryféerna, utkom 2022.      Märta visste allt hon behövde veta utan att ha kysst Teodor Fridh. Hon visste att han inte kunde smaka illa ur munnen, för om han...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

-

K

Karin Wallmark

2024-03-06

Betyg

Lena Anderssons skarpa penna skildrar här väninnors erfarenheter, interaktioner och psykologiska processer. Jag blev illa berörd av läsningen. Upplevde det som att författaren riktar giftig kritik mot allt möjligt i vårt samhälle. Kände mig flera gånger träffad, sårad och förvirrad av denna kritik. Blev inte klar över vad författaren riktigt vill ha sagt. Berättelserna är endast delvis trovärdiga.

K

Kerstin Kolm

2024-01-12

Betyg

Jag är mycket förtjust i LAs sätt att beskriva mänskligt beteende- med distans, humor, iskallt betraktande samt personlig tolkning och värdering.

Emelie

2023-12-24

Betyg

Härligt språk och gillar mycket djupet i dialogerna med normbrytande innehåll. Mycket läsvärd!

Marianne Skoglund

2023-10-11

Betyg

"Moraliteter" kallar författaren själv sina historier, och det är en passande beskrivning. Människorna i boken är inte så mycket faktiska personer som illustrationer av tankar, åsikter och beteenden. Lena Andersson har inte mycket till övers för folk som argumenterar utifrån ett känsloperspektiv. Ibland blir det roligt och träffsäkert, men ganska ofta störs jag över författarens ohöljda förakt inför sina egna karaktärer.