av Niemi, Mikael
Flag from sv Svenska
Sätt ditt betyg:
starstarstarstarstar
Matti och hans tystlåtna kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajalas utkant som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula, och i översättning betyder Fittmyren, så kallat »som ett slags...
Visa fler!

Om boken

Nyheter

10 maj 2012 kl. 23:33
Johan Miller satte betyget 4 på Populärmusik från Vittula.
10 maj 2012 kl. 14:49
Lars Månsson satte betyget 3 på Populärmusik från Vittula.
9 maj 2012 kl. 20:10
Tanja Uitto satte betyget 4 på Populärmusik från Vittula.
9 maj 2012 kl. 16:38
Tommie Mattsson satte betyget 4 på Populärmusik från Vittula.
9 maj 2012 kl. 10:13
mia stivnert satte betyget 3 på Populärmusik från Vittula.
Populärmusik från Vittula

» Boken utspelar sig i Pajala med omnejd.

Diskussioner om den här boken

» Victoria N
5 maj 2012 kl. 11:52
Victorias betyg:
starstarstarstarstar

Rolig, men också informativ berättelse.

» Anna-Lena Lundin
29 apr 2012 kl. 12:19
Anna-Lenas betyg:
starstarstarstarstar

Svår att få ett flyt i läsningen.

» Eva Bill
16 apr 2012 kl. 09:55
Evas betyg:
starstarstarstarstar

Släkten kommer från Tornedalen så det var mycket man kände igen sig i så boken lästes med ett konstant leende på läpparna

» Li Pettersson

17 mar 2012 kl. 12:22
Lis betyg:
starstarstarstarstar

Rolig och lite sorglig också?

Mikael Niemi berättade i en interviu att boken i Sverige uppfattades som "Rolig och lite sorglig också" men i Finland "sorglig, men lite rolig också". Ja det är mycket tragik och galghumor, och jag skrattade så jag fick tarmvred! Samtidigt som en vass harpun sköt rakt in i hjärtat och rörde upp minnen av min egen uppväxt i Tornedalen, goda som dåliga. Sedan har Niemis bok envist hängt efter mig i harpunens andra ände som en obeveklig kapten Ahab. Vi Tornedalningar är ju ganska lokalpatriotiska, men nog måste uppväxtförhållandena vara liknande på många andra ställen i Sveriges och VÄRLDENS glesbygder? Andra än Tornedalningar och finnar verkar ju uppskatta bokens ämne och berättarkonst, som liknar det muntliga berättandet - på ljugarbänken.
» Emma Hortlund

9 apr 2011 kl. 21:44
Emmas betyg:

Populärmusik från Vittula

Boken skildrar livet i Tornedalen på 60-talet . Det är inte en historia från början till slut, utan snarare så att varje kapitel är som en egen liten historia i sig. Boken är stundtals ganska roligt skriven, men trots att jag nyss läste ut den så känner jag att det är ingenting som jag kommer att lägga på minnet.
» Per Leif Christensen

9 dec 2010 kl. 22:30
Per Leifs betyg:
starstarstarstarstar

En av de roligaste böcker jag läst.

Mitt första intryck av boken var negativt och jag ville lägga den från mig. Det var en osnygg hantering av snorgubbar mellan de två grabbkompisarna, som gav mig kräkkänslor. Men min hustru hejdade mig sägandes att ”Det är bara på det stället. Sen blir den jätterolig!”
Jag fortsatte läsningen och tur var det. Jag förstår dock inte, varför den gode Niemi tog med den passagen…
Jag tror man måste ha bott i Norrbotten för att riktigt förstå mentaliteten där: Att män för allt smör i Småland inte sysslar med "kvinnogöra" t ex. Dock en viss tvekan kring t ex dammsugning som med nöd kan accepteras, då det ju handlar om att handha en teknisk pryl…
Niemis språk är uttrycksfullt och han uppvisar en härlig humor, med drastiskt skryt släktingarna emellan. Boken gav mig många härliga skratt och dess försäljningsframgång är mycket välförtjänt. Tag bara fadern, som försökte hejda sonens gryende pubertet med stryk! Eller resonemanget om bokläsningens farliga följder; den ena boken leder till en annan o s v
En härlig bok, som också har många litterära kvalitéer. Den korta norrländska våren beskrivs som ”en grön örfil” – mycket välfunnet och beskrivningen av islossningen vid Torneälv är magnifik – ” ljud hördes, som man inte hör någon annanstans”.
Enligt min smak är ingående beskrivningar av omåttliga supande inte särskilt roliga. Det verkar som att en bok måste glorifiera rått supande – ordet rå passar särskilt väl in här då drycken ju var mäsk – och innehålla sex för att sälja. Sexscenen i Niemis bok är dock skickligt sensuell och expressiv.

En bok som tål att läsas om och har blivit det också!.

Per Christensen