Rrgast

Theorin, Johan

| 2013

Efterlngtad fjrde del i Johan Theorins succbcker om land - sommarparadiset dr mrka hemligheter ruvar. Rrgast r kuslig spnning nr den r som bst. Mitt i natten bultar en pojke p den gamle skepparen Gerlof Davidssons drr. Pojken, som kommit staplande ver stranden, beskriver ett skepp fyllt av dda eller dende sjmn, och en galen man med yxa. S inleds hgssongen p norra land, en het, tryckande period d tusentals turister kommer fr att fira midsommar p n. Men bland beskarna finns en hemvndare som kommit fr att utkrva betalning fr en mycket gammal skuld. Efter sig i sommarnatten lmnar han dd och skrck. Det r bara Gerlof som brjar misstnka vem hemvndaren r, och varfr han vill hmnas p en hel slkt. Och det r bara Gerlof som mtt personen frut - i ungdomen. De bda stod vid en nygrvd grav p kyrkogrden och hrde pltsligt ett knackande...

emmakicki

2022-10-31

Det var lngesen jag lste fregngarna och jag vill minnas att den tredje boken gjorde mig lite besviken och gav inte mersmak att fortstta. Men hr tycker jag att de blev bttre igen ven om det kanske inte utvecklades till en fullpongare. Gillar i alla fall bladvndare med korta kapitel dr man tnker "bara ett kapitel till".

Mats Sigfridsson

2019-11-23

Helt ok deckare. Det r ett lngsamt och avkopplande tempo genom hela boken och det r hyfsat spnnande.

eva pettersson

2018-09-04

Lika bra som vriga

Helena R

2018-01-18

Redan frn inledningen fngade Rrgast mig, den var riktigt bra och sedan nr hndelsen i inledningen skedde p riktigt gick jag tillbaks och lste den igen och slogs av vilken bra beskrivning det var. Efter den starka starten p boken lr vi direkt knna de personer som kommer att spela roll fr handlingen.

I boken fljer vi fyra personer och deras vgar vvs ihop nr tiden gr. Jag gillade detta grepp och ocks att boken trots att den fljer personerna nra nd r skriven i tredje person. En av de fyra huvudkaraktrerna har dessutom ett frflutet som fint vvs in historier med resor till frgngen tid emellant.

Det r just resorna till frgngen tid som r det mest intressanta med boken. En vldigt bra och fin skildring av livet i Det nya landet dr lojaliteter stts p prov och principer verges fr att klara livhanken. Nr blir ens eget liv viktigare n ens moral och etik? Frutom en bra inblick i karaktrens motiv var det ocks en bra historisk redogrelse fr en tid som inte har ftt s mycket utrymme i annan litteratur vlresearchat och viktigt.

Gerlof r en underbar karaktr, han passar bra in i stmningen p norra land och bidrar med ett lugn ver hndelserna som sker. Fast frankrad i verkligheten lyckas han reda ut de mest ofrklarliga ting och koppla det till andra hndelser han har noterat. Jonas, en fin person i det dr grnslandet mellan barn och vuxen, hemvndaren med ett mrkt frflutet som ingen knner till och Lisa, en sommararbetare med egna hemligheter. Alla karaktrer tillfrde ngot, men Lisas roll knde lite mal Place. Jag hade grna sett en utveckling av hennes roll och framfr allt vetat hur det gick fr henne efter allt hade lugnat sig, samma med Paulina. Dessutom ogillade jag namnet Lady Summertime, men det r en parentes i sammanhanget.

Denna bok fngade mig med en spnnande handling och ett bra stt att komma vidare i historien utan att g hndelserna i frvg. En del verraskningar bjd den mig ocks, vilket alltid r kul.

K

Katarina Strid

2016-05-28

Det hr fr bli rets frsta femma! Lyssnade som ljudbok - Magnus Roosman en underbar upplsare! Kom p mig sjlv att sitta och njuta av berttelsens mnga bottnar och verraskningar! Gillar den gamle skepparen Gerlof, som vi mter ven i Theorins andra landsbcker.

John C

2016-03-28

Det hnder saker p land och igen hamnar Gerlof Davidson i hndelsernas centrum. Den hr tervnder en gammal landsbo fr att utkrva hmnd p en familj som till viss del gjort hans liv till ett helvete. Grningsmannen har dock en hel del blod p hnderna sen tidigare... Johan Theorin r alltid intressant att lsa och detta r definitivt en av de bttre bckerna i landsserien!

Helena Wennergren

2015-08-05

En av Theorins bttre bcker.

Monika W

2015-07-11

Jag kanske har fattat fel, men jag har ftt fr mig att landskvartetten marknadsfrts som mystisk med en dragning t spkhllet. Nattfk r hittills den enda som det har stmt p och det kan ha pverkat min bedmning av de andra tre. Ls mer p http://bokslut.blogspot.se/2015/07/rorgast-av-johan-theorin.html

Sandra Gustafsson

2015-07-06

Boken r en bra avslutning i serien om land. Ngot seg i brjan men sen blir det bttre. Spnnande och bra skriven.

A

Anna Lena Piazzolla

2015-03-27

Bsta boken kvartetten. Vill lsa mer om Gerlof!

Sussie S

2015-03-12

Vl sammanvvd mellan nutid o dtid. Hoppas p fler i serien.

Nettan Holmr

2014-10-19

Tvekar mellan en stark trea eller en svag fyra. Jag tycker att Theorin har hittat tillbaka till flytet han hade i de tv frsta bckerna. Gillar naturen, tempot och Gerloff!! Kunde dock varit lite mer drag av det vernaturliga som en extra ingrediens!

Maria Jacobsson

2014-10-10

Sista boken i serien, men den frsta jag lser av Theorin. Den var spnnande och vlskriven. Gerlof var en ovanlig huvudperson i den hr typen av bcker, vilket gjorde det hela intressant. Jag kan tnka mig att lsa ven de andra tre, men det r inte s att jag kastar mig ver dem.

Katarina Nord

2014-07-06

Stark fyra. Detta r den bsta av Theorins bcker om Gerloff Davidsson upplever jag. Historien varvar p ett smidigt stt dtid med nutid! Och jag fick mycket till mig ang Ryssland som jag inte visste frut. Undrar dock hur det gick Arons dotter och Lisa. Att lyssna till Magnus Roosmanns upplsning var en njutning!

Ingrid Bergenudd

2014-06-24

Spnnande, men lite vl verdriven historia p land. Bst r skildringen frn lgren i Sovjet.

Katarina Danielson

2014-05-28

Gerlof Davidsson r en hrlig huvudperson och han beskrivs med varsam hand av Theorin.
Hela Gulag-historien r lika viktig att beskriva som nazisternas terror, Kommunisternas brott mot allt och alla negligeras tyvrr alltfr ofta.

K

Karin Lfstrand

2014-04-22

140422: Jag gillar verkligen Gerlof och detta var nog en av de bttre i landserien. Bra ihopknutet med 1900-talshistoria.

Y

Yngve Carlsson

2014-03-14

Gillade Johans tv frsta bcker en frisk flkt som skriver p ett annorlunda vis, denna var ocks bra.

E H

2014-03-05

Tyvrr blev jag inte gripen av boken. Den rrde mig inte alls. Lste ut den men hade aldrig lngtan att vnda blad.

Evelina Lindberg

2014-02-28

Riktigt spnnande bok, rekommenderar att lsa den och ett mste fr de som har lst tidigare bckerna om Gerlof Davidsson :)

Maria Olofsson

2014-02-01

Riktigt spnnande och bra strck-lsare!

Erica B

2014-01-07

Alla serier tenderar att bli smre ju fler bcker som kommer. S tyckte jag ven om denna bok. Ok, men inte mer n s. Theorin kan bttre.

Helena Rasmusson

2014-01-04

Bra och spnnande historia! Lite frutsgbar. En svag 4:a!

Jan Svensson

2013-12-23

Helt ok, bra historia, lite lng kanske men blir aldrig riktigt spnnande.

Josefin Berggren

2013-12-20

Bsta Theorin hittills. Tycker mest om tillbakablickarna eftersom det finns en historisk substans i handlingen, och det r lskigt p riktigt,

Kristina Wiklundh

2013-12-06

Helt OK men inte mer.

Jan Banan

2013-11-29

Orkar inte med Theorin lngre! Alla fem bckerna han skrivit hittills fljer exakt samma berttarupplgg, dr minst en av huvudpersonerna fljs historiskt genom hela boken. Denna historiska terblick r nstan 50 procent och jag trkas ut och ruttnar allt mer. Nutidshistorien r ok, men den historiska terblicken r bedrvligt lngtrkig. Kan vara sista gngen jag lser denna frfattare. 2:an r svag!

Marita Ryen

2013-11-22

Betyg 4 -. Bra, spnnande och lttlst. Hnder lite vl mycket ibland bara.

Lngtat vntat p den hr boken hur lnge som helst och ntligen r den hr! Precis vad jag frvntade mig och galet mycket bttre n Theorins senaste Santa Psyko. Kvartetten r fullbordad!

Conny J

2013-10-14

Inte hans bsta bok, tyvrr... :-(

Britt-Marie Kullin

2013-10-10

Betyg: 4,5 av 5.

Den hr boken, ?Rrgast?, r den fjrde och avslutande boken om den gamle skepparen Gerlof Davidsson p land. Knns jttetrkigt att inte f lsa fler bcker i serien, fr jag har tyckt s mycket om dom allihopa.

Gillar verkligen Johan Theorins stt att skriva. Bckerna r bde spnnande och gripande. Och man ser verkligen land framfr sig genom alla fina beskrivningar. Och Gerlof Davidsson r en hrlig karaktr att ha som huvudperson i bckerna.

Rekommenderar verkligen alla dom fyra bckerna i serien. Dom r ngonting utver det vanliga.

Ola Janker

2013-10-10

Fint avslut p land-sviten och helt klart den bsta jmte Skumtimmen. Gerlof r ju ocks trots allt knarrig och kung! :-)

My.loved.books

2013-10-04

Spnnande avslutande del i Theorins lands serie!