
Radhusdisco är en varm och rolig bok om Morris färd mot vuxenvärlden i åttiotalets Trollhättan. Här möter vi Morris föräldrar: mamma som skickar runt Morris bland alla barnfamiljer i bekantskapskretsen för att han ska smittas av påssjuka, pappa som har en förmåga att få det lilla att kännas stort och som berättar om indianer och äventyr. Morris trivs med kompisarna på lågstadiet, tjejernas favorit Linus, grannen Henke och Ubbe med de nyaste leksakerna och alldeles speciella lekregler. Motvilligt flyttar han till det gula tegelradhuset och en ny skola och en ny tid, mellanstadiet. Men här finns magister Cliffhanger som berättar historier som ingen annan och nya vänner som han delar både roligt och sorgligt med. På högstadiet blir världen lite större, tjejerna viktigare och drömmen om att få dansa tryckare till True Colors med just den där speciella tjejen kanske viktigast...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Uppväxtskildringar är alltid intressanta, speciellt om de handlar om den tid man själv växte upp i. Som Radhusdisco gör. Även om jag nu är några år äldre än huvudpersonen Morris. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2015/03/radhusdisco-av-morgan-larsson.html
Betyg
Lättläst, ganska välskriven, men behållningen är inte så stor i efterhand. Undrar om boken skulle gå hem såhär väl om en kvinna hade skrivit om sina tonåriga underlivsproblem och killintressen - detta kan ju förstås inte författaren rå på, men det känns som att man har läst denhär typen av killhistorier förut.
2013-07-30
Betyg
Nostalgifaktorn är skyhög och bjuder på många leenden. Det magiska tänkandet känner jag så väl igen. Däremot kan den bli lite långtråkig ibland.
2013-06-11
Betyg
Lättläst och med underbara historier med stor igenkänning för en 70-talist. Storyn är lite spretig och ibland känns det som att Larsson upprepar sig en smula. Feel good som bottnar.
2012-09-09
Betyg
En bok helt i min smak! Tycker man om att lyssna på morgans alla roliga historier från livet i Christer i P3 så kommer man älska denna boken om hans uppväxt i Trollhättan!!
2012-07-30
Betyg
Inte så mycket igenkänning som jag kanske hade trott, men så är jag några år yngre än författaren. Den var intressant att läsa ändå för att se uppväxttiden ur en killes perspektiv. Den är underhållande, rolig, lite sorglig ibland och bra skriven.
2012-06-23
Betyg
Kan ju inte ge annat än högsta betyg när jag är uppväxt på "gatan intill", varenda miljö som beskrevs kastade mig 30 - 35 år tillbaka i tiden :-).
2012-06-19
Betyg
Trivsam barndomsskildring strösslad med 70-talistgenerationens ogenkänningsmarkörer.
Betyg
Boken handlar om Morris tid genom grundskolan, livet i och runt denna tid. Han bjuder på sina tankar, känslor, erfarenheter, funderingar där jag känner igen mig i mycket av osäkerheten, längtan och ibland ensamheten, men oxå allt galet kul under tiden som barn/ungdom. Upplevelsen av boken förstärks för mig av att den speglar en tid då jag själv var i samma ålder, plus att det är en miljö jag väl känner igen och kan följa de geografiska stråken runt i Trollhättan! Så som Vänersborgare måste jag ju credda denne "Trollhätte-lega" och tacka för en redigt go bok! ;-)
2011-10-07
Betyg
Morris uppväxt under 80-talet, mycket att känna igen. Lättläst men ändå inte särskilt fängslande. Lite mycket snopp på slutet...
2011-10-02
Betyg
Så otroligt hög igenkänningsfaktor, även fast att jag är född på 90-talet och är en tjej. Radhusdisco innehöll tankar och funderingar jag själv haft men aldrig riktigt lagt så mycket tid över. Och att äntligen, äntligen, ÄNTLIGEN få läsa en bok där huvudkaraktären har en bra uppväxt känns otroligt!
Betyg
Jag gillade den här boken. En underbar skildring av att växa upp på 80-talet. Jag kände verkligen igen så mycket, trots att jag är tjej. Indelningen i klassen, de tuffa och de riktigt utsatta och att befinna sig i gråzonen i mitten. Att vara kär på avstånd och tråna... Lättsmält och humoristiskt!
Betyg
Nä.. den här gillade jag inte. Hade hoppats på mycket igenkänning och nostalgi. Nostalgi fick jag visserligen i skildringarna om discon, movieboxar. Men jag har svårt att läsa om pojken och hans grubblerier, snoppar och onani. För mig helt ointressant. Om jag bara skulle läsa en bok skulle jag inte lägga tid på den här.
Betyg
Så befriande att läsa en barndomsskildring som inte innehåller en massa tragik utan är alldeles vanlig.
Man får följa Morris från ettan till nian. Det är detaljrikt (hur kan han komma ihåg så väl hur det var?) och allt är skildrat. Växlingen av att tro sig vara världens centrum till att inte tro sig vara något alls, hiearkin i klassen etc.
Hög igenkänningsfaktor för vem som helst, men i detaljerna är det som barn på åttiotalet du känner igen mest.
Och vilka minnen det väcker från ens egen barndom. Ni kommer väl ihåg filmisarna t ex och detta ständiga byte på rasterna?
2010-11-23
Betyg
Bra bok om en småstadspojkes uppväxt där man även som kvinna känner igen sig och dessutom kan ha nytt av när det gäller förståelse av sina barnbarns liv och funderingar.
Betyg
Morgan Larsson är programledare för Christer i P3. Jag har alltid gillat det programmet. Och utan att ha tänkt allt för mycket på det så har jag även gillat Morgan Larsson. Jag antar att det var därför jag genast blev nyfiken p hans debutroman ”Radhusdisco”. Dessutom tycker jag väldigt mycket om den här typen av roman som ”Radhusdisco” är. Man kan kalla det ”Nostalgi”-roman.
Boken handlar om Morris. Morris växer upp i Trollhättan på åttiotalet och man får följa honom genom lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet. Med alla de våndor och härligheter som sammankopplas med att växa upp. Och även om jag själv ligger några år efter i tiden och dessutom är av ett annat kön så var igenkänningsfaktorn stor. Lyckan när familjen hyrde en Moviebox! Osäkerheten vid första kyssen. Indelningarna i klassen. Allt det där som man själv gick igenom gr Morris igenom, och lite till. Jag satt aldrig och oroade mig för att förhuden skulle fastna i ollonet, till exempel.
Det är en härlig bok. Riktigt härlig. En bok att bli glad av. I början tänkte jag att man kanske skulle kunna jämföra den med Torbjörn Flygts ”Underdog” men sedan insåg jag att de egentligen inte alls är likadana. Morgan Larssons bok har en mycket lättsammare ton och även om hans bok tar upp klasskillnader så är det aldrig någonting centralt, som hos Flygt. Personligen tycker jag mer om ”Radhusdisco” än om ”Underdog”. Jag gillar att den just för att den är lättsam, att den håller sig till de förhållandevis enkla uppväxtproblemen. Och stundtals får den en att längta tillbaka till tiden då man var kär i tre killar samtidigt.
Betyg
En härlig bok om att växa upp på slutet av sjuttiotalet och början på åttiotalet.
Boken är uppdelad i tre delar: lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet.
Det är en skönlitterär roman, men tydligen så är den till största delen självbiografisk och upplevd av författaren.
Även om jag är nio år äldre än författaren så känner jag igen mig i mycket, och det är många fina tidsskildringar.
Boken är rolig, spännande, komisk, tragisk, känslofull, igenkännande, medryckande, lättläst, och väldigt, väldigt bra.
Kan helt klart rekommenderas till alla. Men alldeles speciellt till dom som var med sjuttio- och åttiotalet.
( Läs gärna alla mina bokrecensioner i min blogg, "Bims Blogg” - http://bim.blogg.se/category/bokrecensioner.html )