Tävla om Liberty av Jakob Ejersbo

av

Under våren har det pratats mycket om bist-litt. Det vill säga om biståndslitteratur. I säsongens första Babel diskuterades bland annat genren. Några aktuella böcker som handlar om biståndsarbete är Den nakne ambassadören av Magnus Zaar, Innan floden tar oss av Helena Thorfinn, Friheten förde oss hit av Gunnar Ardelius och Liberty av Jakob Ejersbo.

Liberty är skriven av den danske författaren Jakob Ejersbo, som bara hann ge ut några få prosaböcker under sin livstid då han avled 2008.

Det är tidigt åttiotal. Biståndet till utvecklingsländer, det som för hette u-hjälp, har vuxit till att bli en skandinavisk paradgren i världen. I Sverige har SIDA funnits i femton år och en procent av BNI går numera till fattiga länder i Asien och Afrika. Danskarna visar samma goda vilja, man har gått från 0,1 procent av BNI till nästan 0,7 på bara femton år.

Men lever biståndsarbetarna verkligen som är den goda viljans ambassadörer? Är hjälpen till någon hjälp? I Liberty beskriver Jakob Ejersbo genom två pojkar (den ene son i en dansk biståndsfamilj, den andra en fattig pojke) en värld full av motsättningar och konflikter, våld, missbruk och övergrepp, där de som är utsända för att hjälpa inte alltid drivs av solidaritet och medkänsla. Liberty är på många sätt en Mörkrets hjärta för vår tid, ett av de största och viktigaste prosaverken i Skandinavien på senare tid.

Tävla om Liberty

Vi tävlar nu ut två exemplar av Jakob Ejersbos Liberty. Vill du vinna ett exemplar av boken? Då behöver du svara rätt på följande tre frågor och skicka svaren till info@boktipset.se (eller som ett meddelande till oss här på Boktipset) senast söndag 20 maj.

A) Liberty är den avslutande fristående delen i en trilogi. Vad heter de första delarna?
1. Nordkraft och Revolution
X. Eksil och Revolution
2. Revolution och Flykt

B) Var utspelar sig Liberty?
1. Bangladesh
X. Tanzania
2. Liberia

C) Vem är din danska favoritförfattare? Vad gör honom/henne till din favorit? Motivera ditt svar!

Liberty

De får Kråkornas fest

av

Special-Game of Thrones-bloggen är igång på Boktipset och förra veckan tävlade vi ut den senaste boken som finns på svenska i bokserien Sagan om is och eld av George R. R. Martin, Kråkornas fest.

Grattis till vinnarna Åsa Holmkvist, Emelie Hassel, Mathilda Flood, Liselotte Mårtensson och Siv Holmqvist!

Första tävlingsfrågan var just vad bokserien som tv-serien Game of Thrones är baserad på heter. Rätt svar är alltså Sagan om is och eld.

På andra frågan ville vi att ni skulle svara på och motivera varför Game of Thrones är så bra.

Bland annat skriver Mathilda Flood:
”Game of Thrones är bra för att den har en bra karaktärsbeskrivning, miljöerna är vackra och man kan aldrig riktigt veta vem man kan lite på. Personen som du har blodsband till kanske du kan lite mindre på än en kompanjon. Storslagna städer, slott och herrefolk. Helt enkelt det bästa som skrivits på länge inom fantasy!”

Och Åsa Holmqvist skriver:
”Jag alla karaktärer gillar,
(och alla snygga killar !)
De är inte helt onda eller goda,
som vanliga människor kan man förmoda !
Sen vet man aldrig vad som händer,
ibland de nån till graven sänder !”

Boken kommer med posten till er fem vinnare!

Kråkornas festKampen om järntronenSvärdets maktKungarnas krig
Läs hela inlägget

Är du ett Dagbok för alla mina fans-fan?

av

Förra veckan var det Children’s Choice Awards i New York. Det är en årlig gala som nu gick av stapeln för femte året och där över 900 000 barn i USA hade röstat på sina favoriter.

Årets författare blev skaparen av Dagbok för alla mina fans, Jeff Kinney.

Den bistra sanningenHär i Sverige har Dagbok för alla mina fans kommit ut i fem delar. Senaste delen är Den bistra sanningen.

Har du läst böckerna om Greg Heffley? Sen starten i USA 2007 har böckerna verkligen gjort succé och i USA har två filmer som baseras på böckerna haft premiär.

På Boktipset har alla böckerna i serien över 3,7 i snittbetyg. Inte illa!

”Jätterolig, enligt yngste sonen. Får väl hamna på min Vill-läsa-hylla då”, skriver Tant Karin om Gregs bravader.

Boktipsaren Antonia S Erikssons kommentar till Rodrick regerar säger en hel del:
”Köpte den till min 10-åriga lillebror i present men började läsa boken själv eftersom den var så rolig. =)”

Diary of a Wimpy kid (Dagbokför alla mina fans) har en egen hemsida för oss alla som vill läsa mer.

