Håpas du trifs bra i fengelset av Alakoski, Susanna

Svenska Flag from sv

Det gör mer ont när du återuppstår från de döda än när du dör. Skulle vilja döda dig. Nu tvingas jag att gå igenom allting en gång till. Fast baklänges. Och du svarar inte på brev. Människor i fängelse...

» Facebook Tipsa om boken på Facebook

» Jag vill läsa den här boken
» Jag läser den här boken just nu
» Skriv recension
» Lägg till i en lista
» Tipsa någon om denna bok!

Boktaggar:

» Lägg till egna taggar
Sätt ditt betyg på denna bok
Betygsfördelning:
Antal betyg: 93
Antal betyg senaste veckan: 1
Snittbetyg: 3.4
3 jun 2010 kl. 14:58 » Merja Axelsson
Alakoski beskriver livet för ett syskonpar, Anni och Sami. Han: misbrukare som åker in och ut på olika institutioner. Hon: skötsam och ansvarstagande och medberoende. Båda är de märkta av sin otrygga barndom och uppväxt. "Håpas du trifs..."är en tankeväckande och kärleksfull roman som knappast kan lämna någon oberörd.
Merjas betyg
2 jun 2010 kl. 11:51 » Helli Malina
Helt klockren, vill gärna läsa om den snart igen.
Hellis betyg
31 maj 2010 kl. 18:29 » Anna Mätlik
Boken berörde mig oerhört i början, men när jag kommit till hälften kändes det mest som upprepningar och känlsan försvann.
Annas betyg
19 maj 2010 kl. 14:14 » Annelie S
Som flera andra hade jag svårt för hur boken är skriven, i alla fall till en början. Tänkte att så här kan väl inte hela boken fortlöpa?! Men det gjorde den och efter ett tag kommer man in i det. Undrade flera gånger om det är så att författaren har egna erfarenheter av missbruk i familjen, det känns så verkligt. Provade att läsa högt för maken ur boken och han frågade om det var en poesibok! :=)
Annelies betyg
7 maj 2010 kl. 01:31 » Helena Insulander
Boktipset hade _estimerat_ mitt betyg till 3.1 för den här boken. Så. Väldigt. Fel. Underbar bok. Svart. Sorglig. Svår. Men också kärleksfull, överlevande och livskämpande. Sprängfylld av ord. Svårforcerad och med en total integritet för alla som ligger ned på samhällets botten. Har själv inga direkta referenser till vad hon skriver om, har aldrig kämpat så för min överlevnad. Men mitt hjärta fylls av empati och fast jag är rädd ska jag våga se på den som ligger där på botten, nyfiket, respektfullt. Då är väl romanens syfte uppfyllt? och man kan bara ge den ett betyg. Det bästa.
Helenas betyg
Recensioner (4)

Övertygande

Håpas du trifs bra i fengelset är om möjligt ännu allvarligare än Svinalängorna. Boken är en svidande samhällskritik kring hur fattigdom och utanförskap gör att det näst intill är omöjligt att komma tillbaka om man har hamnat snett.

Alakoski varken förskönar eller svartmålar den verklighet hon presenterar utan en känns helt genuin. Ibland glömmer jag att det är en roman jag läser. Boken är så övertygande att den mer känns som en dokumentär.

Alakoskis språkbruk är annorlunda och vackert. Hon bygger sin historia med ett språk som känns nytt och fräscht. Hon skapar även egna ord som räddögon och kallögon vilket bidrar till upplevelsen (även om det kan bli lite för mycket av den varan ibland).

www.bokbrus.se kan du läsa fler ljudboksrecensioner.

/Pia

3 jul 2010 kl. 10:10   »  Pia Stendahl

Pias betyg

Raseri och förtvivlan

Om man söker underhållning ska man inte läsa den här boken. Den är skriven i raseri, förtvivlan och kärlek.
Alakoski kan förmedla en värld och ett sätt att leva som många inte ens vet existerar, fast det finns överallt, nära oss.
Den borde läsas av politiker och andra som deltar i beslut om allas våra liv.

16 mar 2010 kl. 16:32   »  inga olsson

ingas betyg

Men vi hade inte pengar

"Men vi hade inte pengar..." är något av det Anni upprepar i den tankedialog hon har med brodern Sami. Drogmissbrukande Sami som åker in och ut på olika vårdinrättningar och fängelser, som aldrig tar någon eller något på allvar.

Alakoski beskriver i romanen "Håpas du trivs bra i fengelset", helt utan förskönade omskrivningar, livet i en svårt dysfunktionell familj med alkoholiserade föräldrar, misshandel och fattigdom.

Att inte ha pengar, så var det för många både då och är även idag. Alla dessa blir inte brottslingar och/eller missbrukare. Men det är inte svårt att se sambanden mellan fattigdom och dysfunktionella familjer, och hur sambanden uppstår.

Att vara hungrig, att inte kunna gå till läkare eller tandläkare, att det aldrig vare sig finns pengar eller möjlighet till att få delta i aktiviteter som man andra gör, aldrig få nya kläder, aldrig kunna bjuda hem någon, att ständigt vara utanför, att aldrig tillhöra någon form av gemenskap, vare sig i en familj, i en släkt, i skolmiljön, med vänner eller på en arbetsplats. Att alltid vara udda och utanför, alltid.

Det där med att "vara udda", är något som beskrivs så tydligt i texterna om den "OBS-klass" där Sami blir placerad. Han är egentligen begåvad, men får därigenom en stämpel som innebär att han nu för evigt är förpassad till en värld utanför "den normala". Att aldrig tas på allvar, för man är ju "en sån".

Jag grät en skvätt under den del av boken som beskriver Annis konfirmationsdag. Några tårar även i slutet av boken. I övrigt var det en märklig känsla att inte känna riktig sympati med någon i en berättelse.

Det tog även några sidor att komma in i texten, bristen på kommatering gjorde mig först andfådd. Men det är en mycket viktig bok, som jag gärna hade läst i en bokcirkel, för att kunna diskutera vidare!

JA, jag är medveten om att det även finns dysfunktionella familjer som har både pengar och utbildning.

Gav boken en 4:a, skulle vilja ge den 3,5.

5 mar 2010 kl. 16:02   »  Karin Sjöndin

Karins betyg

Bra, men inte lika bra som "Svinalängorna".

För tre år sen så läste jag "Svinalängorna" av Susanna Alakoski, och jag tyckte att den var mycket bra, och gav den en fyra i betyg.

Nu har jag precis läst ut "Håpas du trifs bra i fengelset" av Susanna Alakoski. Själva handlingen i den här boken var precis lika bra som i "Svinalängorna". Men jag tyckte att den här boken var skriven på ett lite jobbigt sätt. Så det drar tyvärr ner betyget till en trea.

17 feb 2010 kl. 17:58   »  Britt-Marie Kullin

Britt-Maries betyg

Författarbesök jag gärna minns

av Tarja Ahlgrén

Jag har haft förmånen att träffa dessa fantastiska författare och konstnärer i samband med deras besök i Efter tio i TV4. När Lloyd Jones från Nya Zealand dök upp vid dörren alldeles ensam (vart tog ni vägen på förlaget??) med sin slitna kavaj och lilla ryggsäck - eller när Imre Kertész mödosamt tog sig in i studion och såg till att hälsa på alla och envar, det är stunder jag gärna minns tillbaka på med stor värme.

Hemma i min bokhylla.

av Johanna Galenpanna

Under ständig påbyggnad. Dock inte fullt lika stor omfattning som jag skulle önska; böcker är beroendeframkallande och gör mig köpgalen, vilket min plånbok inte alls tillåter. Bokus och pocket FTW :D

Läst 2010

av Johanna Galenpanna

Listan att-läsa-2010 blir bara längre och längre och längre. Men här har jag iallafall tänkt samla de böcker som jag hunnit med att läsa under året. Och ja, de första två har jag fuskat med och påbörjat, eller läst färdigt, innan 2010 började. Jag ursäktar mig med att det inte var så långt kvar; ett par dagar bara :D

Andra språk (1)
» Visa alla utgåvor på detta språk (4)

Tidningsrecensioner om boken

Omröstningar

Medlemmar som läser boken nu

Medlemmar med boken i sin hylla

Grupper med boken i sin bokhylla