Tävla om Liberty av Jakob Ejersbo
Under våren har det pratats mycket om bist-litt. Det vill säga om biståndslitteratur. I säsongens första Babel diskuterades bland annat genren. Några aktuella böcker som handlar om biståndsarbete är Den nakne ambassadören av Magnus Zaar, Innan floden tar oss av Helena Thorfinn, Friheten förde oss hit av Gunnar Ardelius och Liberty av Jakob Ejersbo.
Liberty är skriven av den danske författaren Jakob Ejersbo, som bara hann ge ut några få prosaböcker under sin livstid då han avled 2008.
Det är tidigt åttiotal. Biståndet till utvecklingsländer, det som för hette u-hjälp, har vuxit till att bli en skandinavisk paradgren i världen. I Sverige har SIDA funnits i femton år och en procent av BNI går numera till fattiga länder i Asien och Afrika. Danskarna visar samma goda vilja, man har gått från 0,1 procent av BNI till nästan 0,7 på bara femton år.
Men lever biståndsarbetarna verkligen som är den goda viljans ambassadörer? Är hjälpen till någon hjälp? I Liberty beskriver Jakob Ejersbo genom två pojkar (den ene son i en dansk biståndsfamilj, den andra en fattig pojke) en värld full av motsättningar och konflikter, våld, missbruk och övergrepp, där de som är utsända för att hjälpa inte alltid drivs av solidaritet och medkänsla. Liberty är på många sätt en Mörkrets hjärta för vår tid, ett av de största och viktigaste prosaverken i Skandinavien på senare tid.
Tävla om Liberty
Vi tävlar nu ut två exemplar av Jakob Ejersbos Liberty. Vill du vinna ett exemplar av boken? Då behöver du svara rätt på följande tre frågor och skicka svaren till info@boktipset.se (eller som ett meddelande till oss här på Boktipset) senast söndag 20 maj.
A) Liberty är den avslutande fristående delen i en trilogi. Vad heter de första delarna?
1. Nordkraft och Revolution
X. Eksil och Revolution
2. Revolution och Flykt
B) Var utspelar sig Liberty?
1. Bangladesh
X. Tanzania
2. Liberia
C) Vem är din danska favoritförfattare? Vad gör honom/henne till din favorit? Motivera ditt svar!
Böcker:Författare:

Grattis till vinnarna Åsa Holmkvist, Emelie Hassel, Mathilda Flood, Liselotte Mårtensson och Siv Holmqvist!

Här i Sverige har Dagbok för alla mina fans kommit ut i fem delar. Senaste delen är Den bistra sanningen.