Kolla också in Diary of Wimpy Kid Movie

Vilka roliga barnböcker är dina favoriter?

Vi har bara påbörjat listan med roliga barnböcker – lämna en kommentar till listan här så lägger vi till era favoriter också!

Böcker:
Den bistra sanningenGregs bravader: Dagbok för alla mina fansEtt hopplöst fallRodrick regerarUsla utsikter

Döden tema i novelltävling för dig upp till 21

av

Nu har du som är under 21 och drömmer om att bli författare chansen! Med döden som tema anorndar sajten Ungdomar.se och barn- och ungdomsbokförlaget Bonnier Carlsen en novelltävling. Vinsten är, förutom att novellen publiceras, personlig skrivcoachning från riktiga författarproffs och en biljett till Bokmässan i Göteborg.

Döden är obehaglig, ogreppbar och vi vill helst inte tänka på den. Därför skjuter vi den ifrån oss, förtränger den och låtsas som att den aldrig kommer att drabba oss. Men vi ska alla en gång dö, som Jocke Berg sjunger i Mannen I Den Vita Hatten (16 År Senare). Så länge forskare inte plötsligt uppfinner ett magiskt livselixir är döden faktiskt ofrånkomlig.

Så kanske måste vi bli bättre på att prata om döden med varandra, både på allvar och med humor? Kanske blir döden lättare för oss att hantera om vi ser den för vad den faktiskt är – det mest naturliga som finns. I denna novelltävling har du chansen att författa din tolkning av döden – inom vilken genre du vill. Spännande!

Tävlingsregler:
Ålder: Du ska vara max 21 år.

Genre: Det är fritt fram att skriva i vilken genre du vill, men det övergripande temat måste vara “döden”. Hur detta tar sig uttryck är dock helt och hållet upp till dig!

Längd: 5 000 – 10 000 tecken inklusive mellanslag.

Pris: En lycklig vinnare belönas med en exklusiv skrivcoachning av författarna Fredrik Persson och Linda Belanner, som tillsammans skrivit boken Du kanske inte vet det, men Döden spelar faktiskt inte handboll. Vinnaren får dessutom en dagsbiljett till Bokmässan i Göteborg i september och får träffa författarna där!

Vinnarnovellen kommer även att publiceras på Bonnier Carlsens hemsida och på Ungdomar.se och därmed nå tiotusentals läsare – varje vecka. Övriga fyra finalister vinner varsitt bokpaket från Bonnier Carlsen samt får sin novell publicerad på Ungdomar.se.

Läs mer på Ungdomar.se

Läs hela inlägget

Biljetter till höstens Internationell författarscen och På djupet släpps imorgon

av

Nu finns programmet för Internationell författarscen och På djupet (som fyller ett år) på Kulturhuset i Stockholm hösten 2012 och biljetterna släpps imorgon. Det kan kännas länge till hösten just nu, men vips så är vi där! Vilka författare skulle du helst vilja gå och lyssna på?

Internationell författarscen

8 november Alan Hollinghurst
14 november Lizzie Doron
29 november David Foenkinos
6 december Karl Ove Knausgård

På djupet (platsen för fördjupande samtal om pågånende författarskap)

18 augusti John Ajvide Lindqvist i möte med förläggaren Pelle Andersson
8 september Barbro Lindgren i möte med journalisten, författaren och översättaren Yukiko Duke
22 september Åsa Larsson i möte med programledaren Kristian Luuk
17 november Jonas Gardell i möte med DN:s kulturchef Björn Wiman
8 december Nina Björk

På kulturhuset.stockholm.se finns mer information och mer att läsa

Litterär upptäcksresa till Sydafrika imorgon

av

Vill du åka på en litterär upptäcksresa till Sydafrika? Imorgon kväll arrangerar Fritz & Ståhl en 30-minuters resa via webben till Sydafrika där Ivana Eklund, som bland annat ingår i Fritz & Ståhls bokpanel, leder resan.

Resan är kopplad till de två sydafrikanska författarna Marlene van Niekerk och hennes roman Agaat och till Deon Meyers Den sista safarin.

För att kunna hänga med på resan behöver du bara internetuppkoppling och en dator med högtalare.

Läs mer och anmäl dig här! Det är helt gratis att vara med och surftåget startar klockan 19.

Den sista safarin       Agaat

Den sista safarinAgaat
Läs hela inlägget

Game of Thrones-tävlingen är igång!

av

Hoppas att du inte har missat Game of Thones-bloggen här på Boktipset. Det är GOT-fansen Cecila Kamf och Elisabeth Hernqvist som bloggar där. Vi har också skapat en omröstning där vi vill veta om du är ett fan av Game of Thrones? Var med och rösta här!

Den här veckan tävlar vi ut den fjärde delen i bokserien av George R. R. Martin, som tv-serien är baserad på och som nu finns på svenska, Kråkornas fest.

Tävla!

Vill du vinna Kråkornas fest? Då behöver du svara på följande frågor!

A) Vad heter bokserien som Game of Thrones är baserad på?
1. Sagan om tronen
X. Sagan om is och eld
2. En eldsaga

B) Varför är Game of Thrones så bra enligt dig? Motivera ditt svar!

Skicka dina svar till info@boktipset.se eller som ett meddelande till oss på Boktipset senast den 14 maj så har du chansen att vinna.

Lycka till!

Kråkornas festKampen om järntronenSvärdets maktKungarnas krig
Läs hela inlägget

Vinnarna i de två senaste tävlingarna är korade

av

Vi har haft två tävlingar igång på Boktipset de senaste veckorna.

Vi har tävlat ut Josefin Palmgrens två aktuella böcker, romanen Etikett och fylla-i-boken Mina engångsligg.

Vinnare av de två böckerna är Iréne Larsson, David Rellme och Cindy Kempe. Grattis!

En av frågorna var ”Om du fick göra en helt egen fylla-i-bok med ett helt valfritt tema, vad skulle då temat på den vara? Motivera varför du skulle välja just det temat!”

”Jag har redan en fylla-i-bok, kanske inte speciall spännande. Ska genomföra Tjejvättern och skriva upp mina träningspass i boken.”, skriver IréneLarsson.

”Har precis fått en liten son. Vi har en fylla-i-bok där vi noterar allt som händer under hans första levnadsår (än så länge räknar vi veckor)”, skriver David Rellme.

”Jag skulle göra som en Mina Vänner-bok, men istället för de traditionella böckerna där man fyllde i alla smådetaljer och ”vill”-teman, så ska denna bok fyllas med listor från dessa vänner. Listor där de får skriva i sina tio-i-topptips på vad de gör för att må bättre i sitt vardagsliv. Det kan vara allt från stora saker som att bo på landet till små saker som att le mot minst tio personer varje dag. På så sätt kan personen som äger boken dels må bra av att se alla dessa tips, samt även själv  använda sig utav dem om den vill. Något som kanske behövs i en så pass hektisk vardag som vi har idag.”, skriver Cindy Kempe.

Rätt svar på tävlingsfrågorna

Josefin Palmgrens debutroman, Engångsligg, som kom ut 2010 var mycket inspirerad av en författare enligt Josefin själv. Vem är författaren?
Svar: Erland Loe

Vem är Odette i Etikett?
Svar: Odette är Klemens lillasyster

Ni har väl inte missat att Josefin har börjat blogga på Boktipset igen? Följ hennes blogg här!

Vi tävlade även ut DIKTSAMLING av Lina Ekdahl.
Vinnare av DIKTSAMLING är Lena Floser och Mia Hansén. Grattis till er båda! Boken kommer med posten till er.

Mina engångsliggEtikettDIKTSAMLING

Klas Östergren tilldelas Selma Lagerlöfs pris 2012

av

Det blev författaren Klas Östergren som tilldelas Selma Lagerlöfs pris 2012, en författare Boktipsets medlemmar tycker mycket om.

Gentlemen 3,9
”Rövarhistoria när den är som bäst. Som om den var sann i allt det förljugna.”
Linn Kjöllerström, betyg 5

Fattiga riddare och stora svenskar 3,9
”Bra, men kommer inte riktigt upp till samma klass som Gentlemen”
Henrik Fogelberg, betyg 4

Fantomerna 3,7
”En utav Klas Östergrens bästa böcker. Språket är helt fantastiskt och handlingen spännande, även om det egentligen inte händer så mycket. Rekommenderas varmt.”
Julia Björk, betyg 5

Den sista cigaretten 3,6
”Vilken underbar pärla av Klas Östergren. Läs den! Första gången  jag skrattat högt för mig själv, läsandes än skönlitterär bok. Ibland lite utsvävande, men vad gör det. Tack Klas!! För denna gåva.”
Robert Johansson, betyg 5

Har du en favorit bland Klas böcker? Tipsa gärna oss som inte läst varför vi borde göra det?

Böcker:
GentlemenFantomernaFattiga riddare och stora svenskarDen sista cigaretten
Läs hela inlägget

Vill du bokcirkelchatta om Brev från en bruten horisont?

av

För en tid sedan bjöd vi in bokbloggare och boktipsetmedlemmar till en bokcirkelchatt med författaren Suzanna Dilber om hennes debutroman Dubbelexponering. Detta blev så lyckat att vi nu fortsätter med bokcirklar hos oss på Boktipset.

Måndagen den 28 maj klockan 19 bjuder vi in till en bokcirkelchatt för att prata med Calle Brunell om hans debutroman Brev från en bruten horisont (Gilla Böcker) tillsammans med andra läsare.

Låter detta som något för dig?
Vi har några platser kvar till bokcirkelchatten, som kommer att ske här på Boktipset!

Mejla din hemadress till info@boktipset.se om du vill vara med och bokcirkla så skickar vi boken och mer information till dig.

Först till kvarn…

Böcker:
Brev från en bruten horisont