Shlomo Venezias vittnesmål är unikt, det enda fullständiga vittnesmålet från en överlevande från Sonderkommando, det arbetslag som jobbade med att föra fångarna in i gaskamrarna, samla ihop deras tillhörigheter och efteråt tömma kamrarna och bränna liken. Efter några månader dödades de också regelmässigt och ersattes av nya fångar.
År 2007 finns bara tjugo av dem kvar i livet. Det här är deras berättelse.
Hur överlever man i helvetet? På den frågan har varje deporterad sitt eget svar. För många, som Shlomo Venezia, gällde det att sluta tänka: "De första tio tjugo dagarna var jag i konstant chock över det enorma brottet, sedan slutade jag tänka."
År 2007 finns bara tjugo av dem kvar i livet. Det här är deras berättelse.
Varje dag hade han hellre dött, varje dag kämpade han ändå för att överleva. Att Shlomo Venezia fortfarande lever idag är en dubbel seger över utrotningsprocessen av judarna. När det gällde medlemmarna i Sonderkommando ville nazisterna döda både juden och vittnet, det vill säga begå brottet och sedan utplåna spåren. Men Shlomo Venezia överlevde och orkade till sist berätta.
Med enkla ord ger Shlomo Venezia livet åter till de utmärglade, uppgivna och ofta vettskrämda män, kvinnor och barn som han mötte en enda och sista gång.
?Shlomo Venezias berättelse börjar i det som inte går att tala om och han fortsätter sedan att berätta och berätta, så avklarnat, så läsbart. Kanske är det därför språket finns. För att han ska kunna berätta. För vår skull.?
Jenny Tunedal, Aftonbladet
? den enda riktigt sammanhängande ögonvittnesskildringen av vad som försiggick i själva hjärtat av den nazistiska dödsindustrin. ?Sonderkommando?, som boken heter, är med andra ord ett unikt historiskt dokument. Men också en gripande, personlig bekännelse.?
Dan Jönsson, DN
?Genom åren har jag läst många, djupt gripande, upprörande vittnesböcker om Förintelsen. Shlomo Venezias berättelse är i en klass för sig. Bitvis är boken outhärdlig. Ändå är den inte svår att ta till sig. Liksom Primo Levi och Imre Kertész berättar Shlomo Venezia med en förbluffande saklighet och skärpa. Hans vittnesmål är unikt. Oerhört viktigt. Lovvärt är också att boken innehåller två historiska miniessäer som tecknar en övergripande bild av skeendet. /?/ Man kan egentligen bara säga en sak om en bok som ?Sonderkommando?: läs den.?
Örjan Abrahamsson, ÖstgötaCorrespondenten
?Han berättar rakt, hårt, ärligt. Det är ingen bok med skönlitterära ambitioner det här, det är en lång intervju, men försök att inte dras in i berättelsen.?
Marie Lundström, Kulturnytt
?Det är en av de mest skakande ögonvittnesskildringar från lägerlivet som jag läst. Och jag har läst hyllmetrar om nazismens övergrepp. Men det är sällan som nazisternas grymhet blivit så naket och tydligt skildrat. Det är som en lång, äcklig mardröm från historiens skräckkabinett.?
VT