Gisle och Geir, Ödesväv

av Hambraeus, Ragnar
Flag from sv Svenska
Sätt ditt betyg:
starstarstarstarstar
...i Vendeltidens töcken. När Gisle och Geir kommer hem från jakten finner de gården skövlad, föräldrarna och huskarlarna dräpta samt gårdens kvinnor försvunna, också systrarna Gunn och Ginna. Eftersom...
Visa fler!

Om boken

Nyheter

Det finns inga platser inlagda för denna bok.

Diskussioner om den här boken

Kommentarer till boken

» Erik von Essen
7 apr 2010 kl. 15:21
Eriks betyg:
starstarstarstarstar

Detta är en fantastiskt bra debutroman av Ragnar Hambraeus. Läsaren dras in i en handling som utspelas i norra Europa under vendeltiden. Människorna och miljöerna blir mycket verkliga tack vare den historiska perspektivet och språkbruket, den lite korthuggna dialogen, och att man tränger in i deras tankevärld. Att man emellanåt hamnar mellan en värld med Asagudar och verkligheten, och att människornas moraliska måttstock är så annorlunda från vår, trots att de i övrigt känns ganska lika oss, gör också deras värld mycket påtaglig och intressant. Handlingen går i mycket mycket rask takt, och boken blir svår att lägga ifrån sig när man är inne i den. Fastän författarens primära målgrupp är tonåringar kan jag varmt rekommendera denna bok till alla som gillar historiska romaner och äventyrsskildringar.

» Fahlvik Johan
5 jan 2010 kl. 20:05
Fahlviks betyg:
starstarstarstarstar

Den spontana reaktionen till denna bok, är att man jämför den med Frans G Bengtssons ?Röde Orm? ? serie. Dock är detta inte en riktigt relevant jämförelse. ?Gisle o Geir? är betydligt modernare, känns mer fakta korrekt och viker inte för något ämne såsom toalettbestyr, våldtäkter och känslor . Jag tycker själv att de kapitel som handlar om rädsla och självförtroende är bland de bättre i boken. Språket är vackert, flyter fint på någon sorts moderniserad ?isländsk havamal form? fast i prosa. Det funkar riktigt fint. Jag tycker dock att berättar-tempot är lite för högt, men det kan bero på att jag är drygt 30 år äldre än bokens målgrupp. Den berättartekniska hanteringen av hur gudarna blandar sig i människornas liv och skapar en ?ödesväv? är riktigt elegant. Jag tycker att detta grepp verkligen höjer boken, mer tänker jag inte säga då det är en ?spoiler?. Fakta innehållet är stort och med min begränsade allmänbildning riktigt bra. Boken lockar till fortsatt kunskaps inhämtande. Själv tänkte jag skaffa någon av böckerna i litteraturförteckning för att lära mig mer om Sollentunas fornminnen. Boken är klart läsvärd, och bör kunna sprida glädje för många åldrar.

» Ragnar Hambraeus
3 dec 2009 kl. 18:29
Ragnars betyg:
starstarstarstarstar

Klar femma, det är jag själv som har skrivit den. ;) Skämt åsido; början är lite trevande, framemot sidan hundra är det full fart. Kul att höra vad just du tycker. (Målgrupp: unga vuxna och alla med intresse för historiska äventyr.)

» Ragnar Hambraeus

16 mar 2010 kl. 13:35
Ragnars betyg:
starstarstarstarstar

Marie Louise Lindell, BTJ (Bibliotekstjänst), i BTJs häfte nr 7 2010 (2010-03-09)

"Det blir många och långa irrfärder, åtskilliga förvecklingar och en hel del strider, både till lands och sjöss innan bröderna Gisle, Geir och Olof är hemma igen. Då har också den mystiske Nattfaris osannolika spådomar gått i uppfyllelse. De fornnordiska gudarna och föreställningarna om liv och död är påtagligt närvarande i äventyrsintrigen. Det modernt neutrala språket har berikats med äldre beteckningar för föremål och företeelser. I dialogen finns kärv korthuggenhet. Det är en rejält berättad roman med bra balans mellan dramatiska stridsscener, konkreta och livfulla skildringar av människor och miljöer samt kunskapsrika inblickar i vikingatida liv. Boken innehåller värdefulla kartor, ordförklaringar och källförteckning."

Listor med boken

Omröstningar