
En strålande debut om rasmotsättningar, förbjuden kärlek och sann vänskap! År 1946 flyttar Henry McAllan med sin hustru Laura till en bomullsfarm i Mississippideltat. För henne är det en både främmande och skrämmande miljö. Henrys kärlek till lantlivet delas inte av Laura, som sliter hårt med att uppfostra deras två barn under sträng övervakning av sin hatiske, rasistiske svärfar. När det regnar stiger vattnet och slukar bron som leder till staden. Familjen blir strandsatt i ett hav av gyttja. Efter krigets slut återvänder två unga män från Europa för att hjälpa till med arbetet på farmen. Jamie McAllan är raka motsatsen till sin äldre bror Henry. Han charmar sin omgivning men förföljs av plågsamma minnen från kriget. Ronsel Jackson, äldste sonen till de svarta dagverkarna som bor på farmen, återvänder från kriget som en hjälte bara för att konfronteras med ett långt farligare motstånd:...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Den här boken hörde jag väldigt mycket om för något år sedan. Min vana trogen köpte jag den för att bara ställa in den i bokhyllan och glömma bort den. I år fick den ta plats i boktolvan och då blir den äntligen läst. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2015/09/mississippi-av-hillary-jordan.html
Betyg
Fin berättelse med ett driv som på ett skickligt sätt bärs fram av bokens sex röster. För mig är Laura berättelsens nav, men andra läsare kanske har en annan uppfattning. Mississippi, amerikansk efterkrigstid, lantbrukets vedermödor, en galen svärfar, och rasmotsättningar låter måttligt spännande...men det är engagerande från första sidan!
2013-09-20
Betyg
En riktig bladvändare där man känner katastrofen närma sig ju längre man läser. Rasismen i 30-talets USA är levande skildrat. Boken skulle även funka bra i läsprojekt om nutidens rasism och främlingsfientlighet. Historien upprepar sig - ständigt.
Betyg
Hillary Jordan har med sin Mississippi skrivit en fängslande debut om den amerikanska södern och dess rasmotsättningar mot slutet av andra världskriget. Det är en gripande historia om fanatism, rasism och ”traditionens förkrossande makt”.
Läs mer här: http://litteraturkvalster.wordpress.com/2013/03/16/mississippi-av-hillary-jordan/
2013-04-22
Betyg
130420: Ljudböcker biter sig fas hårdare än "lästa! böcker. Men jag misstänker att jag ändå givit denna berättelse ett högt betyg. Amerikanska söderns orättvisor skildras väldigt bra och greppet med att låta varje huvudperson stå i centrum för kapitel ger ett bra driv i historien.
Betyg
Laura flyttar motvilligt med maken och de två döttrarna till ett fallfälligt ställe i Mississippi. I flyttlasset ingår en svärfar som inte är att leka med. Familjen försörjer sig med bomullsodling och genom att utarrendera mark. Hillary Jordans roman beskriver på ett osentimentalt och trovärdigt sätt hur rasmotsättningarna påverkade vardagen både för de vita och de färgade. Innehåller inte humor ( som boken "Niceville") men är väldigt bra ändå.
Betyg
Boken påminner mig om en Bob Dylan sång. Kvalitativa subjektiva ämnen börjar visa sig. Allting sammanfattas tydligt genom hela bokens historia där det döljas mellan allt som synligt är för att slutligen låta sanningen träda fram genom just de förklädnader bakom vilka den gömde sig - egentligen är det lätt att gissa sig fram till nästa sidans ord men inte vad som jämt står skriven mellan råden på vägen dit.
Betyg
Det var en intressant läsupplevelse att komma till Missisippidelat då strax efter andra världskriget. Det är framför allt Ronsels öde som griper och tydliggör den apartheid som existerade där och då. Jag får alltså en stark känsla för miljön, men tyvärr är personskildringarna riktigt svaga och romanens slutsidor platta. En svag fyra.
2012-06-20
Betyg
Fantastisk! Spännande och oerhört välskriven med underbart lättfattlig engelska. Läs denna!!!