Håpas du trifs bra i fengelset av Alakoski, Susanna
Svenska

Det gör mer ont när du återuppstår från de döda än när du dör. Skulle vilja döda dig. Nu tvingas jag att gå igenom allting en gång till. Fast baklänges. Och du svarar inte på brev. Människor i fängelse...
Boktaggar:
» Lägg till egna taggar

9 mar 2010 kl. 23:19 » Maria Stensson
Tyckte språket var jobbigt att läsa. Ingen direkt handling, bara systerns upplevelser av hur det är att ha en bror som missbrukar.
15 feb 2010 kl. 14:48 » Anna Grete Granquist
Detta var inte "my kind of book" Innehållet i boken var i och för sig bra, men jag blev alldeles andfådd av att läsa texten. Ibland undrade jag om det var lyrik, med de korta meningar och fragmentariska ord. Även att det var en mycket mörk roman, grep den aldrig tag i mig, och jag längtar redan efter att läsa en annan bok

Men vi hade inte pengar
"Men vi hade inte pengar..." är något av det Anni upprepar i den tankedialog hon har med brodern Sami. Drogmissbrukande Sami som åker in och ut på olika vårdinrättningar och fängelser, som aldrig tar någon eller något på allvar.Alakoski beskriver i romanen "Håpas du trivs bra i fengelset", helt utan förskönade omskrivningar, livet i en svårt dysfunktionell familj med alkoholiserade föräldrar, misshandel och fattigdom.
Att inte ha pengar, så var det för många både då och är även idag. Alla dessa blir inte brottslingar och/eller missbrukare. Men det är inte svårt att se sambanden mellan fattigdom och dysfunktionella familjer, och hur sambanden uppstår.
Att vara hungrig, att inte kunna gå till läkare eller tandläkare, att det aldrig vare sig finns pengar eller möjlighet till att få delta i aktiviteter som man andra gör, aldrig få nya kläder, aldrig kunna bjuda hem någon, att ständigt vara utanför, att aldrig tillhöra någon form av gemenskap, vare sig i en familj, i en släkt, i skolmiljön, med vänner eller på en arbetsplats. Att alltid vara udda och utanför, alltid.
Det där med att "vara udda", är något som beskrivs så tydligt i texterna om den "OBS-klass" där Sami blir placerad. Han är egentligen begåvad, men får därigenom en stämpel som innebär att han nu för evigt är förpassad till en värld utanför "den normala". Att aldrig tas på allvar, för man är ju "en sån".
Jag grät en skvätt under den del av boken som beskriver Annis konfirmationsdag. Några tårar även i slutet av boken. I övrigt var det en märklig känsla att inte känna riktig sympati med någon i en berättelse.
Det tog även några sidor att komma in i texten, bristen på kommatering gjorde mig först andfådd. Men det är en mycket viktig bok, som jag gärna hade läst i en bokcirkel, för att kunna diskutera vidare!
JA, jag är medveten om att det även finns dysfunktionella familjer som har både pengar och utbildning.
Gav boken en 4:a, skulle vilja ge den 3,5.
5 mar 2010 kl. 16:02 » Karin Sjöndin
» Inga kommentarer finns » Kommentera
Bra, men inte lika bra som "Svinalängorna".
För tre år sen så läste jag "Svinalängorna" av Susanna Alakoski, och jag tyckte att den var mycket bra, och gav den en fyra i betyg.Nu har jag precis läst ut "Håpas du trifs bra i fengelset" av Susanna Alakoski. Själva handlingen i den här boken var precis lika bra som i "Svinalängorna". Men jag tyckte att den här boken var skriven på ett lite jobbigt sätt. Så det drar tyvärr ner betyget till en trea.
17 feb 2010 kl. 17:58 » Britt-Marie Kullin
» Inga kommentarer finns » Kommentera

Hemma i min bokhylla.
av Johanna GalenpannaUnder ständig påbyggnad. Dock inte fullt lika stor omfattning som jag skulle önska; böcker är beroendeframkallande och gör mig köpgalen, vilket min plånbok inte alls tillåter. Bokus och pocket FTW :D
Vill läsa 2010
av Johanna GalenpannaListan som till en början bestod av 85 böcker har nu växt till en lista med 278 böcker. Till och med jag inser att jag inte kommer att kunna bocka av varje bok som läst, innan året är slut. Men jag kan försöka :) Hur ska man kunna välja, menar jag? Det finns ju så många som verkar så bra :) De böcker som jag faktiskt läst tar jag bort från listan och lägger i "Läst 2010", för att få nöjet att se hur listan krymper :) (även om listan verkar växa för varje dag som går :o)
Läst 2010
av Johanna GalenpannaListan att-läsa-2010 blir bara längre och längre och längre. Men här har jag iallafall tänkt samla de böcker som jag hunnit med att läsa under året. Och ja, de första två har jag fuskat med och påbörjat, eller läst färdigt, innan 2010 började. Jag ursäktar mig med att det inte var så långt kvar; ett par dagar bara :D
Läst under 2010
av Karin SjöndinHär tänkte jag lägga till böcker jag läst under 2010. Bara för min egen skull! Sådetså :)
Pausböcker
av Gunvi LundqvistHar ni - såna böcker som inte hamnat i giftskåpet, påbörjade men känns inte aktuella just nu, kanske lite av surströmming men ändå inte. Denhär veckan hamnade cigaretten på paus, hundra sidor räckte inte för en fortsättning just nu.

- » Antal betyg: 21
- » Antal betyg senast veckan: 5