Året är 1957. I en liten uppländsk by sprider sig oron och rädslan när en av byns kvinnor hittas misshandlad och död på en äng. Vem kan ha gjort sig skyldig till detta illdåd? Polisen har inga spår efter förövaren och i byn växer sig skvallret allt starkare. ?Många oskyldiga har vållats skada och bekymmer på grund av illgärningen. Folk har ju sina misstankar, och som alltid vid händelser av detta slag kan de onda ryktena drabba vem som helst. Polisen har uttryckligen sagt ifrån att samtliga kontroller har gjorts främst i syfte att få personer definitivt bortsorterade såsom icke misstänkta, men skvallret väjer ju inte undan för vare sig sakskäl eller förnuft.? Går i alla gårdar är en verklighetstrogen skildring med stark tidsfärg från livet på 1950-talet, då det svenska folkhemmet byggdes upp och framtidstron var ljus och stark. Men i den våldsdrabbade byn...
Ulla Bolinder har skrivit ett flertal kriminalromaner, men jag har enbart läst en annan bok av henne förut, Övrig händelse (2017). Precis som i den föregående boken jag läst av henne så låter hon också här bokens karaktärer berätta nästan som i dagboksformat vad som har hänt, vilka de är, deras inre tankar och känslor. Det är karaktärerna som sådan som för boken framåt. Och jag uppskattar verkligen det.
Det gör att hennes böcker sticker ut från mängden. Svenska deckare som släpps på löpande band är oftast alltid skrivna efter en och samma mall, och jag uppskattar verkligen en författare som sticker ut från denna ganska tröttsamma mall.
Sedan vet jag inte om jag skulle kalla "Går i alla gårdar" för deckare. Visserligen sker det ett mord och jag får möta mängder av grannar och släktingar till den mördade Eivor Johansson och ta del av deras teorier i den lilla uppländska byn, om vem mördaren kan vara och varför mordet skedde. Särskilt spännande blir det inte. Men samtidigt känns den så autentiskt skriven att det aldrig blir tråkigt att följa med i själva handlingen. Karaktärerna känns alla realistiska och jag fick mig barndomsminnen från min egen barndom i slutet av 50-talet medan jag lyssnade på den här boken. Jag läser därför mer än gärna fler böcker av henne!
Bra uppläsare därtill!
Slutbetyg, en 4:a!
Det här är Ulla Bolinders tolfte bok, och det är den fjärde boken som jag läser av henne. Jag har tidigare läst ?Intrång?, ?Uppsåt?, och ?Domslut?.
Den här boken är uppbyggd genom att olika personer berättar om sin syn på vad som har hänt i byn där mordet har begåtts.
Boken utspelar sig i slutet av nittonhundrafemtiotalet, så den är väldigt mycket även som ett tidsdokument över den tiden som var då. Personerna som berättar pratar inte bara om själva mordet, utan även om livet runt omkring dom just då. I många av kapitlen så är det barn som berättar, och det gör ju boken lite speciell.
Jag tycker det är roligt och intressant att ibland läsa böcker som är lite annorlunda upplagda mot det vanliga, och det gäller ju verkligen den här boken.
Den här boken lät väldigt intressant när jag läste om den i ett mejl från författaren. Små byar och skvaller är något jag är uppfödd med, även om vi aldrig drabbades av något mord. Eftersom jag också är svag för svenska deckare så ville jag gärna läsa den. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2015/06/gar-i-alla-gardar-av-ulla-bolinder.